Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) krónikus gyulladásos állapota. Az izomgörcsök, az izommerevség (spasticitás), az izomgyengeség, a fájdalom és az inkontinencia okozhatják a legtöbb problémát. A tünetek hol erősödnek, hol enyhébbek, de általában lassan rosszabbodnak.

Az elektromos izomstimulációval csökkentheted az izommerevséget, javíthatod az izomerőd, a koordinációt, az egyensúlyt, a járási képességet és a napi tevékenységek teljesítményét. Nézzük át az alkalmazás lehetséges területeit.

Spaszticitás csökkentése

Sclerosis multiplex esetén sérül az izmok és a hozzájuk futó mozgató idegek kapcsolata. Ennek következménye, hogy az izmaid egyre merevebbé, feszülőkké válnak. Ez akadályoz a mozdulatok elvégzésében és akár fájdalomig fokozódhat.

Orvosi szaknyelven az állapotot spaszticitásnak (fokozott izomfeszülésnek, merevségnek) nevezik.

Megfelelően beállított izomstimulációval az izom ellazítható. A beidegző ideg is “újratanulja” a helyes tónust. Megszűnik a feszülés, csökken a fájdalom és az akaratlan rándulások is.

Az ízületi mozgástartomány fenntartása vagy javítása

A spasztikus izmok (azaz a merevség) miatt nem tudod az ízületeid teljes mozgástartományát használni, így például nem vagy csak részben nyújtható a könyök vagy a térd.

Izomstimulációval az izmok ellazíthatók, így a mozgástartományod is tágítható.

Az izomerő és teljesítményének javítása

Ha a spaszticitás csökkent vagy megszűnik, illetve a mozgástartomány javul, akkor az izmok már ettől erősebbnek tűnhetnek, pedig az izomrostok ereje még ezzel nem módosult.

Izomstimulációval javítható az izmok összehúzódási ütemezése és a “toborzás” is, azaz hogy az izomrostok egyszerre, hatékonyabban és összehangoltan húzódjanak össze.

A gyógytorna gyakorlatokat izomstimulációval kombináltan végezve javíthatod az alaperőt és csökkentheted az izomfáradtságot.

A hólyag és végbél záróizom-kontroll javítása

Sclerosis multiplex részjelensége lehet az inkontinencia, azaz a vizelet vagy széklet tartása elégtelen vagy lehetetlen. Oka a medencefenéki záróizmok meggyengülése és mozgatóidegük “zavara”.

A funkcionális izomstimulációval kezelt sclerosisos betegek többsége [75-85%] végbél- és hólyagfunkció javulásáról számol be.

A légzőszervi fertőzés kockázatának csökkentése

Amíg a sclerosis multiplexben szenvedő járni képes, addig valószínűleg nincs károsodása a légzőizmok működésében. A már kerekesszékbe kényszerültek esetén azonban a kar- és mellkasi izmok aktivitása csökkent, fennáll a légzés akadályozottsága és ezzel a légúti fertőzések kockázata is megnövekszik.

Az egyik legsúlyosabb probléma a köhögési képesség csökkentése. A funkcionáális stimuláció hasznos lehet a has- és törzsizmok erejének megtartásában. Ez elősegíti a köhögést és a légutak tisztán tartását. Ugyanezen izmok merevségének csökkentése javíthatja a légzést és a köhögést azáltal, hogy mélyebb belégzést tesz lehetővé és javítja a kilégzési izmok koordinációját.

A felfekvés kockázatának minimalizálása

A nyomásfekély több tényező együttes hatására alakulhat ki, így a spasticitás, az ízületi merevség és mozgáskorlátozottság, az izombénulás és rosszul kialakított kerekes szék egyaránt hozzájárulhat.

Az izomstimulációval csökkenteni lehet a kockázatot. Az ízületi mozgásterjedelem javulása, a könnyebb a testhelyzet változtatás, a csökkenő akaratlan mozgás önmagában is segít. Az izomtömeg és tónus megtartásával egyenletesebben oszlik el a nyomás a bőrön, ez tompítja a csontra nehezedő nyomást.

Kialakult nyomásfekély esetén a stimulációval gyorsítható a gyógyulási folyamat. A mikrocirkuláció javítás a bőr és az izom oxigénellátásnak javulását eredményezi, továbbá fokozza a hegszövet képződést, csökkenti a fertőzés kockázatát.