Érszűkület kezelése

Az érszűkület vagy perifériás artériás betegség a friss, oxigéndús vért a szívtől a szövetek felé továbbító erek betegségét jelenti. Az oxigénben dús vér a szűk és merev falú erekben nem tud a szervekig, szövetekig áramolni. Amiatt azok oxigéniányban szenvednek és lassan, de biztosan károsodnak. 

 

Az alsó végtagi érszűkület kialakulása

Az artériák (ütőér, verőér) felelősek az oxigénben gazdag vér szállításáért a szívből a test többi részébe. Egy egészséges artéria erős és rugalmas felépítésű.

Magas vérkoleszterin szint esetén (különösen bizonyos hajlamosító tényezők meglétekor) koleszterin és egyéb anyagok rakódnak le az artériák falán (plakk képződés). Az érfal lassan veszít rugalmasságából, merevvé válik – ez az érelmeszesedés. Önmagában már a merev érfal is kedvezőtlen, mert magas vérnyomáshoz vezet. A rugalmatlan erekben gyorsul a vér áramlása, melynek következménye a szövetek oxigénellátási zavara.

Idővel a plakk mérete olyan nagy lesz, hogy beszűkíti az eret, kevesebb vér tud átfolyni rajta, így az elzáródáson túl levő sejtekhez kevesebb vér tud eljutni. Ez nyugalomban sokáig tünetmentes marad, de ha fokozódik az igény (pl. fizikai munka miatt), az oxigénellátást komoly tünetek képében jelenik meg (pl. szívtáji szorító fájdalom, agyi keringési zavar idegrendszeri tünetekkel, érszűkületes fájdalmak a lábon, stb.).

A felrakódást idővel sejtek veszik körül, így a plakk felszíne sérülékenyebbé válik. Ha a plakk megreped, beindítja a véralvadást, mely vérrög (trombus) képződés miatt az ér elzáródásához vezet. Ez már .

az érelmeszesedés kialakulása

 

Az alsó végtagi érszűkület tünetei

Legfőbb tünet a járás közben megjelenő erős lábfájdalom, mely

 • megállásra kényszeríti az érintettet,
 • pár perc alatt a fájdalom megszűnik, de bizonyos távolság megtétele után ismét megjelenik
 • később a fájdalom nyugalomban is megjelenik, főleg éjszaka, fekvő helyzetben, de felülés, a lábak lelógatása után megszűnik.

Az alsó végtagi érszűkület súlyos formája

 • szövetelhalás alakul ki a lábakon, mely a végtag amputációjához vezethet.
 • Az alsó végtagi érszűkületre jellemző tünetek megjelenése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az artériás betegség akut formáját az érelzáródás jelenti, ahol valamilyen ok (pl. vérrög, koleszterin plakk) miatt elzáródik az ér. A rög azonnali katéteres beavatkozással sok esetben eltávolítható, azonban az érintett beteget tartósan kezelni és rendszeresen ellenőrizni kell. 

 

Az alsó végtagi érszűkület otthoni kezelési lehetőségei

Az érszűkület kezelő módszerek főképp a járás hatását "utánozzák". A járás során az izmok összehúzódása pumpálja a vért a lábban, mely javítja a mikrocirkulációt. A mesterséges kezelésre éppen azért van szükség, mert bár a járás lenne a legjobb kezelési mód, de a beteg mozgását a fájdalom megakadályozza.

Az otthoni kezelések célja tehát a végtag vérkeringésének (mikrocirkulációnak) javítása

 • A kezelések csökkenthetik a tüneteket és lassíthatják a betegség súlyosbodását.
 • Kiválóan alkalmazhatók érműtét utáni rehabilitáció során, a sebgyógyulás gyorsítására.
 • Kiválóan alkamasak érelzáródás utáni állapot kezelésére (az akut szakaszt követően).

Izomstimuláció. A vádli izomzatára helyezett elektródákon keresztül apró elektromos impulzusok váltják ki az izmok összehúzódását. Mivel a kezelés nem emeli a szöveti oxigénigényt, így a fájdalom sem alakul ki. Az összehúzódó izmok hatására a mikrokeringés javul

Intermittáló kompresszió. A végtagon felülről-lefelé irányban végrehajtott, váltakozó kompresszió, azaz nyomáskezelés segíti az elzáródás mögé juttatni az oxigénben dús vért.

A termékcsoportban összegyűjtöttük az érszűkület kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

Rendezés módja

 • Név
 • Ár
 • Népszerűség

Rendezés iránya

 • A - Z
 • Z - A