Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Funkcionális stimulátor (FES)

 

A funkcionális stimulátor (FES) egy orvostechnikai eszköz, amely elektromos impulzusokat használ az izmok stimulálására és a mozgások elősegítésére, különösen azoknál a pácienseknél, akik neurológiai sérülés vagy betegség következtében mozgáskorlátozottak. Az FES célja az izomfunkció javítása, az izomtömeg megőrzése és a vérkeringés fokozása.

Mire való az FES?

 • Mozgás helyreállítása: Segít a bénult vagy gyengült izmok aktiválásában, lehetővé téve a páciensek számára, hogy mozgásokat hajtsanak végre.
 • Izomtömeg megőrzése: Az elektromos stimuláció serkenti az izomaktivitást, ami segít megőrizni az izomtömeget és megakadályozza az izomsorvadást.
 • Vérkeringés javítása: Az izmok stimulálása elősegíti a vérkeringést, ami fontos a szövetek egészségének megőrzéséhez.
 • Spaszticitás csökkentése: Segíthet csökkenteni az izommerevséget és görcsöket, amelyek gyakoriak a neurológiai betegségekben szenvedőknél.
 • Fájdalomcsillapítás: Bizonyos esetekben az FES csökkentheti a fájdalmat azáltal, hogy növeli az endorfinok termelését.
 • Inkontinencia kezelés:   vizeletinkontinencia (stressz, késztetéses és kevert formák egyaránt), továbbá széklet inkontinencia esetén a medencefenéki funkciók visszaállítása.
 • Izomerő visszaszerzés: műtét után, baleset után
 • Sérült ideg "újratanítása": bénulás után, műtét és balesetes sérülés után, sztroke után

Az FES típusai:

 1. Transzkután elektromos idegstimuláció (TENS): Főként fájdalomcsillapításra használják, az idegeken keresztül stimulálva az izmokat.
 2. Rehabilitációs izomstimulátorok (EMS): Ezek a rendszerek kifejezetten a rehabilitációra tervezettek, segítenek a pácienseknek az izomfunkció helyreállításában.
 3. Beültethető FES rendszerek: Ezeket műtéti úton helyezik be a testbe, és hosszú távú izomstimulációra használják, például gerincvelő-sérüléses pácienseknél.

Az FES technológia egyre fejlettebbé válik, és egyre több területen alkalmazzák sikerrel, beleértve a sportrehabilitációt és a krónikus betegségek kezelését is.