Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Vizeletcsepegés

A vizeletcsepegés a vizelet és/vagy széklet tartásának nehézsége, mely során a széklet/vizelet akaratlanul elcsepeg. 

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót az inkontinenciáról és annak kezeléséről. 

 

A vizeletcsepegés különböző formái

Stressz vizeletcsepegés:

 • A vizelet elcsepeg vagy szivárog olyan egyszerű eseményeknél, mint nevetés, tüsszentés, köhögés, felülés és általában minden olyan helyzetben, amikor a húgyhólyag nyomás alá kerül.
 • A túlfeszülés okozta a női vizeletcsepegés legáltalánosabb formáját.
 • A terhesség alatt vagy később a menopauza táján a medencefenéki izmok tónusa csökken és így nem támasztják megfelelően a hólyagot, amely így lejjeb ereszkedik, mintegy a hüvelybe.

Késztetéses vizeletcsepegés:

 • A vizeletcsepegés e formájában hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik, melyet a beteg képtelen elnyomni, emiatt irányíthatatlan a vizelet távozása.
 • Általában nagyon kevés idő van eljutni a mellékhelységig a "baleset" bekövetkezése előtt.
 • Idősebb korban a húgyhólyag izmainak működése fokozódik, a záróizmok összehúzódása romlik, ezek együttesen felelhetnek a vizeletcsepegés kialakulásáért.

Kevert vizeletcsepegés:

 • A fentiek kevert formája is gyakran fordul elő nőknél.

 

A vizeletcsepegés kezelése

A vizeletcsepegés kezelésében a fokozatosság javasolt. A legkisebb kockázattal járó kezelési móddal javasolt kezdeni és ezek eredménytelensége esetén haladni a nagyobb beavatkozások, például a műtét felé.

 • záróizom erősítés
 • gyógyszeres terápia
 • gyógyászati segédeszközök 
 • műtét

A medencefenék izmainak erősítése (Kegel-gyakorlatok, gáttorna, intim torna) 

A gyakorlatok a medencefenéki és hólyagzáró izmok erősítését célozzák. Naponta legalább 3-4 alkalommal akaratlagos összehúzódásokat kell végezni. Ez nem könnyű, mert a megfeszítendő izmokat nem könnyű "megtalálni". Az intimtorna előnye, hogy nem kerül semmibe. Hátránya,  hogy az első kedvező hatások megjelenéséig igen türelmesnek kell lenni, akár hónapok is eltelhetnek addig. Ha abbahagyja, akkor pedig néhány hét alatt megszűnik a hatás. 

Izomtorna biofeedback-kel 

A biofeedback készülékkel magasabb szintre emelheti az intimtornát. A készülék viszzajelzést küld az izomösszehúzódásról és annak minőségéről. Segít a gyakorlat helyes kivitelezésében és a megfelelő izmok "megtalálásában. 

Elektrostimuláció 

Az elektrostimuláció során enyhe elektromos impulzusok segítségével hozzák létre a medencefenék izmainak összehúzódását. A kezeléshez a hüvelybe vagy a végbélbe helyzehető szondát használnak. Az impulzus így közvetlenül a hólyag- és medencefenék záró izmokat ingerli, hatása lényegesen erősebb, mint az intimtornáé.  Az elektrostimuláció a stressz-, a késztetéses és kevert vizeletcsepegés formák esetén egyaránt hatásos. 

Továbbfejlesztett biofeedback 

Az ilyen eszközökben a visszajelző szenzor mellett elektrostimulátort is alkalmaznak. Ha a készülék észleli az akaratlagos izomösszehúzódást, akkor izomstimulációs impulzussal segít rá az összehúzódásra, jelentősen javítva a gyakorlat hatásfokát. Így a kezelés kedvező hatása már 2-3 hét után észlelhető. 

 
A termékcsoportban összegyűjtöttük a vizeletcsepegés kezelésére alkalmazható készülékeket, eszközöket.