Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Hátfájás

A hátfájás napjaink egyik leggyakrabban előforduló civilizációs betegsége. Jelentősége nagy, hiszen egyes fejlett országokban már ez a betegállományba kerülés egyik leggyakoribb oka. Az állandó háti fájdalomérzet és izomfeszülés akadályozza a mindennapi tevékenységet és mozgást.

Mi a hátfájás legáltalánosabb oka?

A függőleges testhelyzetben gerincedre nehezedik a testsúlyod.

A gerinctartó izmok -a nevükhöz méltóan- megtartják a gerinced, biztosítják az egyenes tartást. 

Ha egész nap ülő- vagy álló helyzetben végzed a munkád, továbbá ha van némi túlsúlyod, akkor fokozott terhelést jelent. Ha ehhez még elhanyagoljuk a rendszeres testedzést is, akkor a gerinctartó izmok meggyengülnek és nem bírják a terhek "cipelését".

A csigolyák egymásra torlódnak és a csigolyatestek közötti porckorongokra egyre növekvő nyomás nehezedik. A porkorongok ellapulnak, sőt kiboltosulás keletkezhet rajtuk. 

Ha a kiboltosulás eléri a csigolyák között kilépő idegkötegeket is, erős fájdalom jelenik meg. A fájdalomra válaszul a gerinctartó izmok reflexesen megfeszülnek, mely tovább fokozza a fájdalmat.

A hátfájás 3 fázisú kezelése

1. lépés: fájdalomcsillapítás

A fájdalom csillapítása TENS vagy MENS (mikroáramú) stimulációval. A fájdalom megszüntetése nélkül bármely kezelés, masszázs, gyógytorna igen kellemetlen, sőt a panaszok erősödését okozhatja.

A fájdalomcsillapító hatás fokozása érdekében alkalmazható ultrahang kezelés is. A nyomás alá került ideggyökök környékének kezelése csökkenti az ödémát és ezzel a fájdalmat.

2. lépés: az izommerevség oldása

A fájdalom területén kialakuló izommerevség oldása. A fájdalomra az izmok reflexes összhúzódással válaszolnak, melyek erősíthetik a panaszokat.

3. lépés: a gerinctartó izmok megerősítése

Ha a fájdalom és az izommerevség csökkentésre került akkor el kell kezdeni a tartós tünetmenetesség eléréséhez szükséges izomerősítést. Ez kezdetben izomstimulációval végezhető, majd fokozatosan át lehet térni a gerincerősítő gyógytornára vagy jógára. A gerincet tartó izmok megerősítése nélkül a panaszok ismét és ismét kiújulhatnak.

A termékcsoportban összegyűjtöttük a hátfájás kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

 

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót a nyiroködémáról és a kezelésének valamennyi lehetőségéről.