Újraélesztés mellkaskompresszióval hirtelen szívhalál esetén

Defibrillátor készülékek jelentősége

Évente 25 ezer embert veszítünk el

A hirtelen szívhalál az egyik vezető halálozási ok Magyarországon, évente egy kisvárosnyi ember haláláért felelős. Az esetek 65-85 százalékában egy ritmuszavar, a kamrafibrilláció áll a háttérben. A kamrafibrilláció miatt váratlanul és az esetek jelentős részében fiatal korban jelentkezik! Felkavaró emlékeket idéz például Kolonics György többszörös olimpiai bajnokunk vagy Fehér Miklós labdarúgó korai és hirtelen halála. Hasonlóan fiatalon sok-sok ember távozik. Egy részük defibrillátorral biztosan megmenthető lenne. 
A kamrafibrilláció megszüntetésének egyetlen eszköze ugyanis a defibrillátor készülék, mely elektromos ütéssel megszünteti a szív kóros aktivitását és így esélyt ad a normális ingerképzés újraindulására és ezzel az élet megmentésére. 

Defibrillátor elérhetőség és hozzáférés fontossága

A hirtelen szívhalál elhárítása során az idő a legfontosabb tényező. Minél korábban kezdik meg az újraélesztést, annál valószínűbb a siker. Akkor a legnagyobb az esély, ha a defibrillátor 2-3 percen belül megérkezik. Az idő múlásával az esély is rohamosan csökken, 10 percen túl a siker valószínűsége már minimális! Az AED készüléket ezért az élet forgalmas helyszínein, munkahelyeken szükséges elhelyezni, jól látható és könnyen elérhető helyen. A készülékek számának növelése mellett a lakosság minél szélesebb körének kellene ismereteket szereznie az újraélesztési teendőkről!
Ne feledje! Bárkinél, bármely élethelyzetben kialakulhat ilyen ritmuszavar, azaz valamennyien érintettek és veszélyeztetettek vagyunk!
Hirtelen szívhalál - bárki érintett lehet

Defibrillátor készüléket az élet minél több helyszínére!

Elhelyezés javasolt helyszínei: üzemek, irodaházak, hotelek, sport- és edzőpályák, sportcsarnokok, uszodák, fitnesz termek, repülőterek, pályaudvarok, vasúti kocsik, autóbuszok, villamosok, taxik, benzinkutak, bevásárlóközpontok, szupermarketek, kormányzati hivatalok, önkormányzati intézmények, kormányirodák, templomok, postahivatalok, rendőrségi-, tűzoltósági-, katasztrófavédelmi- és polgárőri járművek, autópálya pihenőhelyek, éttermek, bárok, gyógyszertárak, dohányboltok, színházak, mozik, múzeumok, könyvtárak, játéktermek, iskolaépületek, hotelek, nyugdíjasotthonok, gondozóhelyek, ápolási szolgáltatók, házi- és magánorvosi rendelők, stb. ...
Defibrillátor készüléket az élet minden helyszínén szükséges telepíteni

Az AED defibrillátor biztonságosan használható!

Az AED defibrillátorok az újraélesztésben járatlanok és laikusok általi, biztonságos  használatra készülnek. Bekapcsolásuk után hang és videó üzenetekkel vezetnek végig az életmentési teendőkön. A mellkasra ragasztott elektródákon keresztül elemzik a szívritmust, felismerik a kamrafibrillációt. Jeleznek, ha sokk leadás szükséges. Ekkor gombnyomással indítható az elektromos ütés. Kizárják a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását. 
Defibrillátor a hirtelen szívhalál kezelésének egyetlen módja