Isiász

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás erős fájdalommal indul. Többnyire magától megszűnik néhány hét alatt, azonban a kínzó fájdalom miatt a betegek többsége képtelen kivárni. Isiász esetén az első teendő a fájdalom csillapítása, majd a kiváltó okot is érdemes megszünteti. Az isiász otthoni kezelése kitartást igényel, de néhány hét alatt eredményre vezet. 

Az ülőideg (nervus ischiadicus) az alsó deréktáj és medence felső éle magasságából indul ki. Lefut a csípő-fartájákon, át a combokon, le egészen a lábszárig. Ebből következnek az isiászos panaszok is. A fájdalom megjelenhet a deréktájon, de többnyire lefelé sugárzik a nemi szervek, far, comb hátsó fele, lábszárak hátsó és külső fele irányába. Enyhe esetben csak ez a fájdalom jelentkezik, de okozhat érzészavart és akár bénulást is.

Már említettem, hogy a fájdalom leggyakrabban a faron, a combon vagy a lábszáron jelenik meg és ez becsapja a beteget, de akár a tapasztalatlan orvost is! A fájdalom eredete fent, az ágyéki gerincnél keresendő! Bár a fájdalom a lábszáron jelenik meg, mégis fent a gerinctájon kell kezelni, és az ülőideget felszabadítani a nyomás alól!

Az isiász "gyökere" az ágyéki (más néven lumbális) gerincszakasz környékén keresendő. Okozhatja a csigolyák elcsúszása, összeroppanása, elmozdulása, a gerinccsatorna beszűkülése, a gerinc ízületeinek meszesedése, porckorongsérv. Gyakran egyszerűen gerinctartó izmok gyengesége és rossz tartás  váltja ki. A csigolyák közel kerülnek egymáshoz és nyomják a közöttük kilépő idegszálat.

Ha korábban még nem volt isiásza, minél előbb keressen fel orvost, hogy kiderüljön az ok és felmérje az állapot súlyosságát. Ha ismétlődő a panasz, akkor akár azonnal megkezdheti az otthoni kezelést.

az isiász leggyakoribb okai

Ha nem kerül szóba műtét, akkor a kezelés konzervatív. Célja a fájdalom csökkentése, az ideg felszabadítása a nyomás alól.

Választható kezelési módszerek 

 • gyógyszerek
  • izomlazítók
  • fájdalomcsillapítók (főként nem szteroid gyulladáscsökkentő)
  • lehet tabletta, infúzió, izomba adott injekció, fájdalomcsillapító tapasz formában
  • a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek tartós szedése esetén számolni kell nemkívánatos mellékhatásokkal.
 • fizikoterápia, a gyógyszerek mellett vagy akár helyett

A kezelést több érdemes több szakaszra bontani

 • a fájdalom csillapítása
  • TENS kezeléssel
  • mikroáramú kezeléssel
  • ultrahang kezeléssel (az ideggyök körüli ödéma csökkentése céljával)
  • lágylézer kezeléssel (az ideggyök körüli ödéma csökkentése és a sérült sejtek regenerációja céljával)
 • a gerincmelleti izmok merevségének oldása
  • izomstimulációval, izomlazító és vérbőséget fokozó programokkal
  • ultrahang kezeléssel (a terápiás ultrahang felmelegíti és ellazítja az izmokat, csökkenti az ödémát)
 • a gerinctartó izmok megerősítése izomstimulációval
  • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése. Ha a tartóizmokat megerősítjük, akkor ezzel megakadályozzuk a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.

 

Az otthoni fizikoterápiás készülékek ellenőrzött orvosi programokat biztosítanak. Használatuk egyszerű. Nincs más dolga, mint betartani a kezelési javaslatokat. A fizikoterápiás kezelések hossza általában 10-30 perc között változik. Külön előnyös,  hogy nincs mellékhatásuk és szükség szerint ismételhetők.

A fájdalomcsillapító kezelések (TENS, mikoráramú, ultrahang, lágylézer) hatása már a kezelés alatt vagy néhány kezelés után jelentkezik, míg az izomerősítő kezeléseket hetekig kell végezni (hasonló ez, mint a tornatermi edzés - egyetlen alkalomtól nem leszünk edzettek, ha azonban kitartóan edzzük az izmokat, a kedvező hatás sem marad el).

A fájdalomcsillapító TENS és mikroáramú kezelések során a betegek gyakran rossz helyre helyezik az elektródákat. Mivel a fájdalom a legtöbbször a lábba sugárzik, az elektródákat is oda (combra, térdre, lábszárra) ragasztják. 

Az isiász valódi oka az ágyéki gerincszakaszon van. Ebből következően az isiászos fájdalom csökkentésének fókusza a deréktáj.

A helyes elektróda felhelyezés a bal oldali ábrán látható. Természetesen lehetséges más elektróda elhelyezés is. Érdemes kipróbálni többfélét és a leghatásosabbal folytatni.

Elektróda pozíciók isiász esetén

A termékcsoportban összegyűjtöttük az isiász kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.