Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelés egyik leghatékonyabb módja az izomstimuláció. Az izomstimulátor készülék általában egy nagyon egyszerű eszköz, melynek alkalmazása sem bonyolult - már ha egyszer elmondják rendesen a teendőket. 

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót az inkontinenciáról és annak kezeléséről. 

 

A medencefenéki záróizmok szerepe

Az egészséges medencefenéki záróizmok körülveszik a húgycső és végbélnyílást és minél inkább feszíti fentről a vizelet vagy a széklet, annál inkább zárnak. Inkontinencia különböző formáiban ez a záróképesség elveszik a medencefenéki izomzat gyengesége, megnyúlása, a szorítóerő csökkenése vagy a hólyag túlzott aktivitása miatt.

Az akaratlagosan működő izmok erejét a fizikai aktivitás tartja fenn, azaz tréningezhetők. A különböző intimtornák azt célozzák meg, hogy a medencefenéki izmokat speciális gyakorlattal megfeszítve, edzés révén javítsd a záróizmok erejét, tartását. Az ilyen gyakorlatok időigényesek, napi rendszeres torna mellett is hónapok szükségesek a javuláshoz.

Miért izomstimuláció?

Az izomstimulátorokkal ugyanez az izomtorna célzottan, koncentráltan történik és a hatás lényegesen gyorsabb és erősebb. Általában 2-3 hét kezelés után már határozott javulás érhető el, 3 hónap alatt többnyire teljes javulás lehet az eredmény. Ezután a fenntartó kezelésre (ritkább, heti 1-2 kezelés) lehet áttérni.

Inkontinencia esetén egyértelmű az izomstimuláció előnye a "sima" tornával szemben.

A megfelelő kezelőprogram jelentősége

Az inkontinencia több okból keletkezhet.

 • A stressz inkontinenciában a medencefenéki izmok meggyengülnek és nem tartanak megfelelően. Ilyenkor a kezelés célja az izmok megerősítése.
 • Késztetéses inkontinenciában, az izmok tónusa fokozott és ezért a kezelés célja az ellazításuk.
 • Kevert inkontinenciában a fenti kettő együtt fordul elő, így a kezelőprogram is több fázisból áll. Egyrészt izomerősítő, másrészt a feszülést csökkentő programrészekre tagolt.

Amikor az inkontinenciát észlelsz, akkor első lépésként fordulj orvoshoz, hogy az inkontinencia típusát megállapítsák.
Ezután szükséged van egy olyan készülékre, mely rendelkezik az inkontinencia különféle típusaira való kezelőprogrammal. A cikk végén javaslatot találsz majd néhány készülékre. 

Az inkontinencia különféle formáiról ide kattintva olvashatsz részletesebben, Dr. Zátrok Zsolt blogján.

Előkészületek

 • Elektromos stimulátor használata előtt tájékozódj, nincs-e ellenjavallata az elektrostimuláció alkalmazásának.
 • Keress olyan helyet a lakásban, ahol ezt az intimitást igénylő kezelést nyugodtan tudod végrehajtani.
 • A készüléket még ne kapcsold be!
 • Attól függően, hogy bőrön keresztüli vagy testüregen keresztüli kezelést végzel, vegyél elő öntapadó elektródát vagy kezelőszondát.
 • Csatlakoztasd az elektródákat, illetve a hüvelyi (vagy végbél) szonda csatlakozóit a kábelhez és azt a készülékhez.
 • Öntapadó elektróda előre gélezett, így azt nem kell nedvesíteni vagy bekenni (sőt, ez károsítja a ragasztófelületét).
 • Hüvelyi (végbél) szonda esetén nedvesítsd meg vízzel vagy használj síkosító gélt. Ez segíti a felhelyezést. A síkosító segíti az impulzus átadását az izmokra. Különösen hasznos a síkosító akkor, ha hüvelyszárazságtól szenvedsz.
 • Helyezkedj el kényelmesen. Ez lehet ülő, félig fekvő vagy fekvő helyzet. Akár kezelés közben is változtathatsz a testhelyzeteden. Akár mozoghatsz is közben, ezzel sem árthatsz és a kezelés sem lesz kevésbé eredményes. Persze jobb a kényelmes, pihenő helyzet.

Az inkontinencia kezelés végrehajtása

 • Az alább látható ábráknak megfelelően ragaszd fel az öntapadó elektródákat a bőrre vagy
 • Helyezd a hüvelyi szondát a hüvelyedbe, mintha egy tampont helyeznél fel. A testalkattól függően Kb. 3-5 cm mélyre kell bevezetned. A szonda azon része, ahol a kábellel találkozik, maradjon a testeden kívül. Például a PeriSphera O szondán van egy „ütköző” 5.7cm-nél, azaz maximum eddig, de vékony testalkatúaknál még annyira sem.
 • Ha végbél szondát használsz, akkor a végbélnyílásba kell tolni, mint egy kúpot. A szonda végén egy „bütyök” található, ami vastagabb, mint a szonda teste. Lassan told be, érezni fogod, ahogy a „bütyök” áthalad a külső, majd a belső záróizmon. Alkattól függően 2-3, max 5cm mélyre kerüljön.
 • A PeriSphera O szondán körkörös az elektróda felület, így mindegy, hogyan fordítod, azonos lesz a kezelés.
 • Vannak olyan elektródák, melyeknél az elektróda felület kétoldalt található. Úgy fordítsd az elektródát, hogy a fémes felületek előre-hátra irányba mutassanak.
 • Most kapcsold be a készüléket a Bekapcsoló gomb megnyomásával.
 • Válaszd ki a készülék menüjéből a tüneteidnek megfelelő programot. Nem mindegy, hogy milyen inkontinenciád van! A stressz, késztetéses, kevert és széklet inkontinenciák más impulzust igényelnek.
 • Ha megvagy, akkor kezdd el emelni az intenzitást (általában plusz vagy felfele irányuló nyíllal jelzett gombbal történik).
 • Kezdetben nem érzel semmit, majd lassan csipkedő, bizsergő érzés jelenik meg. Ezt az elektromos áram okozza. Nem kell megijedned, hiszen érezheted, hogy egyáltalán nem kellemetlen.
 • Fokozatosan növeld az áramintenzitást.
 • A szondák esetén általában 10-30 mA a maximális áramerősség. 30mA fölé ne menj.
 • Minél nagyobb az áramerősség, annál erősebb összehúzódást érzel. Azonban a magasabb áramhoz kellemetlen, csipkedő érzés társul. Ha kellemetlen az érzés, akkor csökkentsd az intenzitást néhány értékkel. A kezelésnek nem szabad fájdalmasnak lennie.
 • A készülék kijelzőjén általában láthatod a kezelésből hátralevő időt is és a program végén a készülék kikapcsol.
 • Ha leállt, kapcsold ki a készüléket.
 • Ha öntapadó elektródát használtál, akkor vedd le a bőrödről és ragaszd vissza a műanyag lapra.
 • Ha szondát használtál, húzd ki. Ne a kábelnél fogd meg, mert ezzel megsérülhet és tönkremegy. A szonda peremét fogd és úgy távolítsd el.
 • Langyos vízzel tisztítsd meg a szondát. Ne tedd forrásban lévő vízbe, ne tedd mikróba!
 • Használhatsz fertőtlenítő oldatot a szonda tisztítására.
 • Nedves ruhával, fertőtlenítő törlőkendővel töröld le, ha szükséges. Ne használj maró hatású tisztító vagy fertőtlenítő szert, mert az kárt okozhat a készülékedben.
 • Szárítsd meg a szondát és tárold tiszta, száraz helyen.

Elektróda  vagy szonda elhelyezése

Az inkontinencia kezelés végezhető a bőrön keresztül, a bőrre ragasztott öntapadó elektródákkal vagy „belülről”, a hüvelybe vagy a végbélnyílásba vezetett szondán keresztül. Ezek nem teljesen egyenértékűek. A szonda használatának előnye, hogy a medencefenéki izmok közvetlenül közelről stimulálhatók. Testüregi szondával valamivel hatékonyabb kezelés végezhető, mint öntapadó elektródákkal.

Bőrön keresztüli stimuláció 1: szeméremdomb-keresztcsont

Ezt az elektróda elhelyezést sok stimulátor gyártó ajánlja. A véleményem szerint elég nagy az elektródák távolsága, így kevésbé hatékony a medencefenék kezelése. Ezen felül nemcsak a medencefenéki, hanem akár az alhasi izmok is összehúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.

inkontinencia kezelés stimulációval kezelési pontok

Ehhez a változathoz két darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) öntapadó elektróda kell. Az egyiket a szeméremdombra kell helyezni. A szőrzetet el kell távolítani. Férfi esetén a pénisz töve felett 2-4 cm-rel legyen. A másik elektróda helye hátul a keresztcsonton van. Az elektródák ugyanazon stimuláló kábel két végéhez csatlakozzanak. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek.

Már említettem, hogy ezt a módszert máshol gyakran javasolhatják számodra, azonban szerintem a szeméremdomb-keresztcsont elhelyezés mérsékelten hatékony az inkontinencia kezelésére, mert túl távol van a medencefenéktől.

Bőrön keresztüli stimuláció 2: combtő

Egyaránt használhatsz hozzá nagy (pl. 50x90mm-es) és kisebb (pl. 50x50mm-es) öntapadó elektródákat. Az elektródákat kétoldalt, a combhajlatban kell elhelyezni. Az elektródákat úgy pozícionáld, hogy közöttük legyen a hüvelynyílás vagy végbélnyílás. A két elektróda között tenyérnyi távolság legyen. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban.elektróda pozíciók inkontinencia kezeléshez

Ezt a verziót hatékonyabbnak tartom, mert ebben a felhelyezésben a stimuláció közvetlenül a medencefenéken történik. Akár közelítheti a testüregi szondák hatékonyságát. Az öntapadó elektróda egyszerűbben használható, mint a testüregi szondák.

Testüregen keresztül végzett stimuláció lehetséges módjait láthatod az alábbi ábrán.

Balra a hüvelybe helyezett kezelőszonda helyzetét, míg jobbra a végbélnyílásba vezetett szondát látsz. Ilyenkor a készülékhez csatlakoztatott kábel két végét kell a szonda két csatlakozójához kötni. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozottan érezhető, de kellemetlenséget nem okozó összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban.

Az elektróda helyzetét apró mozdulatokkal változtasd (bentebb-kintebb), illetve fordíts rajta, hogy megkeresd azt a pozíciót, amiben a legerősebb összehúzódásokat érzékeled. A szonda felhelyezéséhez használj síkosító anyagot. Ez egyben kedvez az impulzusok jobb átadásának is.

inkontinencia kezelés hüvelyi és végbél szonda segítségével

Javaslom, hogy próbáld ki mindegyik ajánlott módot! A tapasztaltak alapján eldöntheted, melyiknél érzel jobb hatást.

Mikor várhatsz hatást?

Az inkontinencia kezelés során alkalmazott izomstimuláció hatása úgy jelentkezik, mint a testedzésé! Ha ritkán csinálod, akkor a hatása pont olyan lesz, mintha havonta mennél futni - semmi. Ha túl gyakori és magas intenzitású kezeléssel kezdesz, az meg kimeríti az erre nem felkészült izmokat. Az arany középút a helyes. Az első két hétben a kezeléseket másnaponta végezd. Ezután áttérhetsz napi egyszeri kezelésre.

Ha a fentieknek megfelelően jársz el, a kezelési intenzitást is elég erősre állítod, akkor néhány héten belül határozottan érezni fogod a javulást. 2-3 hónap alatt teljesen eltüntetheted a panaszaid. Ez igen rövid idő ahhoz  képest, amennyi idő alatt kialakultak a panaszok és amennyi ideje már szenvedsz tőlük.

Ha a panaszaid megszűntek, az örömteli, de nem dőlhetsz hátra! Ha teljesen abbahagyod a kezelést, akkor az izmok újra meggyengülnek, elnyúlnak és visszatérnek a nemkívánt hatások is. Ezért végezz fenntartó, emlékeztető kezeléseket. Heti 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy a jó állapotot fenntartsd. Ha mégis kiújulást tapasztalsz, akkor ismét intenzív kezelési időszakra van szükséged.

Az izomstimuláció kiváló és hatékony módszer, ráadásul teljesen veszélytelenül végezhető az otthonodban is.