Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Inkontinencia kezelése

Az inkontinencia a vizelet és/vagy széklet tartásának nehézsége, mely során a széklet/vizelet akaratlanul elcsepeg. 

 

Az inkontinencia különböző formái

  • Stressz inkontinencia: A vizelet elcseppen vagy szivárog. Kiváltja akár nevetés, tüsszentés, köhögés, felülés és általában minden olyan helyzet, amikor a húgyhólyag nyomás alá kerül. Oka a medencefenéki és záróizmok meggyengülése.
  • Késztetéses inkontinencia: Hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik, melyet képtelen vagy elnyomni. Nagyon kevés időd van eljutni a mellékhelységig a "baleset" bekövetkezése előtt. Oka a húgyhólyag izmainak fokozott aktivitása. 
  • Kevert inkontinencia: A stressz és késztetéses formák egyaránt fennállnak.
  • Széklet inkontinencia: a székletürítés szabályozása, tartása szenved zavart.

 

Az inkontinencia kezelése

  • Stressz inkontinencia: A cél a medencefenéki és záróizmok megerősítése izomstimuláció segítségével. A kezelést naponta vagy naponta akár többször kell végezni, 2-3 hét kell az első hatásjelek észleléséig. Eredmény 2-3 hónap kitartó kezelés után várható.
  • Késztetéses inkontinencia: A kezelés célja a túl aktív izmok "lecsillapítása", ellazítása és a normál aktivitás "újratanítása". Ez a stressz inkontinencia kezeléséhez alkalmazottól eltérő elektroterápis kezeléssel lehetséges. A kezelést itt is hasonló gyakorisággal kell végezni. Az eredmények is hasonló idő alatt várhatók. 
  • Kevert inkontinencia: A kezelőprogramok felváltva kezelik a stressz és késztetéses formákat. A fentiek érvényesek.
  • Széklet inkontinencia: A végbélnyílásba helyezett szondán keresztül történik a záróizmok erősítése. A kezelés tartama és a vérható eredmények hasonlók.

 

A medencefenék izmainak erősítése (Kegel-gyakorlatok, gáttorna, intim torna):  a gyakorlatok a medencefenéki és hólyagzáró izmok erősítését célozzák. Naponta legalább 40-60 percen át kell akaratlagos összehúzódásokat létrehozni a medencefenéki izmokban. Ez nem könnyű, mert a megfeszítendő izmokat nem könnyű "megtalálni". Az intimtorna előnye, hogy nem kerül semmibe. Hátránya,  hogy az első kedvező hatások megjelenéséig igen türelmesnek kell lenni, akár hónapok is eltelhetnek az első kedvező jelekig. Ha abbahagyod, akkor pedig néhány hét alatt megszűnik a hatás. 

 

Izomtorna biofeedback-kel: A biofeedback készülékkel magasabb szintre emelheti az intimtornát. A készülék viszzajelzést küld az izomösszehúzódásról és annak minőségéről. Segít a gyakorlat helyes kivitelezésében és a megfelelő izmok "megtalálásában. 

 

Funkcionális elektrostimuláció: Az elektrostimuláció során enyhe elektromos impulzusok segítségével hozzák létre a medencefenék izmainak összehúzódását. A kezeléshez a hüvelybe vagy a végbélbe helyzehető szondát használnak. Az impulzus így közvetlenül a hólyag- és medencefenék záró izmokat ingerli, hatása lényegesen erősebb, mint az intimtornáé.  Az elektrostimuláció a stressz-, a késztetéses és kevert inkontinencia formák esetén egyaránt hatásos. 

 

ETS (biofeedback vezérelt stimuláció): Az ilyen eszközökben a visszajelző szenzor mellett elektrostimulátort is alkalmaznak. Ha a készülék észleli az akaratlagos izomösszehúzódást, akkor izomstimulációs impulzussal segít rá az összehúzódásra, jelentősen javítva a gyakorlat hatásfokát. Így a kezelés kedvező hatása már 2-3 hét után észlelhető.