Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Ödéma kezelés

Az ödéma kezelés komplex folyamat. Az ödéma egy olyan állapot, amikor a test egy részében folyadék felgyülemlik a szövetek között, ami duzzanathoz és megdagadáshoz vezet. Az ödéma lehet lokalizált (egy adott területen) vagy általános (az egész testen). A folyadék felhalmozódhat a bőr alatt (szubkután ödéma), az izmok között (izomödéma), az ízületek körül (ízületi ödéma) vagy más szövetekben.

Az ödéma leggyakrabban a következő okok miatt alakulhat ki:

 1. Vesebetegség vagy szívelégtelenség esetén a szervezet nem képes hatékonyan eltávolítani a felesleges folyadékot, ami ödémához vezethet.

 2. Sérülés vagy gyulladás területén az erek áteresztőképessége növekszik, ami folyadékfelhalmozódáshoz vezethet.

 3. Nyiroködéma a teljes mozgáshiány (pl. bénult végtag, súlyos fekvőbeteg) vagy a nyirokrendszert érintő betegségek miatt keletkezik. A nyirokrendszer felelős a folyadék eltávolításáért a szövetekből, és ha ez a rendszer nem működik megfelelően, akkor ödéma alakul ki.

Ödéma kezelés

Az ödéma kezelése a kiváltó októl függ! Minden esetben más lehet a megfelelő. Néhány általános tudnivaló:

 1. Szív és vesebetegség esetén az ödéma kezelés célja a jobb szív és veseműködés elérése. Ezek többnyire gyógyszerekkel, továbbá a folyadékbevitel és sóháztartás optimalizálásával kezelendők. A helyes ödéma kezelés beállítása orvosi feladat. A szív és vesebetegségben a kompressziós kezelések nem megfelelők, mert fokozhatják a szív terhelését és ezzel az általános állapotot ronthatják. 

 2. Kompresszió terápia - ez külső nyomás alkalmazását jelenti. Az ödéma (folyadék) a szövetek között helyezkedik el és külső nyomással "terelni" lehet. Ha például a kar vagy a láb ödéma esetén a végtag összenyomásával az ödémafolydék olyan területre továbbítható, amelyen jobb a keringés és az ödéma felszívódik. Teljes testet érintő ödémás állapotban, illvet szív-vesebetegségben ez a módszer nem segít. 
  A kompresszió elsődlegesen a nyiroködéma, sérülések miatti duzzanat, visszér elégtelenség és 3 hónappal a trombózist követő maradványtünetek esetén alkalmazandó. 
  A bénulás vagy tartós ágybanfekvő beteg gépi nyirokmasszázs kezelése (azaz kompressziós terápiája) segíti a mozdulatlan végtag keringését, csökkenti a végtagduzzanatot.

 3. Fizikoterápiás módszerek és főképp izomstimuláció (EMS). A nyirokkeringés helyi serkentésére alkalmas a Bemer kezelés, a mágnesterápia, a lágylézer és ultrahang terápia. 
  Az EMS elsősorban az alsó végtagi ödéma kezelésben segíthet sokat. Az EMS az izmok ritmusos összehúzódását váltja ki - ez a láb vérkeringésének alaja. Aki sokat tud sétálni, mozogni, annál kisebb valószínűséggel alakul ki ödéma.

Fontos tudni, hogy az ödéma kezelés elsősorban az ödéma okától függ, így mindenkinek más kezekél lehet jó! Ne kezdj kezelésbe önhatalmúlag, öndiagnózis alapján!

Kérd hozzáértő tanácsait a számodra megfelelő terápia kiválasztásához!