Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Lágylézer készülék

Nézd meg Dr. Zátrok Zsolt felvételét a lágylézer készülékekről

Lágylézer készülékek összehasonlítása

  B-Cure Laser Safe Laser 150 B-Cure Laser SportB-Cure Laser Pro Safe Laser 500 Infra
Hullámhossz808 nm660 nm808 nm808 nm808 nm
Sugár divergencia+/- 3° +/- 3°+/- 3° 
Fény színeInfra, láthatatlanVörös, láthatóInfra, láthatatlanInfra, láthatatlanInfra, láthatatlan
Kezelőfelület mérete4.5cm2 5.3cm24.5cm24.5cm23.14cm2
Kezelőfelület alakjaoválisköroválisováliskör
Lézerteljesítmény250mW250mW250mW250mW500mW
Energiakibocsátás3.75Joule9.0Joule*4.5Joule5.0Joule30 Joule*
Energiabevitel/cm2/perc0.83 J/cm2/perc1.7 J/cm2/perc*1.0 J/cm2/perc1.11 J/cm2/perc9.55 J/cm2/perc*
Kezelési idők (5 Joule beadáshoz)6 perc3 perc*5 perc4.5 perc2-3 perc*
Kezelési mélység3-8cm1-3cm3-8cm3-8cm3-8cm
Beállítható kezelési időIgenNemIgenIgenNem
Jelzés, ha a szükséges energia beadvaIgenNemIgenIgenNem
Tartókar nehezen 
elérhető terület kezeléshez
IgenNemIgenIgenNem
Artrózis, artritiszMegfelelőNem alkalmasMegfelelőMegfelelőMegfelelő
Reumás ízületi gyulladásMegfelelőCsak ujjakonMegfelelőMegfelelőMegfelelő
Fekély gyógyulás MegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelő
Pattanásos bőr kezeléseMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelő
Hegszépítés, hegfájdalom csökkentésMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelő
Fogászati gyulladásokMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelőMegfelelő

*Teljesen feltöltött akkuval, maximális értékek, bőrfelületen 

A lágylézer, szoftlézer, hideglézer, alacsony intenzitású lézer ugyanazt a készüléket jelöli. A vele való kezelés energiával tölti fel a sejteket. Hatása a biostimuláció, azaz lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt. 

Mi a lézer?

A lézer egy fénysugár, melyben a fotonok hullámhossza azonos és a kibocsátott hullámok teljesen azonos fázisban mozognak. Nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel és nagy energiasűrűséget biztosít. A lézer energiája sokszorosa lehet a szokásos fényforrásokénak. A lézerek fénye egyszínű, mert a sugarat egyetlen hullámhosszúságú összetevő alkotja. Lehet látható és láthatatlan (a hullámhossztól függően).

A látható fény ezzel szemben nemcsak egyetlen hullámhosszt, hanem a teljes spektrumot tartalmazza, széttartó és így nem koncentrálható egyetlen pontra.

Nagy energiájú orvosi lézerek

A lézer technológia már régóta ismert és alkalmazott a gyógyításban. A sebészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, az ortopédia és reumatológia számos lézer-alkalmazási lehetőséget biztosít kórházi körülmények között. 
A nagy energiájú lézerek azonban csak szakember által, intézményben alkalmazhatók. A kórházi lézerek olyan "tömény" energiát bocsátanak ki, hogy sebészi késként is alkalmazhatók. Másodpercek alatt hatalmas energiamennyiséget juttatnak a szövetekhez.

Mi a lágylézer?

A lágylézer a nagy energiájú lézer "megszelídített" változata. A lágylézer készülék alacsony energiájú lézersugarat bocsát ki, mely az orvos jelenléte nélkül is teljesen veszélytelenül alkalmazható különféle állapotok kezelésére. 
A kórházi és otthoni készülékek közötti fő különbség a készülék által kibocsátott energiában van.

Az otthoni lágylézerrel egy ponton nem másodpercekig, hanem néhány percig kell a készüléket tartani ahhoz, hogy terápiás energiamennyiséget juttass be. 
A szükséges idő a készüléktől függ. Így az otthoni lágylézer kezelés hosszabb időt igényel (általában 20-30 perc egy kezelés), azonban minden kockázatot nélkülöz.

A lágylézer gyógyhatása és a hullámhossz

A lágylézer gyógyhatása a hullámhossz függvénye és a különböző hullámhosszúságú sugarak hatása eltérő. 
Gyógyító hatása csak a 600 és 1000 nanométer közötti sugárnak van (ez az úgynevezett biológiai ablak), ez képes befolyásolni a sejtek működését. Az e tartományon kívüli lézersugarat a bőr és vér pigmentjei elnyelik, így biológiai hatást nem fejtenek ki.

Az, hogy a lézersugár milyen mélyen képes behatolni a sejtekbe és hol fejti ki a hátást, szintén a hullámhossz függvénye.

A 600 – 700 nm-es (vörös) lézersugár legfeljebb 1-2 cm mélységig terjed, így csak a felületen használható. Leginkább bőr- és sebkezelésre való - ilyen péládul a Safelaser 150 készülék.

Fájdalomcsillapításra, ízület kezelésére, gyulladásokra a 800 - 900 nm hullámhosszú (infra) lézer alkalmazandó, mely képes akár 6-8cm mélyre hatolni - ilyenek a B-Cure készülékek és a Safelaser 500.

Ebből következik, hogy olyan készüléket kell választanod, ami a betegségednek megfelelő. 

Hogyan hat a lágylézer?

Sérülés, gyulladás, stb. esetén a megbetegedett beteg területen a sejtek élettani folyamatai lelassulnak vagy leállnak. Leáll a sejtszintű energiatermelés és fehérjeszintézis is.  Pedig éppen ezekre lenne szüksége a test öngyógyító folyamatainak.

A lágylézer kezelés során kívülről juttatunk be energiát a szövetekbe, amely aktivál bizonyos anyagokat, enzimeket. Ez újraindítja a sejt számára "üzemanyagot" biztosító ATP molekulák termelését. A sejt működése "felpörög" az öngyógyító folyamatok megindulnak. Olyan ez, mint amikor üzemanyagot töltesz a leállt autódba. A motor újra indul és az autó újra halad!

A lézerfény fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), mely hatására csökken a fájdalom.

A lézersugár elnyelődése során hő szabadul fel, mely felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés meggyorsul, elindul a bomlástermékek, gyulladásos méreganyok eltakarítása és a gyógyító tápanyagok odaszállítása. A véráramlás fokozódása egyben hatékonyabbá teszi a nyirokelvezetést, így csökken a duzzanat és feszülés.

A lézerfény igazolt biológiai hatásai

 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja

Eredmények

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • "Építőanyag" termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához. 
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része - különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását. 
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

A lágylézer kezelés végrehajtása

A kezelés rendkívül egyszerűen végrehajtható. Csuklófájdalom esetén például a csuklóhoz kell tartani a készüléket és a kezelési javaslatban található kezelési időtartamig ott tartani.

A lényeg, hogy megfelelő energiamennyiséget "adj" a szöveteknek. Ha csak rövid ideig tartod oda, akkor kevés energiát adsz ahhoz, hogy a gyógyító folyamatok beinduljanak.

A lágylézer túladagolható!

Ha túl sokáig kezelsz egy pontot, akkor "túlterheled" a sejtet. A túl sok energia gátolja a sejtműködést és leállítja a sejtszintű folyamatokat. A kezelési idő indokolatlan megduplázásával nem lesz gyorsabb a gyógyulásod! Sőt...!

A lágylézer csak egy bizonyos "adagban" hatásos!

 • 1 J/cm2 alatt a kezelés hatástalan
 • 1-5 Joule között hatékony a gyógyulás serkentő biostimuláció, míg
 • 7 Joule felett inkább a gátló hatások érvényesülnek.

Kezelési dózis és kezelési idő

Általános lágylézer kezelési dózisok

 • Sebek, hegek és bőrproblémák: 2 – 5  Joule/cm2
 • Ízületek, inak, szalagok és izmok: 5 – 10 Joule/cm2
 • Fájdalmas pontok: 10 – 15 Joule vagy amíg a fájdalom fennáll.

Akut esetekben általában naponta többször (2-4x) is kezelhetsz. Előnyös, ha a friss sérülések kezelését még a sérülés napján elkezded.

Krónikus állapotokban (amikor a panaszok már hónapok óta fennállnak) kezelhetsz naponta, de 1-2 nap szünettel is - a lényeg a folyamatos, kitartó kezelés! Bár néhány nap után javulást érezhetsz, de ne hagyd abba a teljes gyógyulásig!

Folyamatos és impulzus lézerüzem

 • Folyamatos (CW) lézer: a lézersugár folyamatos, megszakítások nélküli. Energiája állandó. Ezen a módon nagy energiát lehet bejuttatni és jelentős hő termelődik a szövetekben. A folyamatos üzemű lézernél fontos, hogy a készülék jelzése szerint minden "pittyenésre" egy újabb pontra helyezd át a kezelőfejet. Ha a folyamatos lézert túl sokáig tartod egy adott ponton, akkor égési sérülést okozhatsz. A CW lézer főképp szakemberek számára javasolt, bár vannak egyszerűen használható otthoni változatai is (ilyenek a SafeLaser készülékek).
 • Impulzus lézer: a lézersugár bizonyos frekvenciájú és időtartamú impulzusok sorozata, azaz váltakozik a sugár-szünet-sugár. Értelemszerűen így az energia is folyamatosan változó. Impulzus üzemű lézerrel kevesebb energiát lehet adott idő alatt a szövetekbe juttatni, mint CW lézerrel, Azonban éppen ez az előnye is! Nem termelődik hő, így a kezelést nagyobb biztonsággal végezheted. A szövetek nem melegszenek fel (a szünet alatt visszahűlnek), azonban a biostimulációs hatás impulzusról-impulzusra összeadódik. 
  Az impulzus lézerrel egy pont kezelése hosszabb ideig tart, de nem vagy kitéve az égési sérülés veszélyének. Az impulzus lézer ideális otthoni alkalmazásra, akár idősek számára is (ilyenek a B-Cure készülékek).

Hogyan válassz lágylézer készüléket?

Ha két lézerkészülék közül kell választanod és azt látod, hogy mindkettő ugyanazt a hullámhosszúságot biztosítja (p. 806nm), de eltérő az energiakibocsátása, akkor a következőt kell tudnod:

 • Mindkét lézerkészüléktől pontosan ugyanazt a gyógyító hatást várhatod el! Ebben nem lesz különbség.
 • Különbség az, hogy mennyi kezelési időre van szükséged ugyanahhoz a hatáshoz!
 • Ezt két dolog befolyásolja: a kezelőfej mérete és a készülék által kibocsátott energia nagysága.
 • Ha a beteg terület 10 cm2, akkor a kezelést úgy kell végezni, hogy minden pontra jusson fénysugár.
 • Ha a kezelőfej mérete 5 cm2, akkor kettő ponton kell a beteg területre tenni, hogy mindenütt kezelj.
 • Ha a kezelőfej mérete 1 cm2, akkor tízszer kell áttenned a készüléket, hogy a teljes beteg terület kezelést kapjon.
 • A kisebb energiájú készülékkel több ideig kell egy ponton kezelned. Pl. 250 mW-os készüléket 6, míg 500 mW-ost csak 3 percig kell az adott ponton tartani.
 • Azonban, ha 250 mW-os készüléked kezelőfeje 5 cm2, akkor 2x6, azaz összesen 12 percig tart egy kezelés.
 • Ha a készüléked energiája kétszer akkora (500 mW), de a kezelőfej átmérője csak 1 cm2, akkor 10x3, azaz 30 percig tart egy kezelés ugyanazon a területen!

Készülék választás előtt nézd meg a készülék teljesítményét és a kezelőfej átmérőjét. Ez alapján már lehet dönteni. Ha nem egyértelmű, akkor kérd szakértő segítségét!

A lágylézer alkalmazás ellenjavallatai

 • Soha ne irányítsd a szemedbe a lézerfényt, akkor sem, ha az láthatatlan! Maradandó látásromlást okozhat. Minél nagyobb energiájú egy lézer, annál veszélyesebb ebből a szempontból.
 • Soha ne kezelj közvetlenül daganatot! Azaz pl. a válladon levő melenómát semmiképpen ne próbáld kezelni - viszont ennek ellenére pl. a boka, térd, csípő, derék vagy éppen csuklófájdalmad nyugodtan kezelheted.
 • Fényérzékenség, fényiszony esetén
 • Ha fényre érzékenyítő gyógyszert szedsz
 • Pajzsmirigyre soha ne irányítsd a lézersugarat
 • Ne alkalmazd fájdalomcsillapításra, ha nem tudod a panasz okát – előbb vizsgáltasd ki magad!
 • Aranyeres csomókat ne kezelj!

A lágylézer főbb alkalmazási területei

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket

Lágylézerrel kezelhető bőrelváltozások

 • Sebgyógyulás serkentés 
 • Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek
 • Cukorbetegség okozta fekélyek 
 • Acne - pattanásos bőr
 • Friss hegek és égési sérülések
 • Hegek szépítése, hegfájdalmak megszüntetése
 • Elősegíti a műtéti hegek jobb és esztétikusabb gyógyulását
 • Ajakherpesz, övsömör
 • Ekcéma

Lágylézer alkalmazása fogászati problémákra

 • Íny- és foggyökér gyulladás
 • Bármely szájnyálkahártya gyulladás
 • Foghúzás, fogászati műtét után a gyulladás csökkentésre és a gyógyulás serkentésére
 • Állkapocs ízületi gyulladás és fájdalom kezelésre.
 • Afta és herpes kezelés, stb.

A lágylézer kezelés kivitelezése

 • A készüléket a fájdalmas területre kell helyezni és 5-8 percig kell ott tartani. 
 • Ha terület nagyobb, mint amit a kezelőfej lefed, arrébb kell helyezni mindaddig, míg a teljes terület kezelést kap. 
 • A kezeléseket naponta 2-4-szer ismételni kell a teljs gyógyulásig (legalább 10 napig javasolt). 
 • Friss sérülések esetén az első napon akár 10 kezelést is végezhet. 
 • A lézerkezelést közvetlenül a bőrön kell végezni, ruhán vagy kötésen keresztül nem megfelelő a kezelés!