Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Sport stimulátor

Az izomstimuláció nem az edzések helyett, hanem azok kiegészítéseként alkalmazandó módszer, melynek más a “haszna” a sportból élő profi és a tanulás vagy munka mellett edző amatőr számára. A felhasználási lehetőségek szerteágazók, így mindenki maga döntheti el, mire “veti be”! Egyben biztos lehetsz, hogy ha rendszeresen alkalmazod, akkor a kedvező hatásokat is észlelni fogod, éppen úgy, ahogy a rendszeres edzését is. Nézzük át, hogy mi mindenre használhatja a sportoló az izomstimulátort.

Az izomstimuláció alkalmazási lehetőségei sportolóknak

izomregeneráció gyorsítás

Ha még nem használtál stimulátort, akkor elsőként az izomregenerációs kezeléseket próbáld ki!

Különösen a megterhelő edzést követően, a leginkább igénybe vett izomra tedd fel az elektródákat. Tanulmányok sora igazolja, hogy az izomstimuláció minden más levezető módszernél hatékonyabban csökkenti a metabolitok mennyiségét és ezen keresztül az izomfáradtságot, izommerevséget.

Az edzés után 90 percen belül megkezdett izomstimuláció akár 300%-kal növeli a vérkeringést, így gyorsítja a salakanyagok kipumpálását, kimosását az izomból. A metabolitok többsége a májban bomlik le, így minél hamarabb jut oda, annál hamarabb oldódik az izommerevség, fáradtság. Rövidül a regenerációs idő, megelőzi az izomgörcsöket.

A keringés gyorsulása nemcsak az elszállításban, hanem az izomraktárak feltöltésében is előnyt jelent.

Az edzés után megfelelően kezelt izom következő edzésre lényegesen frissebb, pihentebb, így hatékonyabb terhelést biztosít.

izomsérülések gyógyítása

Az izomstimuláció eredetileg orvosi, kórházi kezelés, melyet az izombetegségek helyreállítására kezdtek alkalmazni. Sportsérülés esetén fontos számodra, hogy mielőbb visszatérhess az edzésmunkába.

Az izomstimuláció nem mozgatja az ízületet, így minden ín, szalag, ízületi tok, porc sérülés utáni napon már elkezdheted az izommegtartó kezeléseket!

Izomsérülés után kell néhány nap várakozás, hogy a bevérzés megszűnjön. De 3-4 nappal a sérülést követően már alkalmazhatod. Fokozza a vér és nyirokkeringést, mely a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat a sérülés helyére viszi. Ez meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.

izomerő visszanyerés

Törés, porcműtét, szalagműtét, stb. után hosszas ágynyugalomra vagy kárhoztatva. Minél tovább tart a kényszerpihenő, annál többet veszítesz a fáradtságos edzéssel megszerzett izomerőből és izomtömegből. Két-három hetes kihagyás alatt nagyjából félévnyi edzésmunka eredménye válik semmivé.

Mivel a stimuláció nem mozgatja az ízületeket, így műtét után néhány nappal már meg is kezdheted az izommegtartó, illetve izomerő-visszanyerő edzéseket. Mire az ízületek mozgatását engedélyezik, addigra izmaid már fel vannak készítve erre. Azaz hetekkel előrehozhatod a visszatérésed!

A rehabilitáció során a gyógytorna mozdulatok és stimuláció együttes alkalmazásával tovább gyorsítható a felépülés. A stimuláció egyszerre végezhető az akaratlagos mozdulattal, ami a neuromuszkuláris funkciók “újratanítását” segíti.

“elmaradó” izom fejlesztése

Sokan tapasztalják, hogy egy adott izmot hiába edzenek a hagyományos módon, az nem akar fejlődni. Az elektromos izomstimulációval azonban akár egyetlen izmot is “megcélozhatsz”, ráadásul eldöntheted, hogy milyen izomképességet akarsz “megpiszkálni”. Izoláltan lehet “finomhangolni” az állóképességet, aerob tűrőképességet, fokozni az izomerőt és robbanékonyságot vagy éppen növelni az izomtömeget. Figyelem! A hatás csak a kezelt izmokon jelentkezik!

edzésidő “nyerés”

A legtöbb sportoló család, munka vagy tanulás mellett sportol, nem rendelkezik elegendő edzésidővel. Azok, akiknek a munkája irodai, helyhez kötött, azok izomstimulációval “edzésidőt nyerhetnek”. Az ücsörgés közbeni, passzív izomstimuláció is plusz edzést jelent az izomnak! Pont olyan, mintha egyel többet edzenél!

Nyilvánvaló, hogy így csak a sportod szempontjából legfontosabb izmokat érdemes kezelned. Futónak, kerékpárosnak a combizmokat, úszónak a tolóerőt biztosító széles hátizmot, stb.

A kezelést célzottan végezheted, ha sprinter vagy, akkor az izomerőt és robbanékonyságot kell növelned. Hosszútávú sportok esetén az izom állóképessége és aerob-anaerob tűrőképessége a döntő, azaz az impulzust ennek megfelelően kell beállítanod.

visszaesés elkerülése

Képzelj el egy helyzetet: egy erőnyerést célzó edzésen súlyzóval guggolsz és másnapra a térded fáj. Azt gondolod, hogy “Ja… a tegnapitól van. Nem számít, nyomom”. Meg is csinálod az előírtakat. Másnapra azonban a fájdalom még mindig ott van, sőt mintha most már szúrna is. De megintcsak edzel. Így megy ez két-hátom hétig, mire rájössz, ez egy túlterheléses sérülés, amit ki kell “pihenni”. A gyulladás nem fog elmúlni ha ráterhelsz. Igenám, de ha kihagysz 2-3 hetet, akkor annyi az elmúlt 3-4 hónap kemény munkájának és ebben az idényben már nem tudsz ismét belendülni.

Ilyenkor jön az izomstimulátor. Amíg az ízületet pihenteted (azaz a térdedet terhelő hagyományos mozgást nem végzel), addig a stimulációval fenn tudod tartani a lábizmaid állapotát!!!! Azaz: bár 2 hétig nem futsz, nem kerékpározol, de a combizmaid ennek ellenére sem szottyadnak össze! Amint a térded helyrejött és újra edzésbe állsz, gyakorlatilag ugyanott folytathatod ahol abbahagytad.

Egy másik hasonló terület inkább a magas szinten sportolók számára érdekes csak. Aki napi két edzéssel készül egy versenyre, annak az utazás egy távoli versenyre komoly probléma. Egy 30+ órás repülőút alatt az izmok bemerevednek és ezen a szinten a kétnapos kihagyás is “meglátszik”. Ilyen esetben az izomstimulátor felbecsülhetetlen kincs. Elfér a zsebedben, a repülőn is használhatod és a legfontosabb izmaidat teljes mértékben karbantartja. A célállomásra érve nyoma sem lesz az izomfáradtságnak.

Miben hasznos a profinak?

A profi sportoló életét az edzések töltik ki. Nem kell mással foglalkoznia, csak a lehető legintenzívebb edzéssel és a fejlődése maximalizálásával. A nagy terhelésre viszont az izmai fokozottan fáradnak és több pihenésre van szükségük.

Az izmok a pihenés alatt töltik fel a tápanyag és energiaraktárakat, eltávolítják a metabolitokat, helyreállítják a mikrosérüléseket. Pihenés alatt történik a szuperkompenzáció, azaz az edzésmunka “beépítése”. Szervezeted a terheléshez optimalizálja a keringés-légzés-metabolikus folyamatokat. Erősödnek az izomrostok, javul a vérellátás, a metabolizmus alkalmazkodik az oxigénhiány eltűréséhez, a szív és légzés hatásfoka javul. Ezek lassan adaptálódó folyamatok, melyek csak tartósan hatékony terhelésre alakulnak ki.

Ha nem törődsz a pihenéssel, akkor lassul a fejlődésed is, sőt a túledzettség hanyatló irányba is fordíthat, továbbá megnöveli a sérülések kockázatát!

Ha pihenés hiányában az izmaidban metabolitok maradnak, amik fáradttá, merevvé és rugalmatlanná teszik. Ha ennek ellenére próbálsz tovább edzeni, ha erőlteted, hogy az előírt adagot mindenképpen teljesítsd, akkor egyszercsak fájni kezd a térded, a bokád, az Achillesed, a vállad vagy bármely izmod-inad, ízületed. A krónikus túlterhelésre gyulladás alakult ki, melynek megszüntetése hónapokig tarthat. Persze sokan a fájdalmak ellenére sem állnak le, mert a versenyek fontosabbak … aztán egyszercsak egy reccsenés és oda az Achillesz-ín, a keresztszalag, a rotátor köpeny, stb.

Mi történt? Semmi különös… csak agyatlanul edzettél… oda sem bagóztál a tested jelzéseire, nem hagytad regenerálódni, pihenni, szuperkompenzálni. Túledzetted magad!

Az izomstimuláció a profi számára az izomregeneráció gyorsítása révén adja a legtöbbet!

A regenerációnak két útja is van: az edzés előtti és utáni stimuláció.

Az edzés előttit Bemelegítésnek (warm-up) nevezik. Az ilyen stimuláció felkészít a mozgásra, fokozza a vérkeringést, felmelegíti, rugalmassá teszi az inakat, szalagokat és izmokat. A sportsérülések túlnyomó része a megfelelő bemelegítés elmaradásából ered (olvasd el ezzel kapcsolatos cikkemet). Stimulációval lényegesen csökkentheted ennek kockázatát.

Edzést követően azonnal, de legfeljebb 90 percen belül végzett izomstimulációs kezelés (recovery programok) eltávolítja a metabolitok (tejsav, CK) 35-50%-át! Ez brutálisan meggyorsítja a salakanyag kimosást, lerövidíti az izmok regenerációjához szükséges időt és csökkenti a fáradságot. A következő edzésen a fáradtság nem jelent gondot, nem kell visszavenned az intenzitásból. Ha pedig magasabb intenzitásal tudsz edzeni, akkor a fejlődésed is gyorsabb! A sérüléskockázatod is jelentősen csökkent.

Sérüléskezelés és izomerő megtartás

A nagy terheléssel együtt járnak a kisebb-nagyobb izom és ízületi sérülések, melyek kezelése az izomstimuláció orvosi alkalmazásának fő területe. Ha sérülés miatt edzéskihagyásra kényszerült, az izmaid néhány nap alatt több “hónapnyi” edzés eredményét veszítik el. Ha például egy bokahúzódás miatt 10 nap ágynyugalomra kényszerülsz, akkor elveszítheted a lábizmaid fél év alatt felépített erejét. Az izomstimuláció nem terheli (nem mozgatja) az ízületeket, azaz egy bokasérülés után néhány órával (amint a vérzés megszűnik), már kezelheted a vádli és comb izmaid. Így megtarthatod az izomerőt, megakadályozhatod a “leépülést”!!!!

Hasonló a helyzet, ha egy távoli versenyre utazol. Akár két napod is elmehet tétlenül, míg egy távoli helyszínre érsz és a versenyen érezni fogod a kimaradás hatását. Az izomstimulációval repülőn, buszon, bárhol edzheted a legfontosabb izmaid és fenntarthatod az izomerőd, frissen tarthatod az izmaid.

Ott segít, ahol elakadtál

Sok edzés ellenére egyes izmaid nem fejlődnek úgy, ahogy szeretnéd. Az egyik oldal (pl. egy korábbi sérülés miatt) gyengébb, mint a másik és ez a féloldalasság megterheli a derekad, stb. Az izomstimulátorral korrigálhatod ezeket a hiányosságokat. Egyetlen izomra vagy izomcsoportra fókuszálhatsz nagyon hatékonyan.

Sok további lehetőséget is rejt az izomstimulátor. Ha profi sportoló vagy, akkor ma nem hiányozhat sporttáskádból egy ilyen készülék. Meg fogja hálálni!

Miben hasznos az amatőrnek?

Mindabban, amiben a profinak (olvasd az előző fejezeteben) és még azon felül is néhány dologban.

Az amatőr jellemzően “edzéshiányos”. Tanulás, munka, család mellett készül, ezért általában nincs annyi ideje edzeni, amennyit szeretne és főképp nem eleget ahhoz az időeredményhez, amit maga elé célul tűz. A munkából épp csak beesik az edzésre és érdemi bemelegítés nélkül kezdi el. Ezért aztán gyakoriak a sérülések. Egy kis fejlődést visszaesés követ, többnyire nem éri el amit szeretne.

Stimulátor annak javasolt, akinek van elég ideje stimulációra! Ha irodai munkát végzel, akkor nagy “haszonélvezője” lehetsz ennek a technológiának. Ha folyamatos mozgásban vagy, akkor nem lesz időd, lehetőséged stimulálni, így számodra csak a sérüléskezelésben lesz szerepe.

A stimulációt a kerékpáros a combizmaira, a birkózó a törzsizmaira, az úszó a széles hátizmára, stb koncentrálja. Azaz arra az izomra, ami a sportja szempontjából alapfontosságú. A stimulációs idő 80%-át erre az izomra érdemes koncentrálni.

Természetesen a hagyományos edzést nem helyettesíti, az továbbra is szükséges a keringés és légzés adaptációjához, a mozgáskoordináció javításához. Azonban a kezelt és fontos izmok látványosan meg fogják hálálni a kezelést.

Hasznos-e az izomstimuláció a sportolónak?

Garantáltan!

Míg a technikai újítások, mint egy könnyebb kerékpár vagy futócipő csak külső segítséget nyújtanak, azaz valójában nem a teljesítményed javítják (csak hozzájárulnak némiképp az eredményed javulásához), addig az izomstimuláció egészen más dimenzió!

Az izomstimulációval kimaxolhatod az izmaidban rejlő képességeket – közvetlen és áttételes módokon egyaránt javítja a teljesítményed!  Persze csak ha használod is. A polcon tartva semmilyen hatása nincs. Ha viszont az edzésmunka részeként, rendszeresen alkalmazod, akkor jelentős többletre számíthatsz.

Stimuláció és stimuláció között jelentős különbség lehet. Az izomra gyakorolt hatás ugyanis az impulzus beállításaitól függ. Más impulzus fokozza az izom vérkeringését, mint ami növeli az izomerőt. Más kell a tartóerő javításhoz és megint más az izomgörcs oldásához. Másképp kell kezelni az egészséges izmot és a bénultat. A régi, elavult készülékeken kapcsolókkal és gombokkal kellett beállítani a megfelelő értékeket. Szerencsére a mai készülékeknél nem így van. A menüben ki kell választani a betegséget (pl. izomsorvadás, teniszkönyök, csuklóalagút szindróma) vagy a kezelési célt (fájdalomcsökkentés, ödémacsökkentés, izomerő visszanyerés, görcs megelőzés) és a készülék programja "tudja" a helyes beállításokat. Semmit sem kell állítgatni, mégis a legmegfelelőbb kezelés végezhető. Lássunk a sportolóknak való fontosabb programokat.  

Ezt a cikket akkor fogod érteni, ha már elolvastad az izomstimuláció alapjaival foglalkozó korábbi cikkeimet! Ha még nem olvastad, akkor ide kattintva megtalálod őket.

Fontosabb izomstimulációs edzésprogramok

Ha sport-izomstimulátort vásárolsz, akkor hasonló programnevekkel találkozol minden készülékben.

 • Bemelegítés (angol nyelvű készülékekben Warm-up): Rövid tartamú program, mely megemeli az izom hőmérsékletét annak érdekében, hogy felkészítse az edzésekre. Finom, rángásszerű izomösszehúzódásokat vált ki, mely serkenti a véráramlást és az izom anyagcseréjét, megemeli a hőmérsékletét. Az izom és szalagok merevsége csökken. A program ezáltal kialakítja az edzéshez ideális fiziológiai izom és ín állapotot.
  Sérüléskezelés esetén a vérkeringés javítása miatt nagyon hasznos. A javuló keringés oxigénben és tápanyagokban dús vért hoz és egyúttal elviszi a sérülés miatt keletkezett metabolitokat, toxinokat.
 • Verseny előtti bemelegítés (PreCompetition Warm-up): Hosszabb idejű és mélyebb hatású, mint a Bemelegítés program. Pár perccel verseny előtti bemelegítés előtt szükséges alkalmazni az adott sportág szempontjából leginkább érintett izmokon. Ha napi rendszerességgel edzel, használd inkább ezt a "sima" Bemelegítés helyett.
  Sérüléskezelés esetén a vérkeringés javítása miatt nagyon hasznos. A javuló keringés oxigénben és tápanyagokban dús vért hoz és egyúttal elviszi a sérülés miatt keletkezett metabolitokat, toxinokat.
 • Kapillarizáció (Capillarisation): Ez a program elsősorban állóképességi sportokban ajánlott, de a fizikai felkészülés első heteiben ajánlott mindenki számára. Szenzonban csak állóképességi sportban alkalmazd!
  Serkenti a véráramlást az izom felé, javítja az oxigénellátást, csökkenti a kemény fizikai munka alatti fáradékonyságot.
  Segíti az elsődleges és másodlagos kapilláris rendszer aktivitását a szövetek oxigénellátásának javítása, illetve a kemény fizikai munka alatti fáradékonyság csökkentése érdekében.
 • Állóképesség (Resistance): Állóképességi sportok esetén ajánlott; javítja az izom hosszú távú, magas szintű erőkifejtési képességét, a metabolitképződés elleni felkészüléssel csökkenti a fáradékonyságot.
  Sérülés után ezzel kezd az izomerő visszanyerését célzó kezeléseket.
 • Kitartó erő (Endurance): Olyan sportok esetén ajánlott, mint kajak-kenu, középtávfutás (800-1500m), küzdősportok, ahol az izomnak néhány percen át a maximális erőbedobással kell működnie, anaerob (oxigénszegén) állapotban. Javítja az izom hosszú távon történő, magas szintű erőkifejtési képességét; segíti a toxinképződés (savasodás) elleni védekezést, csökkentve a fáradékonyságot. A program hosszú erőteljes izomösszehúzódásait rövid, aktív nyugalmi szakaszok követik.
 • Aerob állóképesség (Aerob resistance): Javítja az adott erőfeszítés hosszútávú fenntartásának képességét. Hosszú tartamú stimulációs program, melyet a lassú rostok aerob képességének javításához adaptálták.
  Sérülés után használhatod, de akkor javaslom, ha már 10-14 napos Állóképességi erő kúrán túljutottál.
 • Hipertrófia (Hypertrophy): Az izomtömeg növelésére használható. A magas frekvenciájú impulzusok intenzív izommunkát eredményeznek, mely az izomrostok méretnövekedésében elsődlegesen fontosak. Előnye: egy fontos izomra vagy izomcsoportra fókuszálható, azaz szelektíven edzheted a leggyengébb pontokat.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Maximális erő (Max. strength): Nagy erőbefektetés igénye esetén javasolt, például küzdősportokban. Javítja a maximális erőkifejtés képességét és növeli az izomtömeget. Segítségével csökkenthető a traumák lehetősége is a maximális súlyokkal történő edzés alatt.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Reakcióképesség (Reactivity): Labdajátékok és küzdősportok esetében optimális. Javítja az összehúzódás sebességét. Az izomstimulációk rövidek, rendkívül intenzívek és extrém gyorsaságúak. A reakcióképességre kétféle módon hat: a gyors rostok összehúzódásának gyorsításával és a miotaktikus receptorok aktivitásának növelésével.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Robbanékony erő (Explosive strength): A maximális erővel végrehajtott sportok (például rövidtávfutás, ugró és dobó sportok, röplabda stb.) esetén alkalmazandó. Megnöveli a lehető legrövidebb időn belül „bevethető” izomrostok tömegét, ráadásul a legnagyobb erőszint alkalmazásával.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.

Izomstimulációs edzésprogramok levezetéshez, izomregenerációhoz

Tanulmányok szerint a fizikai aktivitást követő 90 percen belül megkezdett regenerációs stimuláció mintegy 25-40%-kal csökkenti az izmok tejsavszintjét. Ennél talán csak a kompressziós jégmasszázs hatékonyabb. Az izomstimuláció előnye azonban, hogy a készülék kisméretű és egyszerűen használható, emiatt bárhol-bármikor egyszerűen bevetheted, szemben a sokszázezres kompressziós és jégmasszázs gépekkel.

 • Aktív regeneráció: Minden sportnál javasolt, különösen ajánlott napi több edzés esetén. Serkenti az izmok regenerációját, serkenti a vérellátást és csökkenti a fáradtságot. A hagyományos levezetésnél hatékonyabban gyorsítja a metabolitok és tejsav kimosását az izmokból, ezáltal az egymást követő edzések intenzitása folyamatosan magasan tartható. Különösen ajánlott sorozatterhelés esetén, így például két félidő közötti szünetben, két birkózás közötti pihenőben.
 • Verseny utáni regeneráció: Hosszabb és ezért erőteljesebb hatású, mint az Aktív regeneráció program. Minden sportban, minden edzés vagy verseny után ajánlott. Elősegíti a metabolitok kimosását, segíti az izomfáradtság legyőzését.
 • Izommerevség oldása: Ez a program bármikor használható, amikor az edzés hatására elmerevedett izmot kell pihentetni. Izomrelaxációt biztosít, valamint serkenti a vérkeringést (ami segíti a salakanyagok eltávolítását).

Hogyan válogasd össze a kezelőprogramokat?

Bármi legyen is a célod, a Bemelegítés programot minden edzés vagy verseny előtt végezd el a kiemelten fontos izomcsoporton.izomstimulációs edzés

Ha célod az állóképesség növelése, akkor a Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat alkalmazd edzéseidben. KERÜLD a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat, mert ezek impulzusai a fehér (gyors) rostokat fejlesztik - ez pont ellentétes a céljaiddal.

Ha célod az erő és izomtömeg növelése, a gyorsaságod és reflexeid javítása, akkor a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat alkalmazd edzéseidben. KERÜLD a Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat, mert ezek az I. és IIa. rostokat állóképesség irányba fejlesztik - ez pont ellentétes a céljaiddal.

Kivétel nélkül, minden edzés után végezz izomregenerációs kezelést az adott alkalommal leginkább igénybe vett izomcsoportokon!

A céljaidnak legmegfelelőbb készülék kiválasztásához és edzéstervedbe integrálásához segítséget kérhetsz tőlem e-mailben, cikkhez írott kommentben vagy akár telefonon is.

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Bemelegítés szerepe és jelentősége