Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Izomstimulátor - EMS készülék

Az izomstimuláció (EMS) egy elektroterápiás eljárás, mely az izmok kezelésére alkalmazható. Az elektromos impulzus beállításától függően a hatása lehet vérkeringés javítás, izomerő visszaszerzés, izomtömeg növelés, sorvadás megállítás, merevség és görcsök oldása, stb. Nézzük az alapokat.

Mi az izomstimuláció?

A kezelést az úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelésére alkalmazzuk. Zsigerekre, azaz simaizmokra (érdemben) nem hat.

Két fő formája van.

  • Egészséges mozgatóideggel rendelkező izom kezelése.
  • Sérült mozgatóidegű - úgynevezett denervált- izom kezelése. Ezt a típusú kezelést a magyar terapeuták "szelektív ingeráram" kezelésnek hívják.

Az izomstimulációs kezelés lényege, hogy a bőrre helyezett elektródán (lehet öntapadó, fém vagy gumi) keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust adunk le a kezelt izomra. Az elektromos impulzus elindítja az izom összehúzódását. Az impulzus frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mennyire fogja át az izomköteget, milyen sebességgel, milyen gyakorisággal történjen.

A kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet összpontosítani, így a hatás is a csak a kezelt izmon jelentkezik (és nem testszerte).

"Normálisan" az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az izomstimuláció során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad is.

Ha ugyanolyan az összehúzódás, akkor annak hatása is azonos. 

Ebből következnek az alkalmazás lehetőségei, területei

Izommerevség oldás

A leggyakoribb izommerevség-problémák egyike az "elfeküdt" nyak. Reggel arra ébredsz, hogy egyik irányban nem bírod fordítani a nyakad. Azon az oldalon az izmok feszesek, fájnak. Napokig nem tudsz normálisan oldalra nézni, hátrafordulni meg pláne nem.... Ha 4-5 óránként izomlazító stimulációs kezelést csinálsz, akkor viszont másnapra megszűnik, de maximum 2 nap kell hozzá.

Nagyon gyakori, hogy törés gyógyulása után leveszik a gipszet, de a 2-3 hónapig rögzített izmok és inak bemeredtek, kontraktúrássá válnak. Ez akadályoz a mozgásban. Izomstimulációval 8-10 nap alatt "bemozgathatod", megszüntetheted. Egyébként vagy megmarad a merevség vagy hónapok alatt lassan oldódik. Hasonló elmerevedést okozhat a műtétet követő rögzítő viselése, de akár a mozgáshiány is.

Izomlazító kezelések segítenek a vállfájdalom, befagyott váll, rotátorköpeny szindróma, epikondilitisz, pirifirmis-szindróma, stb. kezelésében is.

Perifériás artériás betegségben (érszűkület), cukorbetegség okozta neuropátiában az éjszakai nyugalmat a lábizmok erős görcse teszi tönkre. A görcs nagyon nehezen oldódik. Az éjszakai görcsök a lefekvés előtt végzett izomlazító kezeléssel megelőzhetők!

Egyes betegségekben, állapotokban -például ALS (amiotrofiás laterálszklerosis), sclerosis multiplex, sztroke utáni bénulás, stb.- az izmok bizonyos csoportjai (például az alkar hajlítók) spasztikussá (merevvé) válnak, ami miatt a kéz hajlításban “rögzül”. Ilyenkor például a kézujjak fogásra nyitása vagy a könyök kinyújtása rendkívül nehézzé válik. A feszülés egyre kellemetlenebb, sőt fájdalmas.A megfelelően beállított frekvenciájú és impulzus időtartamú ingerárammal végzett izomstimulációval az izommerevség nagyon hatékonyan oldható, ami a spasztikus beteg számára órákig tartó megkönnyebbülést hoz.

Vérkeringés javítása

Egészséges egyéneken a testmozgás biztosítja, hogy a vénás vér visszakerüljön a szívbe. Séta közben a lábizmok összehúzódása összenyomja a vénákat és így feljebb és feljebb "préselik" a vért, egészen a szívig. Ha keveset mozogsz vagy betegség ágynak kényszerít, akkor az izmaid jótékonya hatása megszűnik. Lelassul a keringésed, visszereid lesznek, trombózist kapsz, mely soha nem gyógyul maradvány nélkül. Erre a testmozgás, a rendszeres 30-40 perces séta, kerékpározás lenne a legjobb gyógyszer.

Az izomstimuláció akkor jön szóba, ha mozogni már nem enged az állapotod. Izomstimuláció "pótolja" az izmok pumpálását és javítja a vérkeringésed. Segít a trombózis megelőzésében is.

Az érszűkület más okból keletkezik, de a rossz vérkeringésre szintén a mozgás (vagy ennek hiányában az izomstimuláció) a segítség.

Izomstimuláció és az ízületi fájdalmak

Az ízületi panaszok többnyire lassan, alattomosan alakulnak ki. Persze van olyan is, hogy egy baleset, sportsérülés hatására egy reccsenéssel. De az egyik legalapvetőbb ok az ízület stabilitásának csökkenése. Az ízületet a szalagok és ízületi tok tartja egybe, de a stabilitását az ízületet körbevevő izmok ereje adja. Ha keveset mozogsz, sőt a súlyod is növekszik, akkor az egyre gyengülő izmok nem bírják el az egyre nagyobb testsúlyod. Az ízületet alkotó csontok így minden lépésedkor egymáshoz koppannak - az erős izmok ezt nem engednék meg!

Ha a panaszaid még nem súlyosak, akkor az ízületi fájdalmat sporttal, tornával, mozgással simán elkerülhetnéd. Az edzett izmok megtartják az ízületi stabilitást.

Ez az izomgyengeség okozza a térdfájdalom, csípőfájdalom, hát és gerincfájdalom többségét, beleértve a gerincsérvet is. Ezek rendszeres testmozgással, napi 30-40 perc tornával mind elkerülhető lenne.

A probléma az, hogy akkor fogsz észbe kapni, amikor kialakult a hátfájás, gerincsérv, a térded minden lépésnél fáj. Megpróbálsz edzeni, hátha jobb lesz. De a fájó izmok, ízületek “nem értik” mire ez a hirtelen erőpróba és a kínjaid inkább fokozódnak. Abba is hagyod hamarosan. Ilyenkor már azt hiszed, hogy rajtad csak a gerinc- vagy térdműtét segíthet. Pedig nem.

Az izomstimuláció kezelés azonban igen. Hatékonyan, néhány hét alatt megerősíti az izmaid (szó szerint a karosszékben ülve!) és kb 6-8 hét múlva párhuzamosan, fokozatosan elkezdheted a tornát, mozgást, saját súlyos erőfejlesztést. 3 hónap múlva pedig olyan erősek lesznek az izmaid, hogy a stimulátorra már csak azért lesz szükséged, mert megszeretted, ahogy masszíroz.

Izomerő visszanyerés

Ha valamilyen okból hirtelen csökken a fizikai aktivitásod, gyorsan veszítesz a korábban meglévő erődből és izmaid tömege is csökkenni kezd. Ha például súlyos betegség ágyba kényszerít 2-3 hétre vagy egy műtét miatt nem mozoghatsz, az első lábraálláskor azt fogod észlelni, hogy alig bírnak el az izmaid. Nehezen állsz fel a székből, az ágyból nem tudod ülésbe tolni magad.

Mivel rengetegen fordulnak hozzám tanácsért, így azt tapasztalom, hogy a hazai kórházakban többnyire nem törődnek a beteg súlyos betegség utáni felépülésével. Elvégzik mondjuk a térd műtéted, napokkal később hazaengednek azzal, hogy ne terheld és 3 hét múlva gyere vissza kontrollra. Te szépen betartod, pihensz, fekszel, kíméled és tétlenül nézed, ahogy sorvadnak az izmaid.

Három hét múlva azt mondják, hogy kelj fel és járj! Te meg meglepődve tapasztalod, hogy a térded merev, a combod remeg, a térdízületed instabil. Rémülten észleled, hogy mire elsétálsz a sarki boltba, a térded ismét fáj.

Persze, hiszen elmaradt a rehabilitációd!

A térded stabilitását, tartását a lábizmaid, főképp a combizmok ereje adja. Ezek leépültek a pihenés alatt! Rehabilitáció nélkül súlyos helyzetbe kerülsz.

Ha azonban még a kényszerű ágynyugalom alatt a fontosabb izmokon (térdműtétnél elsősorban a combizom) izomstimuláló kezeléseket végzel, akkor megelőzheted az erővesztést, aminek az eredménye a rövidebb lábadozási idő és gyorsabb felépülés lesz.

Elvileg a fotelban ülve is tornáztathatnád a combod – de egy friss ízületi szalag, porc, stb. műtét után ez tilos, mert az ízület mozgatása nem engedett. Az izomstimuláció egészen kiváló az ilyen helyzetekben. Már a műtét másnapján kezelésbe veheted a (comb)izmaidat, mert a stimuláció nem okoz elmozdulást az ízületedben! Az izmot azonban alaposan megdolgoztatja, növeli a vérkeringését, oxigénben és tápanyagban dús vért visz a beteg területre – azaz nemcsak az izomerőt tartja meg, hanem a felgyorsítja a gyógyulásod!

Izomsorvadás késleltetése

Az izomsorvadás (atrófia) nemcsak a mozgáshiány következtében jöhet létre. Vannak olyan betegségek, amelyek közvetlenül az izomszövetet vagy a hozzájuk futó idegeket “rongálják meg”. A beteg izmok lassan veszítenek erejükből, tömegükből, tónusukból és egy idő után elmerevednek, spasztikussá válnak.

Az izomstimulátor ezekben az esetekben is hatékony, azonban míg az inaktivitás miatti izomgyengeséget vissza lehet vele fordítani, addig az itt említett betegségek esetén csak a betegség előrehaladásának lassítására, a merevség, fájdalmak, izomgörcsök megelőzésére, megszüntetésére, az életminőség javítására alkalmas, magát az izombetegséget nem gyógyítja.

Bénult izom kezelése

Az izom bénulása két fő csoportra osztható.

  • Centrális bénulás - ilyenkor az izomhoz futó idegszál és izom ép, de az agyban történt sérülés (pl. stroke által okozott agyinfarktus vagy vérzés) miatt az agyi mozgatóterületektől nem kap megfelelő impulzust.
  • Perifériás bénulás - ilyenkor az izomhoz futó idegszál sérül (például balesett miatt elszakad, a csigolya összeroppan és megsérül a gerincvelőből kilépő ideg vagy egy gerincműtét során sérül az idegszál).

A kétféle típusú bénulás eltérő izomstimulációs impulzust igényel!

Centrális bénulás esetén az egészséges izmoknál is alkalmazott bifázisos négyszöghullám a megfelelő.

Perifériás bénulás esetén viszont ez nem megfelelő. Ilyenkor szelektív ingeráram (vagy a nemzetközi szóhasználattal denervált izom) kezelést kell alkalmazni. A denervált izom hosszú, 2-900 millisecundum tartamú impulzusokkal stimulálható. A rövid (mikrosecundum) tartamú bifázisos négyszöghullám a denervált izmot nem tudja megfelelő kontrakcióba hozni.

A fizikoterapeuták számára "bibliaként szolgáló" egyetlen hazai tankönyv (Fizikoterápia a gyakorlatban) téves információt tartalmaz az izomstimulációval kapcsolatban, így a fizikoterapeuták nagy része rossz ismeretekkel kerül ki az iskolából. Például a stroke által okozott bénulást szelektív ingerárammal és magas frekvenciával kezelik. Ez növeli az izomspasticitást (a fokozódó izommerevség kényszertartásba görnyeszti a bénult végtagot).  A jó megoldást a bifázisos négyszöghullám és alacsony frekvencia jelentené.

Izomstimuláció jelentősége bénulás esetén

Bénulás esetén a gyógyulás esélye sokszorosára nő, ha napi rendszerességgel izomstimulációs kezelést kap a beteg!

Azok, akik a bénulás után hazakerülve nem kapnak kezelést, lényegesen lassabban vagy egyáltalán nem javulnak. Az izomstimuláció növeli az esélyt a funkciók visszaszerzésére.

Sztroke és perifériás bénulás bekövetkezte után minél előbb el kell kezdeni az izomstimulációt. Mivel a bénulás gyógyulása hónapokig, akár évekig is eltarthat, így hosszú időn át, minden nap, kitartóan kell végezni az izomstimulációval kombinált gyakorlatokat. Az elektromos impulzusok nélkül a bénult izom lassan elsorvad, kb két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, amiből nincs visszaút.

Az elveszett mozdulat végrehajtásának ismétlése (akkor is, ha nincs látható mozgás) és az izomstimuláció elengedhetetlenül fontos abban, hogy stroke után egy másik agyterület újratanulja a mozgatást és átvegye az elpusztult agyterület feladatait.

Az izomstimuláció nagyon fontos szerepet játszik a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “újratanításában”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy újra megtanulja hogyan lehet egy mozdulatot végrehajtani. A bénulás után nem működő izmok mozgatásának újratanítása (az agynak) stimulációval felgyorsítható.

Máris sokféle állapotot említettem. Természetesen nem ugyanúgy lehet kezelni ezeket. Ahogy a leveshez más evőeszközt használsz, mint a főételhez vagy desszerthez. Arról, hogy mi határozza meg az izomstimuláció hatását, ebben a cikkben olvashatsz. 

izomstimuláció - egyszerűen

Ebben a filmben Dr. Zátrok Zsolt azt mutatja meg, milyen egyszerűen végezhető az izomstimuláció.