Orvostechnikai Eszközök - Orvosi Eszközök Boltja
Power Q-1000 Plus - kar készlet
Leírás
Kiegészítők
Használati útmutató
Vevők véleménye

Power Q-1000 Plus - kar készlet

0 vélemény
105 520 Ft
VAN KÉSZLETEN
Ár tartalma: 1db Power Q-1000 Plus készülék | 1db kar mandzsetta választott méretben | 1db 4 elvezetéses légtömlő
Cikkszám: WJ1000PL-2MA

Válassz tartozékot és kiegészítőt

Kar mandzsetta

Leírás
Kiegészítők
Használati útmutató

Leírás

A kar nyiroködéma kezelése nyirokmasszázs géppel

A nyiroködéma gyakran jelenik meg az egyik karon. Legtöbbször ez az emlődaganat (mellrák) kezelésének következménye. Sokszor azonnal a műtét és sugárkezelés után megjelenik, máskor 2-3 vagy akár 10 év is eltelik a duzzanat megjelenéséig.

A kar nyiroködéma kezelése leghatékonyabban nyirokmasszázs géppel végezhető. A készülék a karra húzható, hosszú kesztyűhöz hasonló kezelőmandzsetta légrekeszeit felfújja egy beállított nyomásra.

Ez a nyomás alulről felfelé irányban elmozdítja az ödémafolyadékot. Rendszeresen ismételt kezelés hatására az ödéma napról-napra, kis mértékben csökken és néhány hét alatt elérhető egy a korábbinál "karcsúbb" állapot. További kezelésekkel ez a kedvező állapot megtartható.

A kar nyiroködéma állandó, folyamatos kezelést igényel. Kezelés hiányában a duzzanat visszatér. Ezért a kar nyiroködémában szenvedő számára a nyirokmasszázs gép állandó használtra szükséges.

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

A készülék részletes leírása itt található.

A Power Q-1000 Plus az egyik legegyszerűbb nyirokmasszázs készülék. Az enyhe és közepes súlyosságú nyiroködéma kezelésére javasoljuk. A súlyos nyiroködéma esetén -ha anyagilag megengedheti- válasszon nagyobb tudású készüléket, például Power Q-2200-at vagy Power Q-1000 Premiumot.

A Power Q-1000 Plus nagyon egyszerűen működtető, így kifejezetten könnyen tudják használni azok, akik nem boldogulnak a bonyolult berendezésekkel.

A bekapcsológombon felül két forgógombot kell beállítani. Elsőként a nyomás gombot kell a kívánt nyomásra állítani. 

Nyiroködémában a kezelési nyomás 50-60 Hgmm érték legyen maximum. Ennél magasabb nyomás a nyiroködémát bekeményítheti.

A második lépés az időzítő gomb elforgatása és a kezelési idő beállítása. 20-30 perc kezelési idő általában elég. Az idő múlásával a gomb "visszaforog" és ha a beállított idő letelik, akkor a kezelés leáll. 

Kar mandzsetta mérettáblázat

A számodra szükséges méret kiválasztásához mérd meg a karod körfogat adatait a csuklón, alkaron és a felkaron. (az érintett karon és akkor, amikor a leginkább dagadt). 

A mérés alapján eldönthető, melyik méret a megfelelő.

M-L kar mandzsetta választható méretei  •  Zöld vonal és dőlt szám: hossz méret cm-ben  •  Piros vonal és vastag szám: körfogat méret cm-ben 

Kezelési információk 

A kezeléseket a kezelőorvosod, terapeutád útmutatásai szerint végezd. 

Általános irányelvek a kezeléshez: 

 • Az alkalmazás célja a vér és nyirokkeringés javítása, ami nem igényel magas nyomást, sőt kifejezetten nem jó a magas.
 • Az első kezelések során alacsonyabb 40-50 Hgmm nyomásértékkel kezdj, 20 perc kezelési idővel.
 • Figyeld a kezelés hatását és ha szükséges emelj a nyomáson (de ne állíts 60 Hgmm-nél magasabbat).
 • Növelheted a kezelési időt is, de inkább többször kezelj 20-30 percing, mint ritkán és hosszan. Naponta maximum 120 perc legyen az összes kezelési idő.
 • Legyél türelmes! A változtatás hatását csak 3-4 kezelés után tudod lemérni, azaz `kapkodásnak`, minden kezeléskor módosításnak nincs értelme.

A helytelen kezelés veszélyei

A nyirok és a vénás vérkeringés segítéséhez elegendő a 40-60 Hgmm közötti nyomás alkalmazása. A nemzetközi orvosi tanulmányok egyöntetűen ezt a nyomástartományt javasolják. 

Az ennél magasabbra állított nyomással végzett kezelés mikrosérüléseket okoz, ami idővel az ödémás rész “bekeményedését” okozhatja. A túl ”erőszakos, türelmetlen` kezelés ronthatja az állapotod - ezért kerüld a magas nyomás alkalmazását!

Szívbetegség, szívelégtelenség, cardiomiopátia, szívinfaktus után még nagyobb óvatosságra van szükség. 40-50 Hgmm-nél soha ne alkalmazz magasabb nyomást és egyszerre csak 1 mandzsettát használj! Több mandzsetta használatával megterhelheted a keringésed és ez szívpanaszokhoz vezethet.

Ne kezelj közvetlenül daganatszövetet, mert a terjedését segítheted. De pl. pajzsmirigy daganat esetén nyugodtan kezelheted a lábaid.

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség), gyógyszeres kezelésre nem reagáló magas vérnyomás esetén a nyirokmasszázs csak akkor alkalmazandó, ha egyidejűleg nyiroködéma is fennáll. Azonban a szívbeteg kezelést óvatosan, alacsony nyomással kell végezni!

Szívbeteg semmiképp ne emelje a nyomást 50-60 Hgmm fölé, mert a magas nyomás a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív megterhelését okozhatja! Ha kezelés során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelési nyomás!

Szívbetegség esetén fontos továbbá, hogy csak egyetlen mandzsettát használj a kezelésre egyidőben, azaz ne kezelj két lábat egyszere. Három mandzsetta egyidejű alkalmazását meg eleve felejtse el a szívbeteg!

A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel, szakember felügyeletével alkalmazható! 

Hasi daganat által okozott lábdagadásra csak az onkológus javaslata esetén alkalmazza.

Műszaki adatok

 • Beállítható mandzsettanyomás: 20-300 Hgmm tartományban
 • Beállítható kezelési idő: 0-30 perc között
 • Mandzsetták típusa: 4 légrekesz
 • Felfújási mintázat: karon kéz-alkar-könyök-felkar sorrendben fújja fel és ereszti le a légrekeszeket
 • Készülék súlya: 2 Kg

 

Kiegészítők

Használati útmutató

 • | Használati útmutató Power Q1000 Plus nyirokmasszázs géphez
  Mielőtt a készüléket használni kezded, tanulmányozd át alaposan a használati útmutatót! Az eszköz funkcióinak és a működtetés módjának megismerése és megértése után tudod kihasználni azokat a funkciókat, melyekért az eszközt megvásároltad.

Vevők véleménye