Mikroáramú (MENS) készülékek

A feljett egészségügyű országokban (USA, Kanada, UK, Japán) az MCR-t - más néven MENS-t – napjainkban már az egyik leggyakrabban alkalmazott stimulációs típus, mivel egyre több tanulmány igazolja előnyeit. 

 • biztonság
 • kezelési kényelem
 • akut és krónikus fájdalom enyhítése
 • a károsodott szövetek gyorsabb regenerációja, sebek, hegek és sérülések gyorsabb gyógyulása
 • kollagén rost termelése, bőr rugalmasságának segítése
 • mellékhatások és komplikációk teljes hiánya

 

Mi a mikroáramú (MENS készülék?)

A mikroáramú készülékkel idegstimulációs kezelés végezhető, mely a fájdalomcsillapítás modern és egyben leghatékonyabb módszere. Fő előnye a gyógyszer és mellékhatás mentesség.

Mitől mikroáramú?

A hagyományos elektrostimulációs kezelések (például TENS és izomstimuláció) során az alkalmazott elektromos áram erőssége miliamper(mA)-ben határozható meg, a mikroáramú kezeléseknél ez mikroamper(µA)-es, azaz nagyságrenddel kisebb (1 milliAmper = 1000 mikroamper). 

A finom elektromos áram az emberi érzékelés küszöbértéke alatt van, így a páciens a kezelést nem képes érzékelni, így elmarad a hagyományos stimulációs kezelésekkel járó csipkedő, csalánozó, hangyamászásszerű érzés. 

 

Hatékony fájdalomcsillapító hatás

A mikroáramos neuromuszkuláris elektrostimuláció terápia közel 20 éve ismert.

Lynn Wallace orvoscsortja több mint 600 pácienst kezelt MENS segítségével, a fájdalomra gyakorolt klinikai hatást vizsgálva. Számos különböző betegségből eredő panaszt kezelt: a láb, az alsó végtagok, a combcsont, az ágyéki terület, a vállak, a könyök és a nyak különböző megbetegedései.

Wallace vizsgálata igazolta a mikroáramú (MENS) készülékkel végzett terápia fájdalomcsökkentő hatását. A 15-20 perces kezelések a páciensek 95%-a esetében értek el fájdalomcsillapító hatást. A fájdalom a páciensek 82%-ánál kevesebb, mint 10 kezelés alatt teljesen megszűnt (átlagosan négy kezelést követően), míg a többieknek 10-nél több kezelésre volt szükségük. 

Lerner és Kirsch 40 krónikus derékfájdalomban szenvedő betegen végzett vizsgálatot, amely során a pácienseket egy kezelt és egy placebo csoportba osztották – az utóbbiak kezelését hatástalan eszközzel végezték. A stimulációt nyolc héten át, heti három alkalommal végezték. A valójában kezelt csoport résztvevőinek 75%-ka számolt be fájdalomcsökkenésről, míg a másik csoport esetében az arány csupán 6% volt. 

 

Serkenti a gyógyulási folyamatokat

További kutatások igazolták, hogy a mikroáramú (MENS) készülékkel végzett kezelés a sebek és a fekélyek gyógyítását is segíti.

Gault és Gatens 106 ischaemiás fekéllyel kezelt beteg terápiájának eredményeként pozitív eredményekről számolt be. Kutatásuk során a 200 µA – 800 µA árammal kezelt páciensek kétszer olyan gyorsan gyógyultak meg, mint a kezeletlen kontrollcsoport.

Számos klinikai orvos említést tett az alacsony szintű elektromos áram csonttörések gyógyulására gyakorolt pozitív hatásáról is.

 

A vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a MENS erőteljesen csökkenti az akut és krónikus fájdalmat, valamint segíti a sérült szövetek, sebek és csonttörések gyógyulását.
(Gault WR, Gatens PF Jr : Use of low intensity direct current in management of ischemic skin ulcers. Phys Ther 56~265, 1976.)

 

A MENS stimuláció nem okoz kellemetlen érzést

A tapasztalatok szerint a MENS a páciensek számára egyáltalán nem érzékelhető. A mikroáramú (MENS) készülékek így azok számára is alkalmazhatók, akik nem tolerálták a hagyományos, milliAmperes stimulációval járó bizsergő, csipkedő érzést.

 

A MENS áram hatásmechanizmusa

A MENS működési mechanizmusa bonyolult folyamatokon keresztül valósul meg. Napjainkban is számos tanulmány zajlik a hatások elemzésére. Több teória létezik, de az összegyűjtött kutatási eredmények alapján a mikroáram sejtmembrán regenerációt serkentő hatása az elsődleges. 

Injury current (sérülési áram)

A sejtmembránban közel -50mV elektromos potenciál található, ezt tekintjük „nyugalmi membrán potenciál”-nak. A membrán külső felülete pozitív töltést hordoz, míg a belső negatívat. Egy sejt károsodása esetén a sérült felület potenciálja negatívvá válik, és az elektromos áram a normál terület felől a sérült felé folyik. Ezt a jelenséget sérülési áramnak (injury current) nevezték el.

A sérülési áram nem csak az egyes sejtek sérülésénél keletkezhet, hanem szövet károsodása esetén is. A sérülési áram intenzitása a kutatások tanulsága szerint 10 µA és 30 µA között változik, tehát a mikroáram. 

 

A mikroáram a tudomány jelenlegi állása szerint hozzájárul a szervezet sérült sejtjeinek és szöveteinek gyógyulásához, az általa végzett stimuláció során ATP termelődik, valamint a károsodott szövet újjáépítéséhez szükséges fehérjeszintézist hajt végre.

Az orvosi vizsgálatok szerint csak az 500 mikroamper (azaz 0,5milliAmper), alatti áramerősségnek van sejtregeneráló és ATP termelő hatása.

A TENS készülékeken és izomstimulátorokon a legkisebb beállítható erősség 1milliamper (1000 mikroamper), azaz kívül van a hatékony tartományon. Azaz olyan készüléktől, ami milliamperes áramerősséget alkalmaz ATP termelő hatás nem várható.

 

A mikroáram segít helyreállítani a sérült sejt felborult töltés-egyensúlyát, ami a membrán stabilizálódását és a gyógyulási folyamatok gyorsulását okozza.

 

Szeretne többet tudni a fájdalomcsillapítás módjairól?

 

 

 

Rendezés módja

 • Név
 • Ár
 • Népszerűség

Rendezés iránya

 • A - Z
 • Z - A