Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Isiász

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás erős fájdalommal indul. Többnyire magától megszűnik néhány hét alatt, azonban a kínzó fájdalom miatt aligha bírod ezt kivárni. Isiász esetén az első teendőd a fájdalom csillapítása legyen, a fájdalmak enyhítése után legyen gondod a kiváltó ok megszüntetésére is. Az isiász otthoni kezelése kitartást igényel, de néhány hét alatt eredményre vezet. 

 

Az isiász tünetei

Az ülőideg (nervus ischiadicus) az alsó deréktájad és medencéd felső éle magasságából indul ki. Lefut a csípő-fartájákon, át a combokon, le egészen a lábszárig. Ebből következnek az isiászos panaszok is. A fájdalom megjelenhet a deréktájon, de többnyire lefelé sugárzik a nemi szerv, far, comb hátsó fele, lábszárak hátsó és külső fele irányába. Enyhe esetben csak ez a fájdalom jelentkezik, de okozhat érzészavart és akár bénulást is.

Már említettem, hogy a fájdalom leggyakrabban a faron, a combon vagy a lábszáron jelenik meg és ez becsaphat téged, de akár a tapasztalatlan orvost is!

A fájdalom eredete ugyanis fent, az ágyéki gerincnél keresendő! Bár a combod vagy a lábszárad fáj, mégis fent a gerinctájon kell kezelni és az ülőideget felszabadítani a nyomás alól!

 

Az isiász okai

Az isiász "gyökere" az ágyéki (más néven lumbális) gerincszakasz környékén keresendő. Okozhatja a csigolyák elcsúszása, összeroppanása, elmozdulása, a gerinccsatorna beszűkülése, a gerinc ízületeinek meszesedése, porckorongsérv. Gyakran egyszerűen gerinctartó izmok gyengesége és rossz tartás váltja ki. A csigolyák közel kerülnek egymáshoz és nyomják a közöttük kilépő idegszálat.

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keress fel egy orvost, hogy kiderüljön az ok és felmérje az állapot súlyosságát. Ha kivizsgáltak és ismétlődik a panaszod, akkor akár azonnal megkezdheted az otthoni kezelést.

az isiász leggyakoribb okai

Az isiász otthoni kezelése

Ha nem kerül szóba műtét, akkor a kezelés módja konzervatív, melynek célja a fájdalom csökkentése, az ideg felszabadítása a nyomás alól.

Választható kezelési módszerek 

 • gyógyszerek
  • izomlazítók
  • fájdalomcsillapítók (főként nem szteroid gyulladáscsökkentő)
  • lehet tabletta, infúzió, izomba adott injekció, fájdalomcsillapító tapasz formában
  • a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek tartós szedése esetén számolni kell nemkívánatos mellékhatásokkal.
 • fizikoterápia, a gyógyszerek mellett vagy akár helyett

 

Az isiász kezelési stratégiája otthonra

A kezelést több érdemes több szakaszra bontanod

 • a fájdalom csillapítása
  • TENS kezeléssel
  • mikroáramú kezeléssel
  • ultrahang kezeléssel (az ideggyök körüli ödéma csökkentése céljával)
  • lágylézer kezeléssel (az ideggyök körüli ödéma csökkentése és a sérült sejtek regenerációja céljával)
 • a gerincmelleti izmok merevségének oldása
  • izomstimulációval, izomlazító és vérbőséget fokozó programokkal
  • ultrahang kezeléssel (a terápiás ultrahang felmelegíti és ellazítja az izmokat, csökkenti az ödémát)
 • a gerinctartó izmok megerősítése izomstimulációval
  • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése. Ha a tartóizmokat megerősítjük, akkor ezzel megakadályozzuk a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.

 

Az otthoni fizikoterápiás készülékek ellenőrzött orvosi programokat biztosítanak és használatuk egyszerű. Nincs más dolgod, mint betartani a kezelési javaslatokat. A fizikoterápiás kezelések hossza általában 10-30 perc között változik. Külön előnyös, hogy nincs mellékhatásuk és szükség szerint ismételhetők.

A fájdalomcsillapító kezelések (TENS, mikoráramú, ultrahang, lágylézer) hatása már a kezelés alatt vagy néhány kezelés után jelentkezik, míg az izomerősítő kezeléseket hetekig kell végezned (hasonló ez, mint a tornatermi edzés - egyetlen alkalomtól nem leszel edzett, ha azonban kitartó vagy, a kedvező hatás sem marad el).

 

Elektróda felhelyezés isiászos fájdalom esetén

Isiász esetén a fájdalomcsillapító TENS és mikroáramú kezelések során gyakran rossz helyre helyezik az elektródákat. Mivel a fájdalom a legtöbbször a lábba sugárzik, az elektródákat is oda (combra, térdre, lábszárra) ragasztják. 

Az isiász valódi oka az ágyéki gerincszakaszon van. Ebből következően az isiászos fájdalom csökkentésének fókusza a deréktáj.

Az általam javasolt elektróda felhelyezést az alábbi ábrán láthatod. Így helyezd fel és kösd össze az elektródákat.

Isiász fájdalom kezelése speciális elektróda felhelyezési pozíciót igényel

A termékcsoportban összegyűjtöttük az isiász kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.