Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Lábszárfekély

A lábszárfekély (ulcus cruris) olyan seb (vagy akár több se) az alsó vágtagon, általában a boka és a lábszár területén, ami nem gyógyul meg megfelelően. Gyakran hosszú ideig (akár hónapokig, sőt évekig) fennáll anélkül, hogy gyógyulási hajlamot mutatna. Érintheti a láb bőrének felületé, de akár mélyebbre is terjedhet.

Kialakulás okai

A lábszárfekély hátterében leggyakrabban keringési problémák állnak, általában visszérproblémákkal vagy perifériás artériás betegséggel kapcsolatos. Ezek a keringési rendellenességek csökkentik a véráramlást a lábakban, a rossz vérkeringés pedig rontja a sebgyógyulást, így hozzájárulhat a sebek kialakulásához és nehezen gyógyuló sebekhez.

Tünetek

A lábszárfekély gyakran fájdalmas. A seb lehet nedves, váladékozó vagy krónikusan nedves. A környező bőr gyakran megvastagszik, elszíneződik vagy megváltozik. A fekély körül gyulladásos jelek is megjelenhetnek. Ha fertőződik, akkor genny is lehet.

Kezelés

A lábszárfekély kezelése általában összetett, alapja a kiváltó betegségek (például visszérbetegség vagy érrendszeri problémák) kezelése. Fontos a megfelelő sebfertőtlenítés és kötözés, valamint a seb megfelelő vérellátásának biztosítása. Egyénileg alkalmazott terápiák közé tartozhatnak kompressziós kötések, sebkezelő készítmények, sebészeti beavatkozások és az érrendszeri problémák specifikus kezelései.
Minden olyan kezelés segíti a gyógyulást, mely javítja a végtag vérkeringését, így lágylézer, pulzáló mágneses mező, nyomásterápia, funkcionális izomstimuláció, Bemer terápia.

Megelőzés

Az érrendszeri betegségek korai felismerése és kezelése, a lábak megfelelő gondozása (például a bőr hidratálása, megfelelő lábápolás, rendszeres mozgás, egészséges életmód fenntartása) mind hozzájárulhatnak a lábszárfekélyek megelőzéséhez.

A lábszárfekély súlyos állapot, amely orvosi ellátást igényel. Fekély esetén mindenképpen konzultáljon orvosával vagy szakemberrel a megfelelő diagnózis és az alapvető kezelés beállítása érdekében.