Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Ergométerek

A kézzel és lábbal is hajtható kerékpár ergométerek kiváló lehetőséget biztosítanak a stroke-ból felépülő betegek számára. Használható mind a felső, mind az alsó végtagok edzésére. Kutatások bizonyították, hogy a kar-ergométer vagy láb-kerékpár használata jótékonyan hat a stroke utáni felépülésre. 

Segítenek a kar- és a láberő, továbbá a szív- és érrendszeri egészség javításában.

Kutatások bizonyították, hogy a kar-ergométer vagy láb-kerékpár használata jótékonyan hat a stroke utáni felépülésre. Segítenek a kar- és a láberő, továbbá a szív- és érrendszeri egészség javításában. A kerékpár ellenállását az aktuális állapotnak megfelelően a mozgásterapeuta állítja be. A megfelelő ellenállás megadása biztosítja, hogy olyan erőfeszítést igényeljen, mely a betegnek megfelelő.

A karos kerékpár használatának célja a karok és lábak megerősítése, hogy a stroke-beteg jobban el tudja végezni az olyan feladatokat, mint az étkezés, öltözködés és járás.

Vannak aktív és passzív ergométerek. Az aktív ergométer "magától nem forog", azaz mindig a használó fizikai ereje mozgatja. 

A passzív ergométer esetén beállítható egy "automatikus" működés. Így az ergométer magával "húzza" a végtagot, rásegít a mozgásra, sőt a teljesen mozgásképtelen, bénult végtagot az ergométer mozgatja. Erre a rásegítésre akkor van szükség, ha a stroke után a beteg még nem nyerte vissza a mozgatási képességét.

Ergométer a stroke rehabilitációban

A felnőttek hosszú távú rokkantságának egyik vezető oka a stroke. A stroke egyik leggyakoribb következménye a hemiparézis, vagyis a test egyik oldali izmaira terjedő bénulás. Gyakran azzal jár, hogy a beteg képtelen segítség nélkül járni, és másoktól függ. Még az olyan tevékenységekhez is segítségre van szüksége, mint az evés, fürdés és öltözködés.

A járás, az izomgyengeség, a spaszticitás, a rossz motoros kontroll és koordináció, az egyensúlyzavar és az érzékelés elvesztése nagy nehézséget jelenthetnek a stroke-betegek számára.

A stroke után ajánlott, hogy a beteg a lehető leghamarabb speciális fizioterápiás kezeléseken vegyen részt annak érdekében, hogy elkezdjék a test átképzését a megfelelő mozgásra, javítsák a véráramlást és fenntartsák az izomerősséget.

Mivel a strokeból felépülés hónapokig, sőt évekig eltarthat, így az otthoni ergométer a stroke rehabilitáció egyik fontos eszköze.  A stroke-betegek számára az egyik legelőnyösebb mozgás- és rehabilitációs módszer.

Stroke után a karok és a lábak izmainak stimulálása segíthet a mozgás és a járás képesség javításában

Serkenti az akaratlagos mozgást - A járás folyamatos és ismétlődő mozgást igényel, amelyet a stroke után nehéz vagy lehetetlen megvalósítani. A kerékpáros tréner mindkét lábbal összehangolt és szimmetrikus mozgást kényszerít ki, ami idővel a járás javulásához vezethet.

Stroke után -amint az életveszély elhárult- szinte azonnal használható - A kezdeti időszakban a beteg nem képes járást gyakorolni. A kerékpáros tréner segíthet a károsodott izmok és agyi pályák újjáépítésében.

Nem csak a rehabilitáció során használható. Azután is, hogy a napi és heti terápiás kezelések már nem szükségesek, a kerékpár tréner nagyszerű eszköz az egészséges életmódhoz. A stroke után sok beteg számára nehéz lehet az aktív életmód fenntartása, így a kerékpár tréneren töltött idő beépítése segíthet az egészséges rutin kialakításában. Ez a napi aktivitás még a stroke ismétlődés megelőzésében is segíthet.

Nagyon biztonságos eszköz a stroke utáni felépülésben - Az ülő vagy álló kerékpáros trénerrel nincs szükség egyensúlyozásra, így jelentősen csökken az esés kockázata és az eséstől való félelem, és a legtöbb beteg szinte teljesen segítség nélkül tudja használni.

Nyomon követhető a fejlődés - A kerékpározás eredményei nyomon követhetők és látható, ahogy a páciens állapota javul.

Könnyen változtatható az edzésprogram. A legtöbb ergométer beállítási lehetőségeket biztosít. Lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy az edzést a saját igényeihez igazítsa.

  • Nagy ellenállás és alacsony fordulatszám alkalmazása az izomépítésre összpontosít.
  • Alacsony ellenállás és magas fordulatszám pedig a kardio-respiratorikus állóképesség javítását biztosítja. Azaz a szívműködés, a vérkeringés, a tüdő és a légzés hatékonyságát javítja.