Gerincsérv

A gerinccsigolyák közötti rést az úgynevezett porckorong tölti ki. Szerepe a gerincet érő mechanikai hatások csökkentése, "elnyelése". Rugalmassága, épsége több szempontból is fontos. Károsodása leggyakrabban gerincsérv formájában jelenik meg, mely igen erős fájdalmat okoz. 

 

A gerincsérv kialakulása

A porckorong két részből áll. A külső része egy rostos gyűrű, mely egyben tartja a középen levő kocsonyás anyagot.

Ha a rostos gyűrű valamilyen okból meggyengül, a kocsonyás anyag -mint a tubusból kinyomott fogkrém- kiboltosulhat. Ha ez a csigolyák között kilépő gerincidegek irányában történik, akkor az idegek nyomás alá kerülnek. Ez a porckorongsérv, melynek tüneteit a köznyelv "becsípődés"-nek nevezi.

A gerincsérv tehát a csigolyák közötti rést kitöltő porckorongon található kitüremkedés, így a helyes megnevezése porckorongsérv lenne.

A gerincsérv kialakulása

A gerincsérv tünetei

A tünetek attól függnek, hogy hol alakul ki a porckorongsérv, mely kilépő idegek kerülnek nyomás alá. Fő tünet az ideg lefutása mentén sugárzó fájdalom. Intenzitása az idegre nehezedő nyomás erősségétől függően változik. 

Nyaki gerincsérv eredetű fájdalom a felső végtagokba sugárzik.

Ágyéki gerincsérv jellemző tünete az isiász. Nevét az ágyéki szakaszon kilépő, az alsó végtagot beidegző fő idegtörzsről, a nervus ischiadicus-ról kapta. Az isiászos fájdalom jellegzetes megjelenési helyei lehetnek: derék - farpofa alsó része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka. A fájdalom nem minden esetben terjed végig mindegyik helyen a fenti vonalon, gyakran „megáll" fentebb.  A porckorongsérves fájdalmat a tüsszentés, köhögés provokálja. Hasonlóan minden olyan mozdulat, orvosi műfogás, amikor az idegre nehezedő nyomást fokozzuk. 

 

Gerincsérv kezelése

A gerincsérv kezelése a súlyosságtól függ. Ha a kitüremkedést még tartja a rostos gyűrű, akkor van esély konzervatív kezeléssel megelőzni a műtétet. Ha a gyűrű „kiszakad”, akkor csak a műtéti megoldás marad. Az Amerikai Orvosok Szövetsége által a közelmúltban közzétett tanulmány szerint a lágylézer kezelés meggyőző eredményeket adott a műtét elkerülésében, így a gerincsérv kezdeti tüneteire a lágylézer kezelést javasolják elsődleges terápiaként.

 

A gerincsérv fő tünete az erős fájdalom, melyet csillapítani kell.

Legerősebb fájdalomcsillapító hatással a lágylézer kezelés bír. A nyomás alá került ideggyök felett végzett lágylézer kezelés csökkenti az ödémát (duzzanatot) és ezzel a fájdalmat is. Az Amerikai Orvosok Szövetsége ajánlása szerint gerincsérv tünetei esetén a lágylézer az elsőként választandó kezelési mód, mely jelentősen csökkenti a műtét szükségességét.  

Hatékony az ultrahang kezelés is. Ilyenkor a nyomás alá került ideggyök környékén végzett ultrahang kezelés csökkenti az ödémát (duzzanatot), mely csökkenti a fájdalmat. Ultrahang azonban csak 10-15 alkalommal használható, utána fél év szünet szükséges. 

Kiváló fájdalomcsillapító hatású az idegstimuláció, mely TENS és Mikroáramú kezelések formában alkalmazható.

 

A gerinctartó izmok erősítése izomstimulációval

Az izomstimuláció hatása kettős. Egyrészt oldja a gerinctartó izmokban a fájdalom hatására fellépő görcsös izomfeszülést. Másrészt az izomstimulációval megerősíthetők a gerinctartó izmok, mely elengedhetetlenül fontos a kiújulás megelőzésében!

A gerinctáji panaszok otthoni terápiájában a fájdalomcsillapító TENS és mikroáramú kezelések, az izomlazító és izomerősítő izomstimuláció, az ödéma és fájdalomcsökkentő terápiás ultrahang, továbbá a gyógyító hatású lágylézer kezelések jönnek szóba. A leghatékonyabb ezek kombinációja, de egyenként is hozzájárulnak a javuláshoz. 

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a gerincsérv kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

Rendezés módja

  • Név
  • Ár
  • Népszerűség

Rendezés iránya

  • A - Z
  • Z - A