Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

TENS elektróda

Az elektrostimulációs kezeléseknél nélkülözhetetlen kellék a TENS elektróda. Az impulzus ezen keresztül jut a készülékből a testbe és váltja ki a kívánt hatást. 

 • TENS - idegstimulációs, fájdalomcsillapító kezelések
 • EMS - izomstimulációs, izomkezelések
 • Mikroáramú - fájdalomcsillapító, gyógyulást serkentő kezelések

A TENS elektróda fő jellemzői

 • csatlakozó (tű, patent, csipesz)
 • felhasználhatóság (egyszer- vagy többszörhasználatos)
 • méret
 • forma (kerek, négyzetes, téglalap, ovális)
 • ragasztóanyag minősége és az
 • impulzus vezetési képesség.

Csatlakozó típus választás

Nézze meg készüléke kábelét, amihez az elektródát használni akarja és a kábelvégződésnek megfelelő csatlakozójú elektródát vásároljon. 

Az otthoni elektrostimulátorok esetén általában tű vagy patentcsatlakozót talál. Ezek mérete általában szabványos, azaz bármely hasonló végződésű elektróda megfelelő hozzájuk. A “komolyabb” gyártóknál nyugodtan választhatja a megfelelő csatlakozójú elektródát.

Egyes gyártók (ilyen pl. az Omron) nem szabványos csatlakozókat alkalamaznak. Ezért csak az általuk értékesített elektróda jó, a szabványos nem fog “passzolni”. Ez egy marketing fogás. A vásárló csak a használat során szembesül azzal, hogy a készülék olcsó volt ugyan, de rendszeres használata esetén -az egyedi elektródák magasabb ára miatt- összességében drágább.

Felhasználhatóság

Egyes elektródákat úgy gyártanak, hogy felületük kevés ragasztóanyagot tartalmaz, ezért egyetlen bőrre ragasztást követően másodszor már nem tapadnak meg a bőrön. Ilyen elektródát leginkább szépészeti alkalmazásra, az érzékeny arcbőr kezelésére javasolt csak alkalmazni. 

Fájdalomcsillapító, izomstimulációs, cellulit kezelésre, relaxációra, pihentető kezelésekre érdemes a többször használatos, azaz több felragasztást és levételt biztosítót választani. A magasabb ár jobb impulzus minőséget és hosszabb ragasztó élettartamot biztosít. A ragasztóanyag élettartamát növeli, ha az elektródát hűtőszekrényben tárolja (nem fagyasztó, hanem normál hűtő. 

Aki gyakran alkalmaz elektroterápiás kezelést, annak érdemes megfontolnia a gumi elektródák (szilikon lapba elektromosan vezető szén tartalmú anyagot kevernek) vagy a különböző textil alapú elektródák (rugalmas pántok, FastBand öv és FastPads) használatát. Ezeknél a szövetbe fémszálakat "szőnek" és így kerül az impulzus a bőrre. A jobb vezetés érdekében kontakt gél alkalmazása javasolt, de elegendő alapos vizezés is. Az ilyen többször használható elektródák impulzus átadási minősége az átlagos öntapadós elektródák szintén van, azaz általános felhasználásra, fájdalomcsillapításra, izomstimulációra kiválóan megfelelnek. Ezeket azonban nem javaslom speciális betegségekben, idegsérülés kezelésére, illetve ha nagyon precíz izomkezelést akarunk végezni. Ilyenkor továbbra is az öntapadókat ajánlom használni. 

Elektróda méret és forma választás

Izomstimulációs kezelésekhez

Izomstimuláció esetén két irányzat van arra vonatkozóan, hogy milyen méretű elektródát érdemes használni. Egyesek azt javasolják, hogy minél nagyobb felületű elektródákat javasol (akkorát, amekkora elfér az adott testfelületen), mások szerint különböző méretű elektródák használata javasolt és ezzel az elektromos impulzusok a lehető legjobban koncentrálhatók. 

A nagyobb méretet támogatók érvelése szerint minél nagyobb az elektróda, annál könnyebb terjeszteni az áramot az izmokban, annál magasabb a komfort fokozat, annál magasabb áram intenzitás érhető el és annál erősebb az izomösszehúzódás.

A különböző méreteket támogatók véleménye az, hogy a kisebb elektródát az izomhasra (leginkább kiemelkedő rész) kell helyezni. A kisebb elektródával nagyobb áramerősség koncentrálódik a motoros ideglemezre (mozgató ideg), ami közvetlenül az izom középpontjában található. Emellett úgy tartják, hogy így az izom sokkal mélyebb részeit is képes elérni, mielőtt a közelében elhelyezkedő másik elektródát elérné.

A fentieknek megfelelően mindkét variáció kipróbálását javasoljuk és a tapasztaltak alapján dönthet arról, melyiket érzi hatékonyabbnak.

Fájdalomcsillapító (TENS és Mikroáramú) kezelésekhez

TENS és Mikroáramú kezelésekhez 45-50mm átmérőjű elektródákat alkalmazzon.

Arcon történő szépészeti kezelésekhez

Az arc, nyak kezelésére kis átmérőjű (26-30 mm) elektródát alkalmazzon, itt ugyanis az izmok aprók, és a helyhiány miatt sem lehet a nagyobb elektródákat úgy elhelyezni, hogy közöttük maradjon néhány cm távolság.

Vezetőképesség jelentősége

Az elektromos impulzus akkor váltja ki a kívánt választ a szervezetben, ha az intenzitása (áramerőssége) megfelelő. Minél magasabb azonban az intenzitás, annál kellemetlenebb lehet az érzés. Egy bizonyos áramerősség felett a fájdalom megakadályozza a kezelés folytatását. 

Ha az elektróda gyengén vezet, akkor a készüléken magas áramerősséget kell beállítani a hatás érdekében, ez azonban a fájdalmat fokozza. Ha viszont az impulzus nem elég erős, akkor elmarad a hatás is.

A jobb vezetési képességű elektróda kisebb áramerősség mellett is megfelelő impulzust juttat a testbe. Ez hatékonyabb kezelést tesz lehetővé. 

Az elektróda vezetőképességének speciális kezelések esetén is kiemelt szerepe van.

Például stroke miatti bénulás után az izmok erősítése vagy műtét után az izmok erejének visszaszerzése esetén ajánlott minél jobb elektróda alkalmazása, hogy az áramintenzitás alacsonyabban tartható legyen. 

Ugyanezt javaslom sportolóknak is a speciális izomképességeket (állóképesség, kitartás, robbanékonyság, erő, kapillarizáció, aerob metabolizmus, stb.) fejlesztő kezelésekre 

Műtétek utáni rehabilitációs kezelésekhez is érdemes a legjobb elektróda minőséget választani, mert ezzel kisebb áramerősséget lehet alkalmazni, ami a sérült idegek, izmok felépüléséhez jelentős előny.

Speciális elektródák

 • Egyes területek (has-fenék-comb) kezelésére speciálisan kialakított nagyfelületű elektródák állnak rendelkezésre
 • Az inkontinencia a hüvelybe, illetve a végbélnyílásba helyezhető elektródákkal kezelhető
 • Az iontoforézishez szivacsborítású karbon-elektróda használatos

Elektródák a használatban