Artritisz

Az artritisz egy általános orvosi kifejezés. Több mint 100 féle, az ízületekkel kapcsolatos gyulladásos betegség összefoglaló megnevezése. Nemcsak az időskorra jellemző. Az artritiszes betegek kétharmada 65 év alatti. 

 

Hogyan épül fel az ízület?

Az ízület az ízületet alkotó csontok találkozási pontja. Az ízületet erős tok fogja körül. Az ízületi tok falának nyálkahártyája ún. szinoviális folyadékot választ ki. Szerepe az ízületek "kenése", azaz az egymással érintkező felületek egymáson való elmozdulásának segítése (olyan, mint az autókban a motorolaj, mely segíti a dugattyúk mozgását). A csontok ízületi felszíneit porc borítja, mely kemény és sima. 

az egészséges ízület felépítése

Mi az artritisz?

Az artritisz szó az ízület gyulladását, gyulladt állapotát jelenti, melynek legjellemzőbb tünete a fájdalom, az ízület merevsége és duzzanata (néha a duzzanat elmarad). Ha a gyulladás az elsődleges, akkor a betegség artritisz típusú. Ha előbb az ízületi kopás észlehető, akkor inkább artrózis a megfelelő megnevezés.

Az artritisz bármely ízületet érintheti. Leggyakoribb a teherviselő ízületekben, mint a csípő, boka vagy térd. Előfordul a deréktájon és nyakon is. A kéz és láb kisízületeinek artritisze a reumatoid artritisz. 

Az artritisz tartós fennállása károsítja az ízületi porcfelszínt. Ez a károsodás addig fokozódhat, míg a porc teljesen feltöredezik, lekopik és a csontvégek felszíne érintkezik egymással. Ez a kopás, azaz artrózis.

az artritiszes ízület felépítése

Artritisz gyógyszeres kezelése

Fájdalommal járó artritisz-formák esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítás jön szóba.
Lehet választani vénynélküli szereket is. Leggyakrabban nemszteroid gyulladásgátlókat alkalmaznak. Ezek hatásosak, de számos kellemetlen mellékhatással bírnak, különösen tartós szedés esetén. Ilyenek pl. a gyomor-bélrendszeri nyálkahártya-károsító, fekélyképző hatás vagy éppen a csontvelőt károsító hatások.

 

Artritisz otthoni fizikoterápiás kezelése

A fizikoterápiás kezelések legfőbb előnye a gyógyszermentesség, emiatt aztán mellékhatások sincsenek. A kezelések általában lassabban fejtik ki a hatást, minimálisan néhány kezelésre szükség van az eredményhez. 

 • A melegterápia, így a melegvízben végzett hidroterápia csökkenti a merevséget és csillapítja a fájdalmat. Hasonló hatásúak az korszerű mélymeleg terápiás készülékek, melyek az ízület alakját felvéve, pontosan azt a területet melegítik és lazítják, ahol szükséges.
 • Artritisz esetén fontos a rendszeres, ám kíméletes mozgás. Ez fokozza az ízületi folyadék természetes termelését, erősíti az ízületet tartó izmokat és ezzel tehermentesíti magát az ízületet. 
 • Az ízületet tartó izmok izomstimulátorral még hatékonyabban erősíthetők. A stimuláció gyorsan javítja az izomerőt, az ízületstabilizáló és fájdalomcsökkentő hatása már 2-3 hét után kifejezett. 
 • A terápiás ultrahang segíti a gyulladás és a fájdalom csökkentését, azonban 10-15 kezelés után néhány hónapos kezelési szünetet kell tartani, azaz hónapokig tartó kezelésre nem használható. 
 • A lágylézer gyorsan csökkenti a fájdalmat és serkenti a gyógyulási folyamatokat. Nincs túladagolás, így tartósan is alkalmazható.  
 • A mágnesterápiás kezeléseket fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt elsődlegesen az ízületi panaszok kezelésére alkalmazzák.    

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük az artritisz kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

Order by

 • Name
 • Price
 • Popularity

Direction

 • Ascending
 • Descending