Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Nyiroködéma - limfödéma

A nyiroködémának sokféle oka lehet. Különbözhet az érintett terület és a tünetek súlyossága is. A kimenetele azonban többnyire ugyanaz: "elkísér" életed végéig. A nyiroködéma a betegek többsége számára mindennapos küzdelmet jelent a duzzanat visszaszorítása érdekében. Javaslom, hogy úgy alakíts ki a mindennapi aktivitásod, hogy abban a nyiroködéma kezelése helyet kapjon. Ha nem így teszel, nem foglalkozol vele, idővel megnehezíti az életed. Ha azonban odafigyelsz a testmozgásra, a táplálkozásra, alkalmazod a tüneti kezeléseket, akkor kevés gondot okoz. 

A félreértések elkerülése érdekében!

A cikkben a nyiroködéma visszaszorítására alkalmas megoldásokat, eszközöket, módszereket ismerhetsz meg.

Nem egyet, hanem tucatnál is többfélét.

Nagyon fontos azonban, hogy megértsd!

Minden egyes módszer egy bizonyos mértékben segíti a nyiroködéma tüneteinek mérséklését és a közérzeted javítását.
  • Ha csak fáslizol, az kb. 5% javulást eredményez.
  • Ha diétázol és csökkented a súlyod, akkor még 10% jön hozzá.
  • Ha napi rendszerességgel nyiroktornázol, akkor további 10.
  • Ha kéthetente eljársz masszőrhöz, akkor az semmit sem ér. De ha kétnaponta felkeresed, akkor +20%.
  • A nyirokmasszázs gép 50-60% ot ad hozzá.

EGYETLEN EGY SEM ELÉG ÖNMAGÁBAN!!!! A nyirokmasszázs gép sem.

Az egyes kezelési módok nem helyettesítik egymást, hanem kiegészítik, erősítik. Ebből következik, hogy

Minél több kezelési lehetőséget alkalmazol egymás mellett, annál jobban visszaszoríthatod a nyiroködémád. 

A nyiroködéma kezelése

A betegek többsége hibás vagy semmilyen tájékoztatást nem kap. Így a többség azt gondolja, hogy a nyiroködémát kórházban vagy rendelőben kell kezelni. És hogy ennyi elég is, nincs más teendő.

Ez hatalmas tévedés! A nyiroködéma nem vár az évente egyszeri kórházi kezelésre. Nem várja, hogy mikorra adnak időpontot. A nyiroködéma állandóan, megállás nélkül keletkezik, növekszik.

A nyiroködéma kezelése az orvos vagy nyirokterapeuta irányításával kellene történjen (ő mondja meg, hogy mely kezeléseket alkalmazd). A fáslit azonban nem teheti fel helyetted, a nyirokdrenázst sem végezheti el helyetted, a testmozgást sem. Ezeket neked kell megtenned.

A nyiroködéma egy olyan betegség, amely szüntelenül és megállíthatatlanul rosszabbodik. Minden kezelés célja, hogy az ödémaképződést lassítsd, visszaszorítsd és az ennek ellenére is összegyűlő folyadékot az egészséges keringésű területre tereld.

A nyiroködéma kezelésének két "helyszíne" van

  1. Orvosi kezelés, amit nyiroködéma szakrendelőben vagy ezzel foglalkozó kórházi osztályon végeznek. Ez rövid távú, néhány napos intenzív kúra abból a célból, hogy a súlyos ödémás állapotból kihozzanak, gyorsan csökkentsék az ödémát és hazaengedjenek.
  2. Otthoni, fenntartó kezelés. Az év további 360 napját jelentő időszak. Ebből következik, hogy a számodra sokkal fontosabb, mint a kórházi kezelés. CSAKIS RAJTAD múlik, hogy milyen állapotot tartasz fenn! Csak Te akadályozhatod az állapotod romlását és az ismételt kórházi kezeléseket.

Miért megállíthatatlan az ödéma?

A nyirok egészséges emberben is minden szívveréssel keletkezik. A szíved és artériáid minden másodpercben vért szállítanak a szövetek közé. A vénák és a nyirokerek feladata, hogy ezt a vért "összegyűjtsék" és visszavigyék a keringésbe.

Nyiroködéma akkor jelenik meg, ha a nyirokereid és/vagy vénáid nem látják el megfelelően a feladatukat. Azaz nem képesek a vér és nyirok összeszedésére.  A nyiroködéma ott keletkezik, ahol a vénák és nyirokerek nem jól működnek.

Mivel a nyirok folyamatosan keletkezik, az összegyűjtésével pedig tartósan baj van, így az életed az ödéma visszaszorítása körül "forog". Ha kezeled -  az ödéma visszaszorul. Amint abbahagyod a kezelést, máris kezdődik a visszatelítődés és csak idő kérdése, hogy láthatóvá, érezhetővé válik.

Nézd meg a nyiroködémával kapcsolatos általános tudnivalókról készült filmem. Kattints a lejátszás gombra!

Nyiroködémás életmód

Az előző szakaszból megérthetted, hogy a nyiroködémás élete a betegsége körül forog. Bármit teszel, az hatással lehet a panaszaidra.

Az életmódod tehát a betegség körüli teendők erőteljesen befolyásolják.

Először azokat a lehetőségeket említem, amelyekkel lassíthatod az ödémaképződést vagy a kiürülést gyorsíthatod. Nem ezek fogják teljesen megoldani a problémád, de ha odafigyelsz rájuk, akkor kisebb problémával kell küzdened, mintha nem foglalkoznál velük.

Nézd meg a nyiroködémás életmódról készült filmem. Kattints a lejátszás gombra!

Pihenés felpolcolt végtaggal

Észrevehetted, hogy reggelre az ödémád csökken. Ennek oka, hogy fekvő helyzetben a nyirok egyszerűen "kifolyik" a végtagodból, szétterjed a testedben.

Amint felülsz, felállsz, a gravitáció hatására a nyirok visszasüllyed a láb és kézfejbe.

Ez használd ki, azaz napközben is pihenj le 15-20 percre, felpolcolt végtagokkal.

Mozogj rendszeresen

A nyirokkeringés (de a vénás keringésé is) természetes motorja az izmok ritmusos összehúzódása. Az izomműködés "pumpálja" vissza a nyirkot és a vénás vért a végtagokból szív irányába.

A mozgáshiány önmagában fokozza az ödémát.

A napi testmozgás a nyiroködéma csökkentés legtermészetesebb és legolcsóbb módja.

Nem kell versenysportra gondolnod. A séta, nordic walking, kerékpározás kiváló.  A lényeg, hogy fokozatosan belekezdve napi szinten legalább 50-60 percet kell erre szánnod.

Ebben a filmben Megvegy Gergely jógaoktató mutat egy kiváló gyakorlatsort, amely nyiroködéma tornaként akár naponta többször is végezhető.

Ügyelj a testsúlyodra!

Az elhízás és nyiroködéma kéz a kézben járnak! Az elhízás fokozza a nyirokképződést, mert a zsír gazdag érhálózattal rendelkezik, sok vizet tart vissza, így több nyirok keletkezik.

A felesleges kilók leadásával a tüneteid is javíthatod.

Táplálkozz változatosan

Kerüld az állati zsírok, fehérjék fogyasztását, ha tudod, hagyd el teljesen. Ezek fokozzák a nyirok töménységét, ami fokozza az ödémaképződést és a szövetek között lerakódva súlyosbítják a keringési zavart.

A zöldségfélék és a gyümölcsök tegyék ki az étrended döntő hányadát.

Nincs azonban speciális, minden nyiroködémásra érvényes diéta.

Kerüld a vízhajtókat!

Az ödéma megjelenése esetén az orvosok többsége "szeret" vízhajtót adni. A vízhajtók a veseműködést, azon keresztül a víz visszatartást "befolyásolják". 

Ehhez a folyadéknak el kell érnie a vérkeringés és azon át a vesét. A nyirok azonban nincs az erekben. Épp ez jelenti a nyirokproblémát -a nyirok nem jut be az erekbe és a vérkeringésbe.

Ebből következően a vízhajtó nem képes csökkenteni a nyiroködémát, sőt! Ronthatja. A vízhajtás erőltetése rontja a nyiroködéma állapotát, mert az erekben levő víz kiürítése növeli a nyirok ozmotikus nyomását, azaz "besűríti", nehezebben mozgathatóvá teszi a nyirokfolyadékot. A sűrű nyirokból pedig könnyebben rakódnak le a zsírok és fehérjék, fibrotikussá, keménnyé és kezelhetetlenné teszik a nyiroködémát.  

Lehet olyan eset, hogy az orvos által felírt vízhajtót szedni kell. Ez olyankor lehet, ha a nyiroködéma mellett magas vérnyomásod, szív-, vagy vesebetegséged is van. Ezekre szükséges lehet a vízhajtó.

Ha "csak" nyiroködémád van, akkor ne szedj vízhajtót. Nem fog segíteni. Sőt... az ásványi anyagok kiürítésével általános gyengeséget, levertséget fog okozni.

Egyébként diagnosztikus tesztnek is jó lehet. Ha csak most kezdett dagadni a lábad és a vízhajtóra nem javul, akkor szinte biztos, hogy nyiroködémáról van szó.

Egyes (gyógy)szerek fokozzák az ödémaképződést

Egyes vérnyomáscsökkentők (kalcium-csatorna blokkolók), hormonok (fogamzásgátlók), szteroid és non-szteroid gyulladáscsökkentők, cukorbetegség ellenes szerek fokozzák az ödémaképződést.

Cseréld le vagy hagy el a “gyanús” szereket. Kérd ebben orvosod tanácsát.

A meleg fokozza az ödémaképződést

A tavasztól őszig terjedő időszakban a nyiroködéma fokozódik. A meleg hatására a bőrerek kitágulnak, több vért fogadnak be és ezzel több nyirok keletkezik.

Viselj könnyű, jól szellőző ruhát. Kerüld a napozást, a meleg helyen tartózkodást.

A melegvizes kád és medencefürdő, a szauna minden formája, a vákuumos testkezelések egyaránt kerülendők.

Fordíts sok figyelmet a bőrápolásra

Az ödémás és feszülő bőr sérülékeny, a rossz keringés miatt a gyógyhajlama rossz. Ezért óvd a lábad minden sérüléstől, rovarcsípéstől, sebzéstől. Különösen ügyelj a körömápolásnál.

Erre a célra kiváló a kötözés. Ödémacsökkentő szerepe  minimális. Az ujjak közötti, sérülékeny redők védelme, a sérülések megelőzése a célja. Nyirokcsorgás, fekély esetén a sebvédelemre és a fertőzések megelőzésére is kötözés szükséges.

A felsoroltak azonban csak hozzájárulnak az ödémacsökkentést célzó kezelésekhez.

Nyiroködéma kezelése

Nézd meg a nyiroködéma kezelési lehetőségeiről készített filmem. Kattints a lejátszás gombra!

Fáslizás

Azoknak ajánlott, akik relatíve keveset mozognak.

Alacsony rugalmasságú fáslit használj hozzá, mely alá tegyél habszivacs nyomáselosztó alátétet. Gyorsan kiszorítja az ödémát, így meglazul, lebomlik. Rendszeresen újra le kell venned és ismét feltenni.

A kéz-lábfejen szorosabb legyen, mint fentebb, így könnyebben mozdul el a nyirok.

Elhízott, vaskos combról a fásli gyorsan lepereg, a hajlatban összegyűlik és bevág. Igazítsd meg! Tekerd le és rakd fel újra rendesen.

Rugalmas harisnya (kesztyű)

Azoknak ajánlott, akik sokat mozognak, mert felerősíti az izommozgás ödémacsökkentő hatását.

Kevésbé szoros, mint a fásli, azonban annál rugalmasabb. Felvétele nem könnyű, különösen elhízottak és mozgáskorlátozottak számára. Kérd hozzátartozód segítségét.

Testmozgáshoz MINDIG használj rugalmas harisnyát, mert a mozgás+komressziós harisnya sokkal hatékonyabb, mint magában csak a mozgás vagy csak a harisnya.

Kézi nyirokdrenázs

Ez egy finom mozdulatokkal végzett masszázs, mellyel az ödémát az ép keringésű terület felé simítja, tereli a terapeuta.

A kézi nyirokdrenázst az 1930 as években fejlesztették ki. Nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy hatékony lenne. Ennek ellenére kiterjedten alkalmazzák, mert ez a “hagyomány”, hiszen száz éve így történik. Nyugaton egyre inkább megkérdőjelezik a létjogosultságát.

A szükséges kezelésszámban a többség számára megfizethetetlen. További probléma, hogy a kezelést soha nem akkor kapja a beteg, amikor leginkább szüksége van rá, hanem amikor a masszőr ráér és fogadja.

Elektroterápiás nyirokdrenázs

Az elektromos impulzussal kiváltott izomösszehúzódások a járáshoz, azaz a nyirokkeringés legtermészetesebb motorjához hasonlóan javítják a keringést, csökkentik az ödémát.

Az izomstimulátor gépek sokoldalúbb felhasználásúak, mint a nyirokmasszázs gépek. Ezért hozzájárulhatnak a duzzanat csökkentéséhez a nyiroködéma minden súlyossági formájában. Ezen felül számos alkalmazásuk van. Így többek között izomfájdalom csökkentő, izommerevség oldó, izomsorvadást gátló, izomerő visszanyerést segítő programok, ízületi és íngyulladás kezelés mikroáram (MENS) segítségével.

Enyhe ödémában az izomstimulátor kiválthatja a nyirokmasszázs gépet. Közepes és súlyos állapotban a nyirokmasszázs géppel egymás hatását erősítik.

Bemer terápia

A Bemer egy egyedülálló eljárás. Nincs helyettesítő vagy akár csak hasonló hatású készülék.

A Bemer kezelés = fizikai érterápia. Rendkívül hatékonyan javítja a vérkeringést. Ezzel hozzájárul a nyirokkeringés javulásához is. Duzzanatcsökkentő hatása igazolt.

A vérkeringés javításának számos kedvező hatása van az általános egészségre is, így immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatások.

Ide kattintva tájékozódhatsz a Bemer terápiáról. 

Gépi nyirokdrenázs

Tanulmányokkal igazoltan a leghatékonyabb ödémacsökkentő módszer. A kompressziót alkalmaz, azaz a végtagra tett mandzsettát fújja fel, ez összenyomja a bőrt, és az alatta levő lágy szöveteket, "kinyomja" a nyirkot a szövetek közül, a nyirokerekből, sőt még a vénás vért is a vénákból. A mandzsetta légrekeszeit egymás utáni fújja fel (alulról felfelé irányban), így a nyirok és vér is felfelé terelődik, az ép terület felé.

Nézd meg ezt a filmem a nyirokmasszázs gépekről. Kattints a lejátszás gombra!

A gépi nyirokdrenázs egyaránt segíti az artériás, vénás és nyirokkeringést, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt. Lassan, de biztosan át fogja venni a többi módszer helyét az otthoni, fenntartó kezelésben.

Ön-nyirokdrenázs

A beteg által végezhető nyirokdrenázs, melynek technikája, mozdulatai néhány óra gyakorlással elsajátíthatók.

Az alábbi filmben az ön-nyirokdrenázs technikát mutatom be, lépésről lépésre. A gyakorlatok felvételei a texasi MD Anderson Cancer Clinic, egyetemi kórház betegtájékoztató filmjéből származnak.

Nézd meg az ödémacsökkentő ön-masszázsról készült filmem. Kattints a lejátszás gombra!

Kar kezelésre mindenkinek, a láb kezelésére a vékony, hajlékony, mozgékony emberek számára kiváló! A láb önkezelését a testes, elhízott, mozgásban korlátozott emberek általában nem tudják végrehajtani, mert nem tudnak lehajolni a saját lábukhoz.

Számukra (is) segítség lehet egy masszázsrúd.