Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Lágylézer készülék

Nézd meg Dr. Zátrok Zsolt tanácsait lágylézer készülék választáshoz

A lágylézer, szoftlézer, hideglézer, alacsony intenzitású lézer ugyanazt a készüléket jelöli. A vele való kezelés energiával tölti fel a sejteket. Hatása a biostimuláció, azaz lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt. 

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót a lágylézerekről, mi várható az alkalmazásától, mire használható.   

Mi a lézer?

A lézer egy fénysugár, melyben a fotonok hullámhossza azonos és a kibocsátott hullámok teljesen azonos fázisban mozognak. Nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel és nagy energiasűrűséget biztosít. A lézer energiája sokszorosa lehet a szokásos fényforrásokénak. A lézerek fénye egyszínű, mert a sugarat egyetlen hullámhosszúságú összetevő alkotja. Lehet látható és láthatatlan (a hullámhossztól függően).

A látható fény ezzel szemben nemcsak egyetlen hullámhosszt, hanem a teljes spektrumot tartalmazza, széttartó és így nem koncentrálható egyetlen pontra.

Nagy energiájú orvosi lézerek

A lézer technológia már régóta ismert és alkalmazott a gyógyításban. A sebészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, az ortopédia és reumatológia számos lézer-alkalmazási lehetőséget biztosít kórházi körülmények között. 
A nagy energiájú lézerek azonban csak szakember által, intézményben alkalmazhatók. A kórházi lézerek olyan "tömény" energiát bocsátanak ki, hogy sebészi késként is alkalmazhatók. Másodpercek alatt hatalmas energiamennyiséget juttatnak a szövetekhez.

Mi a lágylézer?

A lágylézer a nagy energiájú lézer "megszelídített" változata. A lágylézer készülék alacsony energiájú lézersugarat bocsát ki, mely az orvos jelenléte nélkül is teljesen veszélytelenül alkalmazható különféle állapotok kezelésére. 
A kórházi és otthoni készülékek közötti fő különbség a készülék által kibocsátott energiában van.

Hogyan hat a lágylézer?

Sérülés, gyulladás, stb. esetén a megbetegedett beteg területen a sejtek élettani folyamatai lelassulnak vagy leállnak. Leáll a sejtszintű energiatermelés és fehérjeszintézis is.  Pedig éppen ezekre lenne szüksége a test öngyógyító folyamatainak.

A lágylézer kezelés foto-biostimuláció. Energiát adunk a szöveteknek, amely bonyolult foto-biokémiai folyamaton kezresztül aktiválja bizonyos anyagok, enzimek termelését.

Ez a stimuláció újraindítja a sejtmembránok és mitokondriumok működését. Fokozódik a sejt "üzemanyagát" biztosító ATP molekulák termelése. A sejt működése "felpörög" az öngyógyító folyamatok megindulnak. Olyan ez, mint amikor üzemanyagot töltesz a leállt autódba. A motor újra indul és az autó újra halad!

A lézerfény fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), mely hatására csökken a fájdalom.A

A 3. és 4. lézerkészülék osztályba tartozó, nagyobb energiájú lézereknek van egy második hatásmechanizmusa is. A nagy intenzitású lézersugár elnyelődése során hő szabadul fel, mely felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés meggyorsul, elindul a bomlástermékek, gyulladásos méreganyok eltakarítása és a gyógyító tápanyagok odaszállítása. A véráramlás fokozódása egyben hatékonyabbá teszi a nyirokelvezetést, így csökken a duzzanat és feszülés.

A lézerfény igazolt biológiai hatásai

 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés - LOKÁLIS ÖDÉMACSÖKKENTÉS!
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja

Eredmények

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • "Építőanyag" termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához. 
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része - különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását. 
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

A lágylézer kezelés végrehajtása

A kezelés rendkívül egyszerűen végrehajtható. Csuklófájdalom esetén például a csuklóhoz kell tartani a készüléket és a kezelési javaslatban található kezelési időtartamig ott tartani.

A lényeg, hogy megfelelő energiamennyiséget "adj" a szöveteknek. Ha csak rövid ideig tartod oda, akkor kevés energiát adsz ahhoz, hogy a gyógyító folyamatok beinduljanak.

A lágylézer túladagolható!

Ha túl sokáig kezelsz egy pontot, akkor "túlterheled" a sejtet. A túl sok energia gátolja a sejtműködést és leállítja a sejtszintű folyamatokat. A kezelési idő indokolatlan megduplázásával nem lesz gyorsabb a gyógyulásod! Sőt...!

A lágylézer csak egy bizonyos "adagban" hatásos!

 • 1 J/cm2 alatt a kezelés hatástalan
 • 1-5 Joule között hatékony a gyógyulás serkentő biostimuláció, míg
 • 7 Joule felett inkább a gátló hatások érvényesülnek.

Kezelési dózis és kezelési idő

Általános lágylézer kezelési dózisok

 • Sebek, hegek és bőrproblémák: 2 – 5  Joule/cm2
 • Ízületek, inak, szalagok és izmok: 5 – 10 Joule/cm2
 • Fájdalmas pontok: 10 – 15 Joule vagy amíg a fájdalom fennáll.

Akut esetekben általában naponta többször (2-4x) is kezelhetsz. Előnyös, ha a friss sérülések kezelését még a sérülés napján elkezded.

Krónikus állapotokban (amikor a panaszok már hónapok óta fennállnak) kezelhetsz naponta, de 1-2 nap szünettel is - a lényeg a folyamatos, kitartó kezelés! Bár néhány nap után javulást érezhetsz, de ne hagyd abba a teljes gyógyulásig!

Hogyan válassz lágylézer készüléket?

1., A lágylézer készülékeket a kibocsátott energia nagysága szerint csoportosítják. 

 • 1.osztály. A legkisebb energiakibocsátású készülékek tartoznak ide, mint B-Cure Classic-Sport-Pro, Safelaser 500-1800 és az összes kínai.
 • 2.osztály. Az egyesnél nagyobb energiakibocsátású eszközök tartalmaznak ide. Pl. Safelaser 150 
 • 3.osztály. Ezek a készülékek az otthonra kiadható legnagyobb erősségű lézersugarat bocsátják ki. Pl. Personal Laser L200-L400, Energy Laser L500 Pro-L800 Pro-L2000 Pro
 • 4.osztály. Kórházi lézerek, ezeket otthoni használartra nem lehet megvenni.

2., Ha azonos osztályba tartozó két készülék (Pl. B-Cure Pro és Safelaser 500) közül kell választanod:

 • A két készüléktől közel azonos gyógyító hatást várhatsz! 
 • A B-Cure-val egyszerre 4.5cm2 terület kezelhető, a Safelaserrel kisebb, 3.14.
 • A Safelasert 2-3 percig kell egy adott területen tartani. A B-Cure-t 5.  
 • Mivel a Safelaser kisebb terültet kezel egyszerre, így több ponton kell lehelyezni pl. a térdízület kezeléshez, mint B-Cure-t. 
 • Összességében a Safelasertől 10-15%-kal rövidebb kezelési időt és ennyivel erősebb hatást várhatsz el, mint B-Cure-től. 
 • Vizsgáld meg, hogy e csekély előnyért megéri-e dupla annyit fizetni a Safelaserért?!

3., Eltérő osztályú készülékek (pl. BCure, Safelaser és Energy Laser vagy Personal Laser) esetén

 • A 3.osztályba tartozó Personal Laser és Energy Laserek sokkal rövidebb kezelési időt és jelentősen hatékonyabb kezelést biztosítanak, mint 1.osztály készülékei. (Az ugye nyilvánvaló, hogy egy sportkocsi gyorsabb, mint mondjuk egy Suzuki?!)
 • A 3.osztályú készülékekkel akár mély képleteket, ízületeket is hatékonyan kezelhetsz. Erre az 1.osztályba tartozók csak korlátozottan képesek.

3., Ügyelj a készülék hullámhosszára!

 • 660nm hullámhossz. Ez látható vörös fényű. A testbe csak 1-2 cm mélységben tud behatolni, ezért az ilyen készülék a bőr problémáinak kezelésére való. Ízületekre, különösen térd, csípő, gerinc nem alkalmas.
 • 808nm hullámhossz. Ez szemmel nem látható lézersugár. Az 1.osztályba tartozó készülékek 2-5cm mélyen tudnak kezelni, a 3.osztályba tartozók pedig 5-10 cm-mélységig. 

Azaz, ha striát, heget, sebet, fekélyt akarsz kezelni, akkor 660 nm-es lézerek megfelelők.

Ha ízületi panaszt, izomsérülést, íngyulladást, gerincgyöki tünetet akarsz kezeni, akkor 808nm-es lézer jön szóba. Vedd figyelmbe az ízület felszíntől való távolságát. Azaz inak, szalagok kezelésére megfelelők az 1.osztályú készülékek, míg csípő vagy térd esetén a 3.osztályú készülékektől várhatsz érdemi hatást. 

A lágylézer alkalmazás ellenjavallatai

 • Soha ne irányítsd a szemedbe a lézerfényt, akkor sem, ha az láthatatlan! Maradandó látásromlást okozhat. Minél nagyobb energiájú egy lézer, annál veszélyesebb ebből a szempontból.
 • Soha ne kezelj közvetlenül daganatot! Azaz pl. a válladon levő melenómát semmiképpen ne próbáld kezelni - viszont ennek ellenére pl. a boka, térd, csípő, derék vagy éppen csuklófájdalmad nyugodtan kezelheted.
 • Fényérzékenség, fényiszony esetén
 • Ha fényre érzékenyítő gyógyszert szedsz
 • Pajzsmirigyre soha ne irányítsd a lézersugarat
 • Ne alkalmazd fájdalomcsillapításra, ha nem tudod a panasz okát – előbb vizsgáltasd ki magad!
 • Aranyeres csomókat ne kezelj!

A lágylézer főbb alkalmazási területei

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket

Lágylézerrel kezelhető bőrelváltozások

 • Sebgyógyulás serkentés 
 • Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek
 • Cukorbetegség okozta fekélyek 
 • Acne - pattanásos bőr
 • Friss hegek és égési sérülések
 • Hegek szépítése, hegfájdalmak megszüntetése
 • Elősegíti a műtéti hegek jobb és esztétikusabb gyógyulását
 • Ajakherpesz, övsömör
 • Ekcéma

Lágylézer alkalmazása fogászati problémákra

 • Íny- és foggyökér gyulladás
 • Bármely szájnyálkahártya gyulladás
 • Foghúzás, fogászati műtét után a gyulladás csökkentésre és a gyógyulás serkentésére
 • Állkapocs ízületi gyulladás és fájdalom kezelésre.
 • Afta és herpes kezelés, stb.

A lágylézer kezelés kivitelezése

 • A készüléket a fájdalmas területre kell helyezni és a megadott időig ott tartani. 
 • Ha terület nagyobb, mint amit a kezelőfej lefed, arrébb kell helyezni mindaddig, míg a teljes terület kezelést kap. 
 • A kezeléseket naponta 2-4-szer ismételni kell a teljes gyógyulásig (akár 50-60 kezelés is végezhető, illetve lehet szükséges). 
 • Friss sérülések esetén az első napon akár 10 kezelést is végezhet. 
 • A lézerkezelést közvetlenül a bőrön kell végezni, ruhán vagy kötésen keresztül nem megfelelő a kezelés!