Orvostechnikai Eszközök - Orvosi Eszközök Boltja
evoStim P inkontinencia stimulátor/pressure-biofeedback/ETS
Leírás
Kiegészítők
Használati útmutató
Vevők véleménye

evoStim P inkontinencia stimulátor/pressure-biofeedback/ETS

0 vélemény
144 034 Ft
VAN KÉSZLETEN
Ár tartalma: evoStim® P készülék, 1x szürke bipoláris kábel 2 mm-es tűcsatlakozóval, 3 db AAA elem, 1x elemtartó nyitó, 1x PeriProbe VAG-2STFW hüvelyi elektróda
Cikkszám: evoStim-P
Leírás
Kiegészítők
Használati útmutató

Leírás

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót az inkontinenciáról és annak kezeléséről. 

 

Az evoStim P egy sokoldalú, nagy teljesítményű terápiás orvosi eszköz,  amelyet perineális stimulációra (azaz medencefenék-stimulációra) terveztek. Nyomás-alapú biofedback + ETS készülék a stressz, késztetéses és kevert inkontinencia, továbbá a vaginizmus kezeléséhez. 

Az evoStim® P egycsatornás elektrostimulációt biztosít a perineális (nemi szervek, gáttáj környék) hüvelyi vagy végbélszondák használatával történő kezelésére. Ezen felül egy további nyomásérzékelő csatornával rendelkezik, mely a medencefenéki izmok aktivitásának észlelését végzi. 

 Az evoStim P terápiás célja a perineális izmok akaratlagos kontrolljának javítása stressz inkontinencia esetén és az izomaktivitás csökkentése késztetéses inkontinencia esetén, illetve mindkettő vegyes inkontinencia esetén.

Míg a medencefenék izmainak elektromos stimulációja passzív és erőfeszítés nélküli, addig a nyomás biofeedback aktív terápiás módszer a medencefenék izmainak a páciens által önkéntesen megismételt összehúzódásaira és ellazulásaira. 

Az evoStim P valós idejű grafikus és/vagy hallható hangjelzéssel mutatja az izomösszehúzódásokat és -elernyedéseket, miközben azok bekövetkeznek, így motiválva a pácienst, hogy tudatában legyen munkájának és fejlődésének. A nyomás biofeedback egy speciális, elektródákkal ellátott belső szonda és egy beépített, összenyomható szilikon ballon segítségével történik. A szonda szilikonballonjára a medencefenék-izmok önkéntes összehúzódásakor kifejtett nyomás valós időben vizuálisan megjelenik az LCD-kijelzőn, mint vizuális biofeedback, amely a páciens számára a medencefenék-izmok megértését és a terápia alatti motiváció fenntartását szolgálja.      

A nyomás alapú biofeedback funkció hatékonyabbá teszi az intimtorna kivitelezését. 

Az ETS funkció még ezen is túlmutat. Ha az akaratlagos izomösszehúzódás által kiváltott nyomásemelkedés elér egy küszöbértéket, a készülék elektromos stimulációval fokozza a hatékonyságot. 

Többféle szonda típust ajánlunk a készülékhez, így gyűrűs vagy oldalsó elhelyezkedésű elektródákkal. Ezek mindegyikézen a legmegfelelőbb hullámforma állítható be a maximális kezelési kényelem és a legjobb terápiás eredmény érdekében.

A használatot érintőképernyő és a forgatható gomb segíti egyben biztosítja a professzionális használat rugalmasságát és teljesítményét.

Az öt fő programcsoport (stressz, késztetéses, kevert, fájdalom és relaxáció), minden csoporthoz Intellistim funkció (az összes többi paraméter módosítása nélkül teszi lehetővé a stimulációs impulzus frekvenciájának megváltoztatását) elérhető.

A terápiás célt is meghatározó öt gyorsválasztó gomb mindegyike összekapcsolható a rendelkezésre álló kilenc program valamelyikével, a standard program helyett. Ez azt jelenti, hogy bár minden inkontinencia forma esetén van 9 előre definiált program, azonban ezek bármelyike testreszabható, finomhangolható a maximális eredmény érdekében.

A perineális (medencefenéki) elektrostimulációra speciális hüvelyi/végbéli szondák alkalmazásával kerül sor.

A kezelések célja a perineális (medencefenéki) izomcsoport, különösen a pubococcygeus és a puborectalis stimulálása.

Az evoStim® P perineális elektrostimulációs egység (PES) professzionális használatra készült. A szakember útmutatása alapján a páciens önállóan, az otthonában is alkalmazhatja.

A használat célja az inkontinencia különböző formáinak megelőzése vagy kezelése, valamint a medencetáji fájdalom kezelése. Testüregi szondák és testfelszíni (bőrre ragasztott) elektródákkal egyaránt kivitelezhetők a kezelések, bár a testüregi kezelés hatékonyabb, hamarabb ada eredményt. 

A stimuláció hatását különböző vizsgálatokkal támasztották alá:

Medencefenék erősítőhatás - Az elektrostimuláció jelentősen növeli az izmok aktivitását. Amikor a manuális izomfunkció vizsgálat (PC teszt) 1-es vagy 2-es értéket eredményez (1 = alig érezhető összehúzódás, 2 = gyenge összehúzódás), az endovaginális elektrostimuláció legalább két értéknyi javulást eredményez. Az elektrostimuláció hatékonysága az excitomotoros hatásnak köszönhető, amely növeli az izomtónust és javítja a helyi keringést. 

A húgycső zárási nyomására gyakorolt hatás - Tanulmányok igazolták, hogy stimuláció hatására a húgycső zárási nyomása jelentősen növekszik.

A hólyag szerkezetére gyakorolt hatás - A húgyhólyag tónusának egyértelmű javulását, az akaratlan hiperaktivitás (hólyag összehúzódás) jelentős csökkenése következik be a stimuláció hatására. 

Az evoStim P összefoglaló áttekintés

 • Egycsatornás elektromos stimulátor egycsatornás nyomás biofeedbackkel.
 • Kiváltott stimuláció
 • 5 előre beállított, szerkeszthető, 30 perces időtartamú stimulációs program, amely 5-90 perc között állítható: késztetéses inkontinencia, stressz inkontinencia, vegyes inkontinencia, kismedencei fájdalom és a kismedencei záróizmok rehabilitációjára szolgáló EVO program az önkéntes összehúzódások által kiváltott stimulációval. 
 • Nyomás biofeedback program
 • Nagy LCD érintőképernyős kijelző 6 gyorsválasztó érintőgombbal
 • Könnyen használható, többszínű háttérvilágítással
 • Vizuális biofeedback (kör- és oszlopdiagram)
 • Hang-biofeedback
 • Forgatógomb megkönnyíti az intenzitásváltást és a gyors be-/kikapcsolást vagy szünetet
 • Elemmel működik (3 x AAA elem)
 • CE 0051 Orvostechnikai eszköz
 • 2 év garancia
 • Olaszországban készült

Műszaki adatok

 • Csatornák: 1 x stimuláció és 1 x nyomás biofeedback
 • Tápellátás: 3 x 1,5 V-os AAA alkáli elemek (LR03), az elemek átlagos élettartama 20 óra.
 • Hullámforma: kétfázisú szimmetrikus és kétfázisú szimmetrikus váltakozó hullámforma között választható.
 • Elektromos stimulációs kimenet: 1 - 99 mApp 1-es lépésekben, 1KΩ szabványos terhelésen  
 • Frekvencia: 1-től 150 Hz-ig (1-2-3-4-5-5-10-12-14-16-18-20-25-30-35-40-45-50-60-70-80-90-100-110-120-130-140-150) (± 5%)
 • Frekvencia nyugalomban: 3-5 Hz (± 5%)
 • Impulzusszélesség: automatikusan beállítható 50-400 μs között 10-es lépésekben (± 5%)
 • Felfutás/Lecsengés idő: 0,3 - 1 másodperc (automatikusan beállítva)
 • PLATEAU idő: 1 - 60 másodperc 1 másodperces lépésekben (± 1%)
 • Pihenési idő: 0 - 60 másodperc 1 másodperces lépésekben (± 1%)
 • Munkamenet ideje: 5 - 90 perc között állítható 5 perces vagy folyamatos lépésekben.
 • Biofeedback-skála: választható 2- 4-8-12 -16 -20 -24 -32 -40 -50 - 60 - 70 - 80 - 90 - 100 - 120 - 140 - 160 - 180 - 199 cm H2O között       
 • Méretek: 73 x 147 x 25 mm
 • Súly: kb. 200 g elemekkel együtt
 • Környezeti feltételek: 5 -40°C / 15 - 93% relatív páratartalom / 700 hPa - 1060 hPa

Kezelőszonda választék

Valamennyi elektróda műanyag és fém kombinációja. Az elektróda felületek füstarany borításúak (rendkívül vékonyan felvitt aranyréteg), ezért fémallerga esetén is alkalmazhatók. 

Az inkontinencia terápia magában foglalja a stressz és a késztetéses inkontinencia, valamint a széklet inkontinencia kezelését. A kevert inkontinencia is kezelhető egyénileg összeállított programmal vagy a stressz és késztetéses inkontinencia programok egymás után történő alkalmazásával. 

A Vaginizmus kezeléséhez ajánlott a vékony PeriSphera At szonda alkalmazása.

Szonda név

Kép

Javasolt alkalmazása

Kompatibilitás
PeriSphera O 
Hüvelyi használatra. Általános inkontinencia kezelésre.
Egycsatornás készülékekhez. 
evoStim UG / E / P, 
Biolito, BioBravo, Myolito, MyoBravo, SineBravo, DuoBravo
PeriProbe Analis
Végbéli használatra.
Széklet inkontinencia, illetve férfi vizeletcsepegés kezelésére.
Egycsatornás készülékhez.
evoStim UG / E / P, 
Biolito, BioBravo, Myolito, MyoBravo, SineBravo, DuoBravo
PeriProbe VBFT
Hüvelyi használatra.
Csak nyomás-biofeedback készülékekhez.
Állapotfelméréshez és az intimtorna hatékonyságának növeléséhez
Nem stimulál!
evoStim  P
manometriás méréshez is
PeriProbe V2STFW
Hüvelyi használatra.
Nyomás-biofeedback készülékekhez.
Nyomástriggerelt ETS kezeléshez.
evoStim P
PeriProbe ABFT
Végbéli használatra.
Csak nyomás-biofeedback készülékekhez.
Állapotfelméréshez és a záróizom erősítő tornához.
Nem stimulál!
EvoStim P
manometriás méréshez is

Fő inkontinencia formák

Stressz inkontinencia -  általában a záróizom "hiánya", gyengesége okoz. Jellemzője a már kisebb erőfeszítés során (akár egyszerű köhögésnél is) bekövetkező vizelet elcsepegés, amit a záróizom aktivitásának hiánya okoz. A stressz inkontinencia kezelése viszonylag magas frekvencián (35 és 100 Hz között) történik, főleg a fázisos beidegzésű izomrostokra irányul. Intenzív és rövid erőkifejtéssel, gyorsan avatkozik be. Az alkalmazandó impulzusszélesség a páciens szubjektív érzékelésétől függően 100 és 400 μs között változhat.

A húgyhólyag instabilitása miatti (késztetéses) inkontinencia - a hólyagizomzat hiperaktív, gyors összehúzódása miatt az érintett az inger megjelenése után nem "éri el" a wc-t és valamennyi vizelet távozik. Erre a típusra alacsony (5 és 20 Hz közötti) frekvenciákkal történik az elektrostimuláció. Az impulzusszélesség 250 és 400 μs között mozog. A kezelést minden nap ajánlott elvégezni (a kezeléssorozat elején, az első héten naponta), majd a következő 3-4 héten hetente
2-3 alkalommal. A terápia szükség esetén otthon is elvégezhető vagy folytatható.

Vegyes inkontinencia - Az esetek kb. 40%-át teszi ki, a stressz inkontinencia tünetei jellemzik, amelyekhez a húgyhólyag instabilitása miatti inkontinencia tünetei is társulnak, vagy a tünetek váltakoznak. A jellemző tünetek (stressz vagy késztetéses inkontinencia)
függvényében választható az alacsony frekvencia, amely nagyobb hatást gyakorol a detrusor izom gátló reflexeire, a magas frekvencia pedig hatékonyabban javítja az izomtónust. A késztetéses inkontinencia általában jobban reagál a kezelésre, ezért először ajánlatos azt kezelni. Alternatív megoldás a napi két, eltérő kezelés! Az egyik a késztetéses inkontinencia, a másik pedig stressz inkontinencia kezelőprogrammal történjen!

Az elektroterápiás kezelések ellenjavallatai

Az elektroterápiás kezelések (TENS, EMS, MENS, FES, ETS, CES, mikroáram, iontoforézis, denervált, szelektív ingeráram, Kotz, interferenciális, stb.) veszélytelen és mellékhatásoktól mentes kezelési mód. 

Alig néhány olyan állapot van, mely az ellenjavallatai közé sorolnak. A jelenlegi adatok alapján TILOS bármely elektroterápiás kezelés pacemakeres vagy beültetett defibrillátoros beteg számára. 

 • Szülés után 3 hónapig nem szabad használni.
 • Ne használja vesebetegség, alsó húgyúti fertőzések, meglévő húgyúti daganatok, vesico-urethralis reflux, teljes denerváció (pl. gerincsérülés utáni inkontinencia), menstruáció közötti hüvelyi vérzés esetén.
 • Ne használja terhesség alatt
 • Ha epilepsziában szenved - bármely elektromos stimulátor használata előtt konzultáljon orvosával.
 • Ne használja 12 év alatti gyermekeknél, kivéve, ha szigorú orvosi felügyelet alatt áll.

Az egyéb állapotok nem kizáró tényezők, de az alkalmazás előnyeit-hátrányait mérlegelni szükséges (a kezelőorvosnak).   

Ha bizonytalan vagy az alkalmazhatósággal kapcsolatban, olvasd el Dr. Zátrok Zsolt cikkét az Élethosszig Egészségesen blogon. Kattints ide

Gyakori vélekedés, hogy az elektroterápiás eszközök nem alkalmazhatók fém implantátum, protézis, csontlemezek, csavarok esetén. Ez meghaladott feltételezés. Olvasd el Dr. Zátrok Zsolt cikkét az implantátum és elektromos kezelés kapcsolatáról. Kattints ide.

Kiegészítők

Használati útmutató

Vevők véleménye