ARTÉRIÁS BETEGSÉG

Artériás betegség a friss, oxigéndús vért a szívtől a szövetek felé továbbító erek betegségét jelenti. A fő problémát az jelenti, hogy az oxigénben dús vér nem jut el a szervekig, szövetekig és ennek hiányában azok lassan károsodnak. Az alsó végtagi forma esetén ez akár a szövetek elhalásához és amputációhoz vezethet.

Az artériás betegség legsúlyosabb formáját az érelzáródás jelenti, ahol valamilyen ok (pl. vérrög, koleszterin plakk) miatt elzáródik az ér. A rög azonnali katéteres beavatkozással sok esetben eltávolítható, azonban az érintett beteget tartósan kezelni és rendszeresen ellenőrizni kell. 

 

VÉNÁS BETEGSÉG 

Vénás vagy más néven visszérbetegség esetén a vért a testből a szív felé visszaszállító erek betegségéről van szó. Az elhasznált vér szív felé továbbítása nehezített valamilyen okból. Ennek következtében a vér a visszerekben pang, a visszér kidagad, kanyargóssá válik, feszül, fáj. 

Ha tartósan fennáll, az értágulat visszafordíthatatlanul véglegessé válik és a visszérben található billentyűk nem tudják visszatartani a vért. Egy idő után a mikrokeringés is károsodik, a lábszár megduzzad, majd nehezen gyógyuló seb, más néven fekély keletkeznek. 

A vénás betegség legsúlyosabb formáját a visszérben keletkezett vérrög kialakulása jelenti, melyre a lelassult vérkeringés szolgáltat jó lehetőséget. A jelenséget trombózisnak hívják. A felületes vénákat érintő formája enyhe és többnyire gyorsan megszüntethető, míg az izmokban futó mélyvénákat érintő trombózis életveszélyt jelent. A trombózis után úgynevezett poszttrombotikus szindróma alakul ki, mely elkíséri a beteget további életében. Rendszeres kezelésre és annak ellenőrzésére szorul.

 

NYIROKÉR BETEGSÉG

A nyirokerek és összességében a nyirokrendszer feladata, hogy a nyirkot, azt a folyadékot, amit a vénák nem tudtak elszállítani, összegyűjtse és a szív felé továbbítsa. Szerepet játszik ezen felül az immunrendszer működésében és a kórokozók elleni védekezésben (nyirokcsomók). 

Ha valamilyen okból (veleszületett ok, betegség, fertőzés, baleset, sérülés) a nyirokerek károsodnak, nem tudják a nyirkot összeszedni és továbbítani. Az érintett területen folyadéd szaporodik fel a szövetek között, mely feszülést és fájdalmat okoz.

Sajnálatos módon a nyirokkeringési betegségekre még nincs megoldás. A beteg fizikai módszerrel (kézi vagy gépi nyirokmasszázzsal, izomstimulációs kezeléssel) tudja csak kezelni a tüneteit.

 

MINDEGYIK TÍPUS ESETÉN IGAZ, HOGY AZ ÉRINTETT BETEGNEK TARTÓS ÁLLAPOTRA KELL BERENDEZKEDNIE. 

Mindennapi tevékenységének része kell legyen az önmaga érdekében végzett rendszeres fizikai aktivitás. A gyakori rövid séta, állapottól függően kocogás, kerékpározás. 

Ezen felül a mikrocirkulációt segítő technikai megoldások, mint például izomstimuláció, nyirokmasszázs és más kompresszió-terápiák alkalmazhatók az állapot javításában, a rosszabbodás megelőzésében.