Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Perifériás bénulás

A perifériás bénulás az izmokhoz futó idegszál sérülése vagy működészavara következtében jön létre. Lehet átmeneti, részleges vagy teljes, ami a gyógyulási időt jelentősen befolyásolja.

A mozgató idegek feladata az agyból az izmokhoz eljuttatni a mozgási "utasításokat". Ha az idegpálya sérül, akkor következik be az izomgyengeség vagy akár teljes mozgatási képtelenség.

A tünetek ettól függnek, hogy melyik ideg sérül. Arcideg bénulás (Bell-perézis) például az arc egyik felére korlátozódik, de például a nyaki gerincvelő sérülése estén mind a négy végtag mozgása elveszhet. 

Kezelése

Amikor lebénul egy izmok, akkor a szakrendelőkben szokásosan kapsz 5-10 napnyi kezelést. Ez azonban nem elég. A perifériás bénulás kezelését legtöbbször hónapokig, néha akár több évig kell folytatni. Az idegszál regenerációja nagyon lassú, általában 0.1-0.2 mm-t növekszik naponta, de még a legoptimálisabb esetben is csak maximum 1 mm-t. Az arcideg hossza 15-20 cm-is lehet, azaz 150-200 nap a lehető legrövidebb idő. A peroneus bénulásnál az idegszál hossza 60-70cm is lehet, ami akár 2-3 év regenerációs időt jelent. 

Az elektromos kezelést azért kell naponta végezned, mert az idegszálát elveszített izom (úgynevezett denervált izom) a mozgató impulzusok nélkül rövid idő alatt elsorvad. Ha hosszú ideig kezelés nélkül marad, akkor az izom véglegesen tönkremegy, túlszaporodik benne a kötőszövet és innen nem javítható az állapotod. A kezeléssel fenntarthatod az izmok működőképes állapotát addig, amíg az idegszál újranövekedése során ismét eléri az izmokat. Ha az izom elpusztult, akkor a regenerálódott ideg ellenére a bénulás tünetei már nem fognak javulni. Ha viszont ilyenkor még ép izmokat talál, akkor az izomfunkciók is visszatérnek.

Az idegszál-sérülést szenvedett izmok nem stimulálhatók akármivel és akárhogyan! Az elfeküdt nyakad kezelésére a közértben vett készülék biztosan nem való erre. 

Bénulást követen minél előbb kezded meg az elektroterápiát, annál nagyobb az esély a javulásra és annál gyorsabb is a folyamat.

Bénulás esetén naponta 2-4 kezelést kell otthon elvégezni. Az erre való stimulátorokat találod ebben a csoportban.