Lumbágó

A lumbágó elnevezést általában a derékfájdalom megfelelőjeként használják. A lumbágó igen gyakori jelenség.  A felnőtt korosztályban minden harmadik embert érinthet. A vele járó fájdalomérzet akár olyan erős is lehet, hogy akadályozza a mozgást.

A függőleges testhelyzetben gerincünkre nehezedik súlyunk. A legnagyobb teher az ágyéki-keresztcsonti gerincszakaszra kerül. Ez okolható azért, hogy ennek a gerincszakasznak a betegségei a leggyakoribbak.

Napjainkban az ülőmunka túlsúlya és a rendszeres testedzés hiánya miatt a gerincet tartó izomzat is elgyengül. A gyenge izmok nem tartják meg a csigolyákat, így a csigolyaközi rést kitöltő porckorongokra és a gerincvelőből a csigolyák közötti résen kilépő idegekre egyre növekvő nyomás nehezedik. Egy hirtelen mozdulatra az idegszál “becsípődik”, erős deréktáji fájdalom keletkezik, mely mozdulni sem enged – ez a lumbágó.

A fájdalom előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával általában nő, de már a „harmadik X-et taposó” korosztályban is akadnak olyanok, akik a lumbágó okozta kínzó fájdalmakkal küzdenek.

A lumbágós fájdalom hatékonyan kezelhető elektroterápiával.
 
1. Fájdalomcsillapítás
A fájdalom csillapítása TENS vagy MENS (mikroáramú) stimulációval. A fájdalom megszüntetése nélkül bármely kezelés, masszázs, gyógytorna igen kellemetlen, sőt a panaszok erősödését okozhatja.
 
A fájdalomcsillapító hatás fokozása érdekében alkalmazható ultrahang kezelés is. A nyomás alá került ideggyökök környékének kezelése csökkenti az ödémát és ezzel a fájdalmat.
 
2. Izommerevség oldása
A fájdalom területén kialakuló izommerevség oldása. A fájdalomra az izmok reflexes összhúzódással válaszolnak, melyek erősíthetik a panaszokat.
 
3. Gerinctartó izmok megerősítése
Ha a fájdalom és az izommerevség csökkentésre került akkor el kell kezdeni a tartós tünetmenetesség eléréséhez szükséges izomerősítést. Ez kezdetben izomstimulációval végezhető, majd fokozatosan át lehet térni a gerincerősítő gyógytornára vagy jógára. A gerincet tartó izmok megerősítése nélkül a panaszok ismét és ismét kiújulhatnak.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a lumbágó kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.