Kóros izzadás

A túlzott izzadás, azaz hiperhidrózis egy ártalmatlan, azonban az érintett számára igen kellemetlen tünet. Az izzadás kezelésére van egy nagyon egyszerű és hatékony mód, az iontoforézis. Már az 1940-es évek óta használják a más kezelésre nem reagáló kéz és láb izzadásra. A modern eszközök révén a kezelés akár otthon is hatékonyan és egyszerűen elvégezhető.

 

Mi az iontoforézis?

Az iontoforézis az elektroterápia egyik formája, mely során enyhe elektromos áramot vezetnek át az érintett testtájon.

A kóros izzadás csökkentése érdekében a kezelés 15-40 percig tart a készüléktől és a programtól függően. Hetente három-öt alkalommal kell ismételned mindaddig, amíg a kívánt hatás kialakul. Ezután átválthatsz hetente egy-két kezelésre. Ezzel a jó eredményt tartósan fenntarthatod.

 

Kinek ajánlott az iontoforézis alkalmazása?

Az iontoforézist azoknak ajánlják, akiknél a recept nélkül vagy akár a receptre kapható szerek sem segítettek a kórós izzadás csökkentését és erősebb kezelésre van szükségük!

Az iontoforézis erőteljesen csökkenti a kóros izzadást.

Egy tanulmány szerint az iontoforézis a kéz és láb izzadás esetén a betegek 91%-ánál segített. A "sikertelenebb" vizsgálatok során is az esetek 80%-ában csökkentette az izzadást. Hasonló hatású a hónalji izzadás esetén is.

Külön előny a teljes mellékhatás mentesség. A kedvező hatás hosszú távon fennmarad, különösen akkor, ha fenntartó kezeléseket is végzel. 

 

Milyen anyagot kell használni?

A kezeléshez egyszerű csapvíz szükséges!

A víz minősége településenként eltérő lehet. Túl lágy víz esetén elmaradhat az iontoforézis hatása. A lágy víz nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot vagy elektrolitokat (apró elektromos részecskéket). Használj lágyítatlan vizet vagy adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a felhasznált vízhez.

Egyes orvosok azt javasolják, hogy a sós víznek erőteljesebb a hatása. Ha a sima csapvízzel "elégedetlen vagy", adj a vízhez kevés konyhasót és így végezd a kezelést.

 

Tudnivalók iontoforézis alkalmazása előtt

 • Iontoforézis kezelést csak akkor végezz, ha annak nincs ellenjavallata. Ezek azonosak az egyéb elektroterápiás kezeléseknél is figyelembe veendő okokkal. Kövesd a készülékgyártó útmutatását, javaslatait.
 • Fontos tudnod, hogy az iontoforézis során enyhe bizsergő érzést érezhetsz.
 • Tudnod kell azt is, hogy az iontoforézis során használt elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy bármilyen károsodást okozzon.
 • Ne használj iontoforézist terhesség esetén, ha pacemakered van, szívbetegséged vagy epilepsziád van. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kezelőorvosod.
 • Iontoforézis kezelés előtt távolítsd el az ékszereket, gyűrűt, karkötőt.
 • Ha seb, karcolás van a bőrödön, akkor a kezelés előtt kend be vazelinnel, ez megvédi a sebet a felázástól. A vazelin akadályozza az iontoforézist, ezért csak szükséges helyen és mértékben alkalmazd.
 • A kezelés enyhe kipirosodást okozhat a bőrön. Ez pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor kérdezd meg a kezelőorvosod a teendőkről.
 • Ha túlzottan kiszárítja a bőröd, használj kezelés után hidratáló testápolót.

 

Általános információk a kezelésről

Ha otthon, biztonságosan szeretnél izzadáscsökkentő kezelést végezni, akkor olyan elektroterápiás készüléket vásárolj, amely rendelkezik iontoforézis programmal vagy programokkal. Mostanában ezek a készülékek nemcsak iontoforézist, hanem fájdalomcsillapító TENS (idegstimulációs), izomstimulációs (EMS) és más programokat is kínálnak. Azaz egy többfunkciós készülékkel nemcsak az izzadást, hanem számos más tünetet, panaszt is kezelhetsz.

A készülékkel adják vagy hozzá külön vásárolható az iontoforézis készlet. A kezeléshez 2 darab szivacs tok, illetbe a méretben beleilleszkedő karbon-elektróda szükséges.

Iontoforézis kezeléshez a karbon-elektródát (fekete műanyag lapnak látszik) bele kell csúsztatni a szivacs tokba. Az elektródát kábellel csatlakoztasd a készülékhez.

Az otthoni készülékek általában csak egyetlen csatornán biztosítanak iontoforézist (hiába négycsatornás például a TENS funkciójuk). Ezért a kábelt mindig az egyes csatornába csatlakoztasd (CH1 jelzés általában).

Kapcsold be a készüléket és válaszd ki a menüből az iontoforézis programot. Emeld az intenzitást (áramerősséget) 10-15mA-re. Bizsergő érzést érzehetsz. Nem kell félned, semmilyen bajod nem eshet! Ha alig érzel valamit, akkor emeld az intenzitást addig, hogy határozottan érezd a "csipkedést", de semmiképp ne legyen kellemetlen.

Várd meg amíg a program leáll (ha letelik a kezelési idő, a készülék automatikusan megállítja az áramot). Kapcsold ki a készüléket. A fekete elektródát vedd ki a szivacsból és szárítsd meg. Ne hagyd egyben a szivacsot és karbon-elektródát, mert köztük ásványi anyagok rakódhatnak le és ez rontja a kezelés hatásfokát.

 

Kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

kóros kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

 • Szerezz be nagyméretű iontoforézis készletet, kb. 5x9cm vagy nagyobb karbon-elektróda lappal.
 • Szerezz be két darab műanyag tálat. Egyenként akkorát, amibe a kezed vagy lábad pont belefér.
 • Az edénybe tölts kb 1 cm vastag vízréteget. A kéz vagy láb csak félig merüljön el a vízben!
 • Az előző bekezdésben ismertetett módon csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik szivacsot-elektródát az egyik tálba, a másikat a másikba.
 • Mindkét kézzel vagy lábbal állj rá.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot 10-15mA áramerősséggel.

 

Hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

 • Az ismertetett módon csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik megnedvesített szivacsot-elektródát az egyik hónaljad alá, a másikat a másikba. Tartsd szorosan törzshöz zártan a karjaid a kezelés végéig.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot 10-15mA áramerősséggel.

 

Rendszeres iontoforézis kezelés segítségével nagy valószínűséggel érsz el eredményt a kellemetlen izzadás mérséklésében vagy megszüntetésében.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a kóros izzadás kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

Rendezés módja

 • Név
 • Ár
 • Népszerűség

Rendezés iránya

 • A - Z
 • Z - A