TENS készülék

Egy TENS készülék "életideje" akár 8-10 év is lehet, így beszerzése előtt érdemes alaposan tájékoztódni és megfontoltan választani. 

 

A TENS készülék enyhe elektromos impulzusok segítségével vált ki fájdalommentességet. Az impulzusok a bőrre ragasztott elektródákon keresztül hatnak az idegvégződésekre és csökkentik vagy megszüntetik a fájdalmat. 

A TENS készülék által leadott elektromos impulzusok "csipkedő" érzést keltenek. Az érzet az áramerősség növelésével erősödik.

A TENS impulzusok a frekvenciájuk függvényében

 • megállítják a fájdalomjelek továbbítását a fájdalom helyétől az agy irányába szállító idegpályákon.
 • fokozzák az endorfinok termelését is, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító anyagai.

TENS készülék alkalmazható

 • ízületi gyulladás (artritisz)
 • ízület kopás (artrózis)
 • nyak-hát és derékfájdalmak, beleértve gerincsérv, lumbágó, isiász tüneteit
 • izomsérülés (húzódás, zúzódás, rándulás, stb.)
 • ízületi szalagok (szakadás, túlnyújtás, stb)
 • ín gyulladás (Achilles, Alagút szindróma)
 • sarkantyú
 • diabeteszes neuropátiás fájdalmak
 • műtét utáni fájdalmak
 • fibromialgiás fájdalmak
 • menstruációs panaszok
 • endometriózis okozta kismedencei fájdalom, stb. esetén.

A TENS készülék alkalmazható önmagában vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerek melletti kiegészítő terápiaként is – ilyenkor a hatások összeadódnak, azaz például kevesebb gyógyszerre lehet szükség.

Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Minél több csatornás a készülék, annál nagyobb az egyszerre kezelhető terület. 

Ha például elfekszi a nyakát és a fájdalom egy tenyérnyi területen érezhető, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnia. Ha a térde fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd egyik oldalát tudja kezelni, a másik oldalon meg kell ismételni a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezelje a térdet, azaz hatékony fájdalomcsillapítást érjen el. Ha azonban mindkét térde fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először az egyik, majd a másik térdét is kezelnie kell. Ez dupla kezelési idő.

Kétoldali térdfájdalom esetén 4 csatornás TENS készülékkel egyszerre kezelheti mindkét térdét.

Ha például a nyakától a derekáig fáj a háta, akkor egycsatornás készülékkel 4-5 kezeléssel tudja a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra ér, a nyakán már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás.
Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételni a kezelést, felül, a hát közepén és végül a deréktájon.
Négycsatornás készülékkel egyszerre a teljes területet kezelheti.

Egycsatornás készüléket ma már nem javasolt választani. 

Kétcsatornás készülék akkor javasolt, ha a kezelendő terület két tenyérnyinél kisebb területet érint és egyoldali.

4 csatornás készülék esetén nem "kötelező" az összes csatorna használata. Ha kis területet érintő fájdalma van csak, akkor használhat csak 1 vagy 2 csatornát is. Viszont ha az egész háta fáj, vagy mindkét oldali csípője, akkor a 4 csatornás TENS készüléknek nincs korláta!

A TENS készülék többféle programot tartalmazhat. Ennek értelme,  hogy az egyes fájdalomtípusok, testtájak más és más alakú, időtartamú, frekvenciájú és intenzitású impulzust igényelnek.

Az olcsó készülékek általában kétféle programot tartalmanak. Állandó magas frekvenciájú (azaz tradícionális), illetve állandó alacsony frekvenciájú (azaz endorfin) TENS programokat. Ezek bármely fájdalomtípusra megfelelőek. Az állandó frekvencia miatt azonban az emberek többségében hozzászokás alakul ki - az kezdetben jó hatás néhány nap alatt egyre csökken.

A hozzászokás kiküszöbölése érdekében olyan készüléket érdemes választani, ami rendelkezik a legkorszerűbb, modulált TENS programokkal. Ezekben a programokban az impulzus tulajdonságai folyamatosan változnak, így nem alakul ki hozzászokás, a hatás mindig magas marad.   

A legmodernebb készülékekben már nemcsak TENS, hanem mikroáramú programok is vannak, mely nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyulást serkentő hatású is.