Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Teniszkönyök

A könyökízület felépítése

A könyökízületben három csont ”találkozik”: a felkarcsont és a két alkarcsont (a singcsont és az orsócsont). Az alkarizmok két izomcsoportra oszthatók: az egyik oldalon a hajlító, szemben velük a feszítő izmok találhatók. Értelemszerűen a hajlító izmok összehúzódása a kar behajlítását, a feszítők összehúzódása a kar kinyújtását eredményezi. Az izom általában inakkal rögzül a csontfelszínen.

 

A könyökízület túlterhelésének következményei

Erőteljes izommunka hatására az inakban vagy azokon a pontokon, ahol a csonttal találkoznak, kis szakadások keletkezhetnek, de akár megsérülhet a csonthártya is. Az inak tapadási pontjain gyulladás is kialakulhat.

Ha az alkar feszítő izmainkat túlzott igénybevételnek tesszük ki, akkor a könyök külső bütykén tapadó inak környékén csonthártyagyulladás léphet fel, a csonthoz kapcsolódó izmok megfeszülnek, nyomásra és mozgatásra fájdalom jelentkezik a könyök külső oldalán. Kialakul a teniszkönyök – mely nevét ugyan e népszerű sporttevékenységet űzők közötti gyakori előfordulási arányáról kapta, korántsem csak a sportolókat érinti.

Teniszkönyök bárkinél előfordulhat, aki gyakran ismétlődő mozdulatokat végez a karjával. A betegség gyakori például az asztalosok között és azoknál a munkásoknál, akik folyamatosan szerszámokat tartanak kezükben és csavaró mozgást végeznek velük; de olyan hosszasan ismétlődő mozdulatok is kiválthatják, mint például a gépelés. Teniszkönyök gyakran keletkezik a tavaszi kerti munkák során is – a hosszú téli „pihenés” után végzett hirtelen terhelés (ásás, gereblyézés, metszés) hatására alakul ki.

 

A teniszkönyök tünetei

A teniszkönyökben szenvedők kétharmadánál a domináns oldalon lép fel a fájdalom, azaz abban a karban, amivel az adott ismétlődő mozgásokat végzi.

Tünetei

  • a hirtelen vagy fokozatosan kezdődő éles fájdalom a könyök külső oldalán, ami terhelésre fokozódik;
  • erőteljes fájdalom jelentkezik a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor;
  • nyugalmi állapotban is kínzó lehet fájdalom;
  • fájdalmassá vagy akár lehetetlenné válik akár a kisebb, könnyű tárgyak megfogása, felemelése, sőt még a kézfogás is.

 

A teniszkönyök kezelési módjai

A teniszkönyök kezelésekor az egyik legfontosabb lépés a tehermentesítés, azaz abba kell hagyni azt a tevékenységet, amely a panaszokat okozza (legyen az sport vagy akár munka).

Elsőként választható a fájdalmas terület hűtése is. Ha ezek hatására mégsem inthetnénk búcsút a fájdalomnak, akkor választhatunk a gyógyszeres vagy fizikoterápiás kezelések között. Sokféle fájdalomcsillapító, szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszer, krém és tapasz is rendelkezésre áll. Tudni kell, hogy (általában) sem fájdalomcsillapítóknak, sem a szteroidoknak nincs gyógyító hatásuk, csak a tüneteket nyomják el. Mellékhatásuk azonban számtalanféle lehet, különösen tartós szedés esetén. Ezért érdemes olyan megoldást keresni, amely hat a gyulladásra is és gyógyítja azt.

A teniszkönyök által okozott fájdalmak gyógyszermentes kezelésére alkalmazhatók a modern elektroterápiás készülékek.

Közös jellemzőjük, hogy 

  • orvosilag igazolt és használt eljárások, 
  • hatékonyak és egyszerűen működtethetők,
  • az orvos jelenléte nélkül, otthon is biztonságosan alkalmazhatók.

Otthoni fizikoterápiás kezelések

Többféle módszer létezik. Ezek egyenként is hatásosak, azonban kombináltan vezetnek a legjobb eredményre.

Fájdalomcsillapító TENS kezelés: a TENS hatékony tüneti terápia mozgásszervi betegségekben. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, azonban nincs gyógyító hatása. A TENS kezelés a szükséges gyakorisággal ismételhető. Biztosan nem okoz mellékhatást.

Hideg-meleg terápia: a váltakozó hűtés és melegítés serkenti a vérkeringést és ezzel a gyulladást csökkentő gyógyulási folyamatokat. A speciálisan a könyök kezelésére kifejlesztett Thermedic Könyök készülékkel érdemes próbát tenni enyhe tünetek esetén.

Ultrahang kezelés: az ultrahang egy mechanikus energia, mely a szövetekben elnyelődve serkenti a vérkeringést, és ezzel a gyógyulási folyamatokat. Az ultrahang nem adagolható korlátlanul! Ismerni kell néhány szabályt arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással kell kezelni. Erről tájékozódhat ebből a cikkből. 10-15 ultrahang kezelés után néhány hónap szünetet kell tartani.

Lágylézer kezelés: napjainkban a lágylézerek alkalmazását tartják talán a leghatékonyabbnak a mozgásszervi betegségek esetén. Ide sorolható a teniszkönyök is. A szövetekbe sugárzott fény (lézer) a szövetekben többféle kedvező hatást indít el. Bár van némi hőtermelő és keringést javító hatása is, azonban a gyógyító hatást sejtszinten végzi. A szövetekben a lézersugárzás hatására keletkező mikroáramok helyreállítják a beteg, gyulladt sejtek membránpotenciálját és ezzel a sejbeli folyamatokat is katalizálják. Gyorsul a gyógyulás, a gyulladásos folyamat csökken, megszűnik.

Kombinált kezelés: a fizikoterápiás gyakorlatban a fentiek kombinált alkalmazását javasolják. A kezelés a hűtés-melegítés, az ultrahang, a lágylézer kezelésekből állhat.

A teniszkönyök az összehangolt kezelés ellenére is igen tartós és makacs lehet. A napi tevékenység -és a kéz szükségszerű használata- a gyógyulás "ellen" dolgozik. Ezért a tünetek "elmulasztásához" kitartás, gyakran hónapokig tartó kezelés szükséges.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a teniszkönyök kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.