4 csatornás TENS készülék

4 csatornás TENS készülékkel gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsillapító kezelések végezhetők. Elsősorban az ízületi és izomfájdalom csökkentésére és endogén eredetű fájdalmak mérséklésére hatékony. A fájdalom kiterjedése nem jelent korlátot, akár a teljes hát egyszerre kezelhető egy 4 csatornás TENS készülékkel.

A TENS rövidítés jelentése bőrön át történő elektromos idegstimuláció. A TENS kezelésnek -a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel ellentétben- nincs mellékhatása!  

A 4 csatornás TENS készülék megnevezés azt jelenti, hogy a kezeléseket négy, egymástól függetlenül állítható csatornán, összesen 8db elektródán keresztül biztosítja, így nincs korlátozás az egyidejűleg kezelhető területe mérete vonatkozásában.

A 4 csatornás TENS készülék által leadott enyhe elektromos impulzusokat a bőrben levő idegvégződések érzékelik és az impulzusok tulajdonságaitól függően aktiválják a test valamelyik fájdalomcsillapító rendszerét.

Fájdalominger továbbításának gátlása

Ha például egy ütés ér minket, a területen levő érzőidegek felfogják a jelzést és információt küldenek az agyba. A fájdalom helyét és jellegét is az agy "állapítja meg".
Ha ezt az agy felé küldött fájdalomjelzést megállítjuk, akkor a fájdalomérzet is megszűnik. A TENS kezelés során különböző frekvenciájú impulzusokkal "bombázzuk" az idegvégződéseket és ez "bezárja" a fájdalmat továbbító idegpálya kapuit, mely megakadályozza a fájdalominger agyba történő eljutását.

Ez a hatás a magas frekvenciájú impulzusokkal váltható ki. 

Nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony frekvencia, azaz meg kell keresni az Ön számára leghatékonyabbat! Azaz a kezelések során a frekvenciát érdemes változtatni - ilyenre csak a komolyabb készülékekben van mód.

 

Fájdalomcsillapító anyag termelés serkentése

Az alacsony frekvenciák alkalmazása serkenti testünk saját fájdalomcsillapító anyagainak, az endorfinoknak a termelését. Ezek rendkívül hatékony fájdalomcsillapító molekulák. Kémiai úton akadályozzák meg a fájdalominger eljutását az agyba. Az endorfin (nevezik endogén opiátnak vagy encefalinnak is), amit a szervezet természetes úton termel, igen hatékony fájdalomcsillapítást biztosít.

Az endorfin TENS esetén is igaz, hogy nincs mágikus, mindenki számára egyformán hatásos frekvencia, azaz a kezelések során a frekvencia változtatásával meg kell keresni az Ön számára legjobb eredményt adót. A frekvencia változtatást csak a komolyabb készülékek biztosítják.

Nagyszámú készülék közül választhat és az eltérő ár eltérő kezelési képességet és kezelési hatékonyságot is jelent!

A 4 csatornás TENS készülékek általában olyanok, mint egy szerszámkészlet - többféle eszközt tartalmaznak, ezért több probléma megoldását tudják biztosítani. Ahogy szerszámkészletből is vannak különböző célra (villanyszereléshez, faipari barkácsoláshoz, kőfaragáshoz, stb.) összeállított eszközkészletek, így a TENS készülékek is többféle kezelési módot kínálhatnak.

A drágább készülékek nemcsak hagyományos TENS impulzust biztosítanak, hanem endorfin TENS, Burst TENS, modulált TENS vagy akár mikroáramú (MENS) kezeléseket is.

Az egyes készülékek között jelentős különbség lehet, mely elsősorban az impulzus minőségében, a készülék által biztosított kezelőprogramok számában nyilvánul meg. Ez azt jelenti, hogy egyes (olcsóbb) készülékek csak néhány panasz kezelésést biztosítják, majd a drágábbak egyre többet.

Érdemes tehát megnézni, hogy egy készülék minden olyan panaszra kínál-e megfelelő programot, amit kezelni szeretne. 

A drágább, jobb minőségű TENS készülék által leadott impulzusok sokkal precízebbek, melynek két fontos eredménye van: lényegesen hatékonyabb a kezelés és elmarad a kellemetlen, csipkedő érzés.

A TENS készülékek általában előre beprogramozott kezeléseket kínálnak. Ezek elnevezése általánosan elterjedt, a gyártók többsége ilyen programneveket alkalmaz. 

 

Általános vagy más néven Hagyományos (tradícionális) TENS

A hagyományos TENS programok magas frekvenciákat biztosítanak. A kezelés a test bármely pontján alkalmazható. A hagyományos TENS kezelés hatására bezárulnak az idegpályák fájdalomtovábbító kapui és a fájdalominger nem jut el az agyba. 

A tradícionális TENS rövid kezelési idő (15-30 perc) után kiváltja a fájdalommentességet, azonban a hatás csak rövid ideig marad meg, legfeljebb 2-3 óráig. 

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony frekvencia, azaz meg kell keresni az Ön számára leghatékonyabbat! Azaz a kezelések során a frekvenciát érdemes változtatni - ilyenre azonban csak a komolyabb készülékekben van mód.

 

Endorfin TENS 

Az Endorfin programok egy adott, alacsony frekvenciára vannak beállítva. A test bármely pontján alkalmazhatók.

Az Endorfin TENS programok hosszabb kezelési időt (20-40 perc) igényelnek, azonban a fájdalommentesség hosszú ideig, 4-6 óráig, de akár tovább is tart.  

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony Endorfin TENS frekvencia, azaz keresni kell a leghatékonyabbat! Változtassa a kezelési frekvenciát minden kezelésnél, hogy megtalálja a leghatásosabbat. Ezt csak a komolyabb készülékek biztosítják.

 

Az általános (hagyományos) és Endorfin TENS kezelések ritmusosan ismétlődő impulzusaihoz idegrendszerünk képes hozzászokni, így az első napokban még hatékony kezelések hatása idővel csökkenhet. Ennek megakadályozása érdekében hozták létre a modernebb kezelési módokat, melyekkel nincs hozzászokás és nem csökken a hatás sem. Ezek azonban csak a komolyabb készülékekben elérhetők.  

 

Burst TENS 

Mivel szervezetünk alkalmazkodik és figyelmen kívül hagyja az ismétlődó, monoton impulzusokat, ezért a Burst TENS program néhány másodpercig magas frekvenciát ad le, majd alacsonyra vált vagy rövid szünetet iktat közbe. Variálja a kezelést. Ennek következménye, hogy a fájdalomcsillapító hatás fennmarad, nincs hozzászokás.

A Burst TENS programok 15-40 perc kezelési idő után megjelenő és tartósan fennmaradó fájdalommentességet biztosítanak.   

A Burst TENS kezelést -a magas-alacsony értékek között "ugráló" frekvencia miatt- a páciensek kellemetlenebbnek érzik, mint a hagyományos és endorfin programokat, azonban a hatást erősebbnek.

 

Modulált TENS 

A fejlesztők a Burst TENS-sel kapcsolatos kellemetlen kezelési élmény csökkentése érdekében hozták létre ezt a módot. A kezelő impulzusok folyamatosan, de csak kismértékben változnak. Módosulhat az impulzus frekvenciája, időtartama és amplitudója - az idegrendszer képtelen "mintát venni" és kiszűrni ezt az impulzus sorozatot, így a hatás szinte garantált. 

A finom változtatások miatt nincs kellemetlen érzés a kezelés során, és 20-40 perces stimuláció tartós fájdalommentességet eredményez. 

 

Mikroáramú idegstimuláció (MENS) 

Csak a legújabb és legmodernebb készülékek biztosítanak ilyen kezelést.

A mikroáramú kezelés lényegesen alacsonyabb intenzitású impulzusokat alkalmaz, mint a hagyományos, endorfin, burst és modulált TENS-ek. Az áramerősség egy nagyságrenddel kisebb. Ez már olyan enyhe, hogy a kezelés nem is érezhető, így azok számára is kiváló, akik a hagyományos tens kezelés "csalánozó", hangyamászásszerű érzését nem tudják elviselni. 

A mikroáram előnye a sejtszintű hatás. Helyreállítja a sejtmembránok felborult töltésegyensúlyát és ezért gyógyító hatása van! (A többi TENS mód csak a fájdalmat csökkenti, de nincs hatással magára a betegségre)

A TENS készülék használata a legtöbb esetben teljesen veszélytelen és mellékhatásoktól mentes. Mielőtt alkalmazni kezdi a készüléket, nézze meg, hogy nincs-e az ön számára kizáró ok! Szükség esetén kérje ki fizikoterápiás szakember segítégét, véleményét.

Ne alkalmazzon TENS készülékeket a következő esetekben

 • a nyaki verőér feletti stimulációra (carotis sinus)
 • pacemaker megléte esetén
 • daganatos betegség esetén kérdezze meg onkológusát - általában nem ajánlott közvetlenül a daganatszövetek stimulálása
 • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció)
 • ha nem tudja, mi okozza a fájdalmat, először annak okát kell kideríteni. Forduljon orvoshoz!
 • friss bőrseb és bőrgyógyászati betegségek, bőrgyulladás területén
 • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetű fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekről.
 • friss műtéti heg környezetében
 • terhesség esetén tilos a TENS használata - a méh közelében leadott impulzusok megzavarhatják a magzat szívműködését
 • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemgolyón és a szem közelében történő használata
 • kapilláris törékenységben szenvedő betegek esetén használja a készüléket különös körültekintéssel, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.

 

A korábbi gyakorlat szerint nem javasolták a kezelést fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesítő eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) közelében. A mai -vizsgálatokon alapuló- állaspont szerint, ha az implantátum már beépült, azaz régebben került be, mint 90 nap, akkor biztosan semmilyen káros következménye nem lehet a kezelésnek. Fontos továbbá a protézis-kezelendő terület távolsága is: egy térdprotézis esetén a csukló vagy hát-nyak-derék TENS kezelése még a fenti időn belül is biztosan veszélytelen.

 

 

 

 

Rendezés módja

 • Név
 • Ár
 • Népszerűség

Rendezés iránya

 • A - Z
 • Z - A