Teniszkönyök

A könyökízületben három csont ”találkozik”: a felkarcsont és a két alkarcsont (a singcsont és az orsócsont). Az alkarizmok két izomcsoportra oszthatók: az egyik oldalon a hajlító, szemben velük a feszítő izmok találhatók. Értelemszerűen a hajlító izmok összehúzódása a kar behajlítását, a feszítők összehúzódása a kar kinyújtását eredményezi. Az izom általában inakkal rögzül a csontfelszínen.

Erőteljes izommunka hatására az inakban vagy azokon a pontokon, ahol a csonttal találkoznak, kis szakadások keletkezhetnek, de akár megsérülhet a csonthártya is. Az inak tapadási pontjain gyulladás is kialakulhat.

Ha az alkar feszítő izmainkat túlzott igénybevételnek tesszük ki, akkor a könyök külső bütykén tapadó inak környékén csonthártyagyulladás léphet fel, a csonthoz kapcsolódó izmok megfeszülnek, nyomásra és mozgatásra fájdalom jelentkezik a könyök külső oldalán. Kialakul a teniszkönyök – mely nevét ugyan e népszerű sporttevékenységet űzők közötti gyakori előfordulási arányáról kapta, korántsem csak a sportolókat érinti.

Teniszkönyök bárkinél előfordulhat, aki gyakran ismétlődő mozdulatokat végez a karjával. A betegség gyakori például az asztalosok között és azoknál a munkásoknál, akik folyamatosan szerszámokat tartanak kezükben és csavaró mozgást végeznek velük; de olyan hosszasan ismétlődő mozdulatok is kiválthatják, mint például a gépelés. Teniszkönyök gyakran keletkezik a tavaszi kerti munkák során is – a hosszú téli „pihenés” után végzett hirtelen terhelés (ásás, gereblyézés, metszés) hatására alakul ki.

A teniszkönyökben szenvedők kétharmadánál a domináns oldalon lép fel a fájdalom, azaz abban a karban, amivel az adott ismétlődő mozgásokat végzi.

Tünetei

  • a hirtelen vagy fokozatosan kezdődő éles fájdalom a könyök külső oldalán, ami terhelésre fokozódik;
  • erőteljes fájdalom jelentkezik a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor;
  • nyugalmi állapotban is kínzó lehet fájdalom;
  • fájdalmassá vagy akár lehetetlenné válik akár a kisebb, könnyű tárgyak megfogása, felemelése, sőt még a kézfogás is.

A teniszkönyök kezelésekor az egyik legfontosabb lépés a tehermentesítés, azaz abba kell hagyni azt a tevékenységet, amely a panaszokat okozza (legyen az sport vagy akár munka).

Elsőként választható a fájdalmas terület hűtése is. Ha ezek hatására mégsem inthetnénk búcsút a fájdalomnak, akkor választhatunk a gyógyszeres vagy fizikoterápiás kezelések között. Sokféle fájdalomcsillapító, szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszer, krém és tapasz is rendelkezésre áll. Tudni kell, hogy (általában) sem fájdalomcsillapítóknak, sem a szteroidoknak nincs gyógyító hatásuk, csak a tüneteket nyomják el. Mellékhatásuk azonban számtalanféle lehet, különösen tartós szedés esetén. Ezért érdemes olyan megoldást keresni, amely hat a gyulladásra is és gyógyítja azt.

A teniszkönyök által okozott fájdalmak gyógyszermentes kezelésére alkalmazhatók a modern elektroterápiás készülékek.

Közös jellemzőjük, hogy 

  • orvosilag igazolt és használt eljárások, 
  • hatékonyak és egyszerűen működtethetők,
  • az orvos jelenléte nélkül, otthon is biztonságosan alkalmazhatók.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a teniszkönyök kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.