Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Pulzoximéter

Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigénszint mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 

Minél magasabb az érték, annál jobb. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges oxigén szállító kapacitás 98%-án dolgozik éppen a tested. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a felén.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendőd nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Egyeztess a háziorvosoddal egy általános szív-tüdő kivizsgálást. Nem kell rohanni, de érdemes mostanában.
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

A véroxigénszint mérés nagyon fontos lehet számos kórképben

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet

 • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Véroxigénszint mérés javasolt

légzőszervi betegségben

 • krónikus bronchitis
 • obstruktív tüdőbetegség (COPD)
 • asztma (a rohamok alatt)
 • allergia (a rohamok alatt)
 • tüdődaganat
 • tüdőgyulladás, stb. esetén
 • friss amerikai publikáció szerint egyes betegeknél a Covid-19 fertőzés korai szakaszában az oxigénszaturáció akár a 80%-as érték alá csökkenhet, miközben az érintett tünetmentes. Ezekben az esetekben a pulzoximéter korán jelezheti a megbetegedést.

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció - abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Pulzoximéter - a véroxigénszint mérés eszköze

A pulzoximéterek főbb típusai

 • ujjra csiptethető
 • kézi
 • asztali (klinikai).

Mindegyik pulzoximéter azonos mérési elvet alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. Otthoni használatra általában a 10-20 ezer forint közötti tartományban található eszközök teljesen megfelelnek. Az 50 ezer forintnál drágább készüléknek olyan többletfunkciókat kínálnak, amelyek főképp orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban csak súlyos (magáról gondoskodni nem tudó) beteg ápolás során van jelentősége, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és esetleg -ha riasztás funkcióra szükség van- a kézi készülékeket javaslom.

Mindig nyugalomban mérj!

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Mozgás közbeni méréshez úgynevezett mozgástoleráns algoritmust tartalmazó pulzoximéter kell. Az ilyenek klinikai használatra valók és nem otthonra, áruk akár többszázezer forint is lehet.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz valós eredményt.

Amikor a készüléked az ujjadra teszed és bekapcsolod, akkor egy darabig semmit sem mutat, majd gyorsan váltogathatja a számadatokat. Ez normális és ne foglalkozz vele! A készüléknek kb 20 másodpercre van szüksége, hogy megállapítsa az átlagértéket. Csak a bekapcsolás után 20-30 másodperccel mutatott értékkel foglalkozz, ennek van értelme.

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

 

A véroxigénszintet befolyásoló dolgok

Az olcsó pulzoximéter készülékek nem adnak pontos adatot mozgás során. Úgynevezett mozgástoleráns algoritmust a klinikai (és igen drága) készülékek biztosítanak. Azaz ha a mérés közben le fel járkálsz, beszélgetsz, gesztikulálsz, akkor a készülék nem tudja érzékelni a pulzushullámot és nem mutat értéket vagy az érték össze-vissza ugrál. Ahogy előbb írtam, a mérést ülő helyzetben, a karodat az asztalon pihentetve, mozdulatlanul mérj. 50-60 másodper mérés elég egyszerre. Sport, edzés közben nem lehet mérni egy ujjra csiptethető 10 ezres készülékkel.

Szívbetegség (kardiomiopátia, szívelégtelenség) következménye a gyenge perifériás vérkeringés, azaz a szíved olyan gyengén működik, hogy a vért nem tudja "kinyomni" az ujjadig. Az ujjaid vége, a körmöd, sőt az ajkaid is lilás színezetűek, jelezve, hogy nem érkezett oda friss vér. Az olcsó pulzoximéterek nem képesek pontos mérésre alacsony véráramlás esetén.

Szívritmuszavar (pitvarfibrilláció, abszulút aritmiás szívműködés) esetén a szívverésed nagyon szabálytalan, így az egymást követő pulzusok ereje kiszámíthatatlanul változik. Hol nagyon gyenge, sőt kimarad, hol meg erős. Az olcsó készüléket ezzel sem boldogulnak. Vagy egyáltalán nem mutatnak értéket vagy össze-vissza ugrál, értelmezhetetlenül.

Testhelyzet megváltozása befolyásolja az értéket. Egy erre vonatkozó orvosi kutatás során vizsgálták a testhelyzet és a véroxigénszint érték összefüggését. Azt találták, hogy ülő testhelyzetben az érték magasabb, mint fekvő helyzetben.  Ha tehát ülve 3-5-tel magasabb a véroxigén szinted, akkor az teljesen normális. Az okozza, hogy a testhelyzettel megváltozik a vérkeringés, fekve a pulzushullám ellapul, ülve a gravitáció miatt erőteljesebb. A tüdő légfelvétele is változik, mert fekvő helyzetben a tüdő kevésbé képes tágulni, így kevesebb oxigént tud felvenni. Mindig ülő pozícióban végezz mérést és csak az ülő helyzetben mért értékkel hasonlítsd össze! Almát-almával!

Egyes esetekben eltérés lehet a két kézen mért érték között. Ennek magyarázata lehet például az egyik oldali artériák fejlődési rendellenessége, szűkülete vagy éppen tágulata. Általában javaslom, hogy mindig ugyanott mérj. Például a bal kezed középső vagy mutatóujján. A legközelebi mérést épp ilyen testhelyzetben, éppen ezen az ujjadon végezd.

A pulzoximéter működése egyszerűen

A készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik, ezeket egymással szemben helyezik el.
A fényforrás két fénysugarat (vörös és infravörös hullámhosszúságút) bocsát ki. A fény áthalad az ujjadon, amelyre az érzékelőt felhelyezed. A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy a kibocsátott fényből mennyit "nyeltek el" az ujjad sejtjei és a bennük áramló vér. Ebből tudja meghatározni, hogy a teljes oxigénszállítási kapacitás hány százaléka van lekötve.
Egyszerűsítve: ha a vörösvértestek minden egyes oxigénkötő helyéhez kapcsolódik oxigén, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.