Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Ér és nyirokbetegség

Az ér- és nyirobetegségek az érrendszert vagy a nyirokrendszert érintik, számos különböző állapotot eredményezhetnek. Ezek különféle tünetekkel járhatnak és jelentős kényelmetlenséget vagy akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak. Néhány alapvető tudnivaló az ér- és nyirobetegségekről:

Érrendszeri betegségek

  • Visszér betegség: Akkor alakul ki, ha a vénák falai gyengülnek vagy sérülnek, emiatt a vénák kitágulnak. Ennek eredménye vénás pangás, következménye pedig duzzanat (más néven ödéma).
  • Perifériás artériás betegség (PAB): Az artériákban kialakuló szűkületek és elzáródások miatt alakul ki. Csökkenti a végtagok vérellátását, és fájdalmat, bőrelszíneződést, sebeket vagy akár szövetelhalást okozhat.
  • Érelmeszesedés (atherosclerosis): Az érfalakban lerakódó plakkok miatt az artériák megkeményedhetnek és beszűkülhetnek, amelynek talaján számos szív- és érrendszeri probléma keletkezhet.

Nyirokrendszeri betegségek

  • Nyiroködéma: A nyirokrendszer veleszületett vagy szerzett elváltozásai következtében kialakuló duzzanatot (nyiroködémát) eredményez. Napjainkban leggyakrabban baleset, műtét vagy sugárterápia miatti nyirokrendszer károsodás miatt alakul ki. 
  • Lymphangitis: Fertőzés által okozott gyulladásos reakció a nyirokerekben, ami duzzanathoz, bőrpírhoz és fájdalomhoz vezethet. Legismertebb formája az orbánc.

Tünetek

A tünetek változatosak lehetnek, duzzanat, fájdalom, érzékenység, bőrelszíneződés, sebek, bőrproblémák (pl. viszketés, szárazság), valamint az érintett területekben jelentkező érzéskiesés vagy zsibbadás egyaránt előfordulhat.

Kezelés

Az ér- és nyirobetegségek kezelése multimodalitásos, azaz nincs egyetlen, biztos gyógymód, hanem számos módszer együttes alkalmazása vezethet eredményre. Fontosak az életmódbeli változtatások, például egészséges táplálkozás és méginkább a rendszeres testmozgás (napi séta, úszás, kerékpározás). Kompressziós terápia (fáslizás, kompressziós harisnya, kézi nyirokdrenázs, gépi nyirokmasszázs). Súlyos állapotban sebészi beavatkozásokra lehet szükség. Az alkalmazandó módszerek kiválasztására az adott betegség típusától és súlyosságától függően, egyénileg kerülhet sor.

Megelőzés

Egészséges életmód fenntartása, dohányzás elkerülése, rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás és a súlykontroll fontosak az ér- és nyirobetegségek megelőzésében.