Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Izomsorvadás

Az izomsorvadás az izomzat egyik legsúlyosabb betegsége, mely következtében a működőképes izomtömeg és ezzel párhuzamosan az izomerő is folyamatosan csökken. Az “igazi” izomsorvadást el kell különíteni az átmeneti sorvadástól, mely az inaktivitás (például csonttörés vagy műtét miatti mozgáshiány) következtében lép fel, a “nem használt” izom ugyanis gyorsan veszít tömegéből és erejéből. A betegségnek többféle formája is létezik, melyek különböző kimenetellel járnak.

Az izomsorvadás előfordulása

Az izomsorvadás szerencsére ritkán fordul elő, 100.000 emberből átlagosan 10 szenved ilyen betegségben. A betegség hátterében általában valamilyen genetikailag meghatározott enzimzavar vagy anyagcserezavar áll; létezik örökletes és spontán módon kialakuló fajtája is.

Fontos tudni, hogy az inaktivitás (mozgáshiány) hatására is az izomsorvadáshoz hasonló tüneteid jelentkezhetnek. Ha izmaid huzamosabb időn keresztül nincsenek mozgatva, sorvadni kezdenek – ilyen állapotot jelenthet például a csonttörés vagy műtét utáni immobil állapot, amelyek esetén éppen ezért rendkívül fontos a gyógytorna.

Olyan betegségek is vezethetnek izomsorvadáshoz, melyek alapvetően nem az izmokat, hanem az idegeket támadják meg – ilyen a stroke, mely az idegrendszer mozgató területét érinti, s így aztán az izmok sorvadásához vezet.

Ha azt tapasztalod, hogy izmaid indokolatlanul vékonyodnak és erőtlenné váltak, mielőbb keress fel egy orvost. Kezdheted a háziorvosnál vagy kezdd egyből neurológus rendelőjében.

Az izomsorvadás típusai

A betegség leggyakoribb, gyerekkorban fellépő formája a Duchenne-szindróma, a valamelyest kevésbé súlyos formája pedig a szintén gyerekeknél jelentkező Becker-féle izomsorvadás. A felnőttkor leggyakoribb izomelhalásos betegsége a miotóniás disztrófia.

  • Duchenne-féle izomdisztrófia csak a fiúkat érinti, mivel mindig X-kromoszómához kötötten öröklődik (a lányok csak hordozók lehetnek, mivel az ő második X-kromoszómájuk „kijavítja a hibát”). A betegség során egy disztrofin nevű fehérje megakadályozza a sejten belüli ionáramlást, ami végső soron fokozatosan pusztítja el az izomsejteket. Az izomsejtek így előbb-utóbb szétesnek, helyettük pedig olyan szövetek alakulnak ki, melyek nem képesek izommunkára. A Duchenne-szindróma rendkívül súlyos állapotot jelent, az ebben szenvedő betegek 13 éves koruk körül már a járásra is képtelenek, s mivel a betegség a légző- és a szívizmokat is megtámadja, általában nem érik meg a felnőttkort.
  • A ritkábban előforduló Becker-féle izomsorvadás esetén a mutáció kevésbé súlyos, a betegség így lassabban halad előre, a tünetek is „csak” a 6-19 éves korban jelentkeznek.
  • A felnőttkori izomsorvadás enyhébb lefolyású. A miotóniás disztrófia férfiakat és nőket egyaránt érint, s bármely életkorban felütheti a fejét. A betegség gyengeséggel, izommerevséggel jár, kialakulásának okai között pedig többféle anyagcserezavar is szerepelhet – de általában a cukor a cukor- és zsírháztartásban lévő enzimek hibája a felelős.
  • Másodlagos izomgyengeségről akkor beszélünk, ha a sorvadást valamilyen egyéb betegség közvetve váltja ki. Ilyen például a növekedési hormon túltermelődése, a pajzsmirigy megbetegedése, a metabolikus megbetegedések vagy a májbetegség.
  • Autoimmun izombetegség esetében a szervezet idegen anyagként ismeri fel az izmot, aminek következtében ellenanyagot termel ellene.

Az izomsorvadás lehetséges kezelési módjai

Az izomsorvadás folyamatáról az orvostudomány sok információval rendelkezik, viszont a lényegi oka egyelőre ismeretlen, így speciális gyógyszer sincs még a betegség gyógyítására; az izomelhalás súlyosbodásának késleltetése, a tünetek enyhítése, az életminőség javítása azonban lehetséges.

A gyerekkori izomsorvadásnál a szteroidkezelés lassítja valamelyest a folyamatokat; tényleges megoldás viszont csak a jövőben várható az őssejtterápiától (remélhetőleg).

Soha ne hagyd abba a mozgást! 

A gyógytorna létfontosságú szerepet játszik az izomsorvadás kezelésében. Rendszeres mozgatás az, amivel meg lehet hosszabbítani az ép rostok életét. Ahhoz, hogy megfelelő gyakorlatokat tudj végezni, mindenképp konzultálj gyógytornásszal, mozgásterapeutával vagy medical fitnesz edzővel.

Eszközök, melyek támogatnak

Rehabilitációs eszközök és orvostechnikai készülékek kiegészítik és segítik a torna hatékonyságát. Figyelem! Az eszközök a gyógytorna helyettesítőjeként alkalmazandók (legfeljebb nagyon súlyos állapotban), hanem kiegészítő megoldásként!

Ultrahang

Torna előtt a sorvadt és merev izomzatot ultrahang kezeléssel érdemes “előkészítened”. Az ultrahang sugarak hatására az izmok-szalagok ellazulnak, felmelegednek, könnyebbé teszik a gyógytornát.

Izomstimulátor

Az izomstimulátor készülékek enyhe, fájdalmatlan elektromos impulzust adnak le a bőrre és ezzel váltanak ki izomösszehúzódást. A 30-40 perces kezelés hatására az izomerő az edzéshez hasonló módon fokozható. Ez a módszer alkalmas az izomsorvadás megelőzésére, visszafordítására  vagy legalább a romlás akadályozására.

Dr. Zátrok Zsolt blogján találsz egy olyan edzéstervet, ami segíthet az izomerő megtartásában.

Az izomstimulációs kezelés igen hatékonyan akadályozza az izomtömeg és az izomerő csökkenését. Persze egyetlen stimulációnak nincs érdemi hatása, ahogy egyetlen edzéssel sem tudod növelni az izomerőt. Rendszeres (napi 1-2x-i) alkalmazás mellett 2-3 hónap alatt már jelentős javulás érhető el.

Egyszerűbb, enyhe panaszokra és kisebb terület kezelésére való izomstimulátor már 20 ezer forinttól kapható. De a legjobb eredményt adó készülékek is 100-150 ezer közöttiek.