Biofeedback készülékek

A biofeedback angol kifejezés pontos fordításban biológiai visszacsatolást jelent, azaz egy visszajelzés a test működéséről. Egyszerű példa a biofeedback-re a mozgástanulás tükör előtt. A mozdulat végrehajtását a látással kontrollálod és a mozdulat elvégzését finomítod, ismét és ismét elvégzed. Sokféle alkalmazási területe van. Az egyik a gyógyászati célú felhasználás, elsősorban valamilyen funkció elvesztését követő rehabilitáció, felgyógyulás elősegítése.

A biofeedback technika alkalmazása kiegészíti az orvosi kezelést. Izom-biofeedback (elektromiogram, EMG) az izmok feszülését méri és értékeli. Segít megtanulni például a stressz által kiváltott izomfeszülés oldását, megszüntetését. 

Számos betegség váltja ki az izmok gyengülését, bénulását. Pl. sztroke (agyvérzés) okozta bénulások, a medencefenéki izomzat meggyengülése miatti vizelettartási problémák (inkontinencia). A biofeedback készülékkel a rehabilitációs gyakorlatok során az izomzat összehúzódása ill. ellazulása folyamatosan monitorozható, visszajelzéseit figyelve megtanulható a legprecízebb mozdulat végrehajtás.