Idegstimulátor

Az idegstimulátor készülékkel idegstimulációs kezelés végezhető, mely a fájdalomcsillapítás régi módszere, már évtizedek óta alkalmazzák a fizikoterápiában.

Legfontosabb jellemzője a gyógyszer- és mellékhatásmentesség. A 15-40 perces kezelés akár órákra megszünteti a fájdalmat.

Az idegstimulátor enyhe elektromos áram precíz adagolásával vált ki fájdalommentességet. A bőrre ragasztott elektródákon keresztül adja le az impulzusokat, melyek az idegvégződésekre hatva csökkentik vagy megszüntetik a fájdalmat. 

Az idegstimulátor által leadott elektromos impulzusok bizsergő, csipkedő érzést keltenek, mely az áramerősség növelésével erősödik.

Az idegstimulációs impulzusok a frekvenciájuk függvényében

 • megállítják a fájdalomjelek továbbítását a fájdalom helyétől az agy irányába szállító idegpályákon.
 • fokozzák az endorfinok termelését is, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító anyagai.

Kétféle, otthon is alkalmazható idegstimulációs módszer van.

 • bőrön keresztüli elektromos idegstimuláció (TENS)
 • mikroáramú elektromos idegstimuláció (MENS

Idegstimuláció számos fájdalomtípus esetén alkalmazható, így például:

 • ízületi gyulladás (artritisz)
 • ízület kopás (artrózis)
 • nyak-hát és derékfájdalmak, beleértve gerincsérv, lumbágó, isiász tüneteit
 • izomsérülés (húzódás, zúzódás, rándulás, stb.)
 • ízületi szalagok (szakadás, túlnyújtás, stb)
 • ín gyulladás (Achilles, Alagút szindróma)
 • sarkantyú
 • diabeteszes neuropátiás fájdalmak
 • műtét utáni fájdalmak
 • fibromialgiás fájdalmak
 • menstruációs panaszok
 • endometriózis okozta kismedencei fájdalom

A készülék alkalmazható önmagában vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerek melletti kiegészítő terápiaként is – ilyenkor a hatások összeadódnak, azaz például kevesebb gyógyszerre lehet szükség.

Az idegstimulátor készülékek általában előre beprogramozott kezeléseket kínálnak. Ezek elnevezése általánosan elterjedt, a gyártók többsége ilyen programneveket alkalmaz. 

 

Általános vagy más néven Hagyományos (tradícionális) TENS

A hagyományos TENS programok magas frekvenciákat biztosítanak. A kezelés a test bármely pontján alkalmazható. A hagyományos TENS kezelés hatására bezárulnak az idegpályák fájdalomtovábbító kapui és a fájdalominger nem jut el az agyba. 

A tradícionális TENS rövid kezelési idő (15-30 perc) után kiváltja a fájdalommentességet, azonban a hatás csak rövid ideig marad meg, legfeljebb 2-3 óráig. 

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony frekvencia, azaz meg kell keresni az Ön számára leghatékonyabbat! Azaz a kezelések során a frekvenciát érdemes változtatni - ilyenre azonban csak a komolyabb készülékekben van mód.

 

Endorfin TENS 

Az Endorfin programok egy adott, alacsony frekvenciára vannak beállítva. A test bármely pontján alkalmazhatók.

Az Endorfin TENS programok hosszabb kezelési időt (20-40 perc) igényelnek, azonban a fájdalommentesség hosszú ideig, 4-6 óráig, de akár tovább is tart.  

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony Endorfin TENS frekvencia, azaz keresni kell a leghatékonyabbat! Változtassa a kezelési frekvenciát minden kezelésnél, hogy megtalálja a leghatásosabbat. Ezt csak a komolyabb készülékek biztosítják.

 

Az általános (hagyományos) és Endorfin TENS kezelések ritmusosan ismétlődő impulzusaihoz idegrendszerünk képes hozzászokni, így az első napokban még hatékony kezelések hatása idővel csökkenhet. Ennek megakadályozása érdekében hozták létre a modernebb kezelési módokat, melyekkel nincs hozzászokás és nem csökken a hatás sem. Ezek azonban csak a komolyabb készülékekben elérhetők.  

 

Burst TENS 

Mivel szervezetünk alkalmazkodik és figyelmen kívül hagyja az ismétlődó, monoton impulzusokat, ezért a Burst TENS program néhány másodpercig magas frekvenciát ad le, majd alacsonyra vált vagy rövid szünetet iktat közbe. Variálja a kezelést. Ennek következménye, hogy a fájdalomcsillapító hatás fennmarad, nincs hozzászokás.

A Burst TENS programok 15-40 perc kezelési idő után megjelenő és tartósan fennmaradó fájdalommentességet biztosítanak.   

A Burst TENS kezelést -a magas-alacsony értékek között "ugráló" frekvencia miatt- a páciensek kellemetlenebbnek érzik, mint a hagyományos és endorfin programokat, azonban a hatást erősebbnek.

 

Modulált TENS 

A fejlesztők a Burst TENS-sel kapcsolatos kellemetlen kezelési élmény csökkentése érdekében hozták létre ezt a módot. A kezelő impulzusok folyamatosan, de csak kismértékben változnak. Módosulhat az impulzus frekvenciája, időtartama és amplitudója - az idegrendszer képtelen "mintát venni" és kiszűrni ezt az impulzus sorozatot, így a hatás szinte garantált. 

A finom változtatások miatt nincs kellemetlen érzés a kezelés során, és 20-40 perces stimuláció tartós fájdalommentességet eredményez. 

 

Mikroáramú idegstimuláció (MENS) 

Csak a legújabb és legmodernebb készülékek biztosítanak ilyen kezelést.

A mikroáramú kezelés lényegesen alacsonyabb intenzitású impulzusokat alkalmaz, mint a hagyományos, endorfin, burst és modulált TENS-ek. Az áramerősség egy nagyságrenddel kisebb. Ez már olyan enyhe, hogy a kezelés nem is érezhető, így azok számára is kiváló, akik a hagyományos tens kezelés "csalánozó", hangyamászásszerű érzését nem tudják elviselni. 

A mikroáram előnye a sejtszintű hatás. Helyreállítja a sejtmembránok felborult töltésegyensúlyát és ezért gyógyító hatása van! (A többi TENS mód csak a fájdalmat csökkenti, de nincs hatással magára a betegségre)

Az idegstimulátor készülék használata a legtöbb esetben teljesen veszélytelen és mellékhatásoktól mentes. Mielőtt alkalmazni kezdi a készüléket, nézze meg, hogy nincs-e az ön számára kizáró ok! Szükség esetén kérje ki fizikoterápiás szakember segítégét, véleményét.

Ne alkalmazzon idegstimulátort a következő esetekben

 • a nyaki verőér feletti stimulációra (carotis sinus)
 • pacemaker megléte esetén
 • daganatos betegség esetén kérdezze meg onkológusát - általában nem ajánlott közvetlenül a daganatszövetek stimulálása
 • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció)
 • ha nem tudja, mi okozza a fájdalmat, először annak okát kell kideríteni. Forduljon orvoshoz!
 • friss bőrseb és bőrgyógyászati betegségek, bőrgyulladás területén
 • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetű fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekről.
 • friss műtéti heg környezetében
 • terhesség esetén tilos az idegstimulátor használata - a méh közelében leadott impulzusok megzavarhatják a magzat szívműködését
 • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemgolyón és a szem közelében történő használata
 • kapilláris törékenységben szenvedő betegek esetén használja a készüléket különös körültekintéssel, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.

 

A korábbi gyakorlat szerint nem javasolták a kezelést fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesítő eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) közelében. A mai -vizsgálatokon alapuló- állaspont szerint, ha az implantátum már beépült, azaz régebben került be, mint 90 nap, akkor biztosan semmilyen káros következménye nem lehet a kezelésnek. Fontos továbbá a protézis-kezelendő terület távolsága is: egy térdprotézis esetén a csukló vagy hát-nyak-derék idegstimulációs kezelése még a fenti időn belül is biztosan veszélytelen.