Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Ínhüvelygyulladás

Ablaktisztítás, mobiltelefon-nyomkodás, hosszas számítógépezés, padlósúrolás. A közös bennük, hogy bármelyik hatására kialakulhat egy fájdalmas betegség, az ínhüvelygyulladás.

Az izmok egy része ínban folytatódik, ezek rögzítik az izmot a csontok felszínén. Ízületeket hidalnak át és ezzel fontos szerepet játszanak a mozgásban. Az inak alagútszerű burokban, az ínhüvelyben futnak, melyek a bennük lévő nyák révén megkönnyítik, súrlódásmentessé teszik az inak mozgását.

Az ínhüvelygyulladás ezen „burkok” valamilyen okból, leggyakrabban fizikai túlterhelésből származó gyulladása. Következménye a mozdulatra megjelenő fájdalom. 

 

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelygyulladás lehet fibrines és gennyes.

 • A fibrines ínhüvelygyulladás jellemzően az egyoldali munkát végzőket érinti (gépírók, pénztárosok, zongoristák stb.); a sokáig végzett, monoton mozdulatok váltják ki, melyek hatására az ínhüvely begyullad, megduzzad, a csúszást segítő anyag összetétele pedig megváltozik. Ez a probléma az ujjak feszítő inaiban (a kézháton) a leggyakoribb; jellemző rá, hogy az ujjak mozgatásakor erős fájdalom lép fel, kezünk esetlenné válik, az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt lesz. Amikor mozgatjuk ujjainkat, az ínhüvely felett hóropogásszerű dörzsölés tapintható.
 • A gennyes ínhüvelygyulladás valamely fertőzés következében alakul ki, okozhatja például szálka, tövis, tű általi szúrás. Ekkora a tünetek gyorsan bukkannak fel, erős a spontán fájdalom és a nyomásérzékenység, a duzzanat pedig átterjedhet a szomszédos ujjakra és a kézhátra is; sőt a gennyes ínhüvelygyulladást akár magas láz, hidegrázás is kísérheti. Fontos megkülönbözteti a fibrines gyulladástól, ugyanis gennyes gyulladás esetén a teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak időben elkezdett orvosi kezelés esetén biztosítható!

 

Az ínhüvelygyulladás kezelési lehetőségei

Ínhüvelygyulladás gyanúja esetén keresd fel orvosod. Ha a betegség nem gennyes gyulladás következtében alakult ki, akkor végezhetsz otthoni kezelést.

Az ínhüvelygyulladás otthoni kezelésére többféle módszert is bevethetsz.

 • Helyezd nyugalomba a csuklód, pihentesd és hűtsd. (Pl. Thermedic Csukló készülék)
 • Gyulladáscsökkentő krémek helyi alkalmazása
 • Bár szájon át bevehető gyulladáscsökkentő gyógyszert, de ezektől kevés hatás várható, hiszen a gyulladás helyére csak elenyésző mennyiségben tudnak eljutni (a gyomor, az emésztőszervek és a máj után már csak kevés hatóanyag jutt épp az ínhüvelybe, ahol a hatásra szükség lenne).Nagy mennyiségben pedig biztosan számíthatunk valamilyen kellemetlen mellékhatásra.
 • A fizikoterápiás eszközök a tünetek kezelésére:
  • TENS és Mikroáramú idegstimulációs kezelésekkel gyógyszer- és mellékhatásmentesen csillapítható a gyulladás okozta fájdalom.
  • A nagyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia a lágyrészek (izom, ízület, ín, szalagok) elváltozásainak kezelésében nyújt támogatást. A mágnesterápia az orvosi fizikoterápia része, mely mozgásszervi betegségekben segíti a gyógyulást.
  • Az ultrahang terápia a mechanikus rezgéseit a szövetek elnyelik, gyorsul a kezelt terület vérkeringése, mely serkenti a gyógyulási folyamatot. 10-15 kezelés után néhány hónapnyi szünetet kell tartani. 
  • A lágylézer kezelés gyorsan csökkenti a fájdalmat, mérsékli a gyulladást és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük az ínhüvelygyulladás kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.