Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

TENS készülék - Idegstimulátor

Egy TENS készülék beszerzése előtt érdemes alaposan tájékoztódnod és megfontoltan választanod, mert egy jó készülék akár 8-10 évig vagy akár még hosszabb ideig is hasznos segítséget biztosít. Javaslom alaposan olvasd el ezt a tájékoztatót, mely a döntéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. Megnézheted, meghallgathatod Dr. Zátrok Zsolt filmjét is, kattints a lejátszás gombra. 

Mi a TENS készülék?

A TENS készülék egy otthoni használtra tervezett orvosi készülék, melyet a különféle eredetű fájdalmak csökkentésére és megszüntetésére fejlesztettek ki. Hasonló a hatása, mint a fájdalomcsillapító gyógyszereknek, azaz egy időre megszünteti a fájdalom érzést, azonban nagy előnye, hogy semmilyen mellékhatása nincs. A kezelést szükség szerint ismételheted, akár naponta 3x vagy többször is. 

A TENS kezelésnek kevés ellenjavallata van. Itt tájékozódhatsz a legfontosabbakról.

A TENS készülék enyhe elektromos impulzusok segítségével vált ki fájdalommentességet. Az impulzusok a bőrre ragasztott elektródákon keresztül hatnak az idegvégződésekre és csökkentik vagy megszüntetik a fájdalmat. Itt olvashatsz a TENS kezelés gyakorlati alkalmazásáról.  

A TENS készülék által leadott elektromos impulzusok `csipkedő` érzést keltenek. Az érzet az áramerősség növelésével erősödik.

A különböző frekvenciájú TENS impulzusok eltérő módon hatnak 

 • A magas frekvenciák közvetlen fájdalomcsillapító hatásúak. Megállítják a fájdalomjelek továbbítását az agy irányába tartó idegpályákon. Ha pedig a fájdalominger nem jut el az agyba, akkor a fájdalomérzés sem alakul ki.
 • Az alacsony frekvenciák közvetetten hatnak, fokozzák az endorfinok termelését. Ezeket az anyagokat a szervezet maga termeli és nagyon erős természetes fájdalomcsillapító hatásúak, melyek meggátolják a fájdalominger átadását idegsejtről-idegsejtre.

Mely betegségek fájdalmait csökkentheted a TENS készülék segítségével?

 • ízületi gyulladás (artritisz)
 • ízület kopás (artrózis)
 • nyak-hát és derékfájdalmak, beleértve gerincsérv, lumbágó, isiász tüneteit
 • izomsérülés (húzódás, zúzódás, rándulás, stb.)
 • ízületi szalagok (szakadás, túlnyújtás, stb)
 • ín gyulladás (Achilles, Alagút szindróma)
 • sarkantyú
 • diabeteszes neuropátiás fájdalmak
 • műtét utáni fájdalmak
 • fibromialgiás fájdalmak
 • menstruációs panaszok
 • endometriózis okozta kismedencei fájdalom
 • és még számos további állapot esetén.

A TENS készülék alkalmazható önmagában vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerek melletti kiegészítő terápiaként is – ilyenkor a hatások összeadódnak, azaz például kevesebb gyógyszerre lehet szükséged.

A TENS készülék csatornaszáma jelzi az elvárható teljesítményt 

Ahogy már korábban is említettem, a TENS készülék a fájdalomcsillapító hatást elektromos impulzusokkal éri el. Ehhez az impulzust a készüléktől kábel és öntapadó TENS elektróda (más néven tappancs) segítségével kell a fájdalmas területre juttatni. Egy pár elektróda (egy kábel és annak két végződése) jelent egy kezelőcsatornát.

A TENS készüléktől elvárható teljesítmény megítélhető a csatornaszám alapján is. Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Az egycsatornás készülék 2db elektródát, a kétcsatornás 4db elektródát, míg a 4 csatornás készülék 8 öntapadó elektródát használ. A nagyobb csatornaszámú készülékkel nagyobb kiterjedésű fájdalom kezelhető egyszerre. 

Hány csatornás TENS készüléket válassz?

Gondold végig a helyzeted! Tested mely részén észleled a fájdalmat? Mekkora a fájdalmas terület. Egyik vagy mindkét oldalra kiterjed-e?

Nézzünk néhány példát, hogy meghatározhasd a számodra szükséges csatornaszámot:
Ha például elfeküdted a nyakad és a fájdalmat egy tenyérnyi területen érzed, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnod. Ha a térded fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd egyik oldalát kezelheted, a másik oldalon meg kell ismételned a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezeld a térded. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először csak az egyik oldalt, majd ezt követően a másikat is kezelned kell. Ez dupla időráfordítást igényel. Ha 4 csatornás TENS készülékkel rendelkezel, akkor egyszerre kezelheted mindkét térded.

Egy másik példa: ha a nyakadtól derékig fáj a hátad, akkor egycsatornás készülékkel 4-5, egymást követő kezeléssel tudod a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra érsz, a nyakadon már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás. Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételned a kezelést, felül, a hát közepén és végül a deréktájon. Négycsatornás készülékkel viszont egyszerre a teljes területet kezelheted.

Javaslat

Véleményünk szerint egycsatornás TENS készüléket ma már nem érdemes vásárolni. Kétcsatornás készülék akkor javasolt, ha a kezelendő terület két tenyérnyinél kisebb területet érint és egyoldali.

A leginkább időtálló döntés egy négycsatornás készülék választása. 4 csatornás készülék esetén sem `kötelező` mindig az összes csatorna használata. Ha kis területet érintő fájdalmad van csak, akkor használhatsz akár csak egyetlen csatornát. Viszont ha az egész hátad fáj vagy mindkét oldali csípőd, akkor a 4 csatornás TENS készüléknek nincs korláta!

Van TENS készülékem, milyen programot használjak? 

A TENS készülék általában többféle programot tartalmaz. Ennek oka, hogy az egyes fájdalomtípusok, testtájak más és más alakú, időtartamú, frekvenciájú és intenzitású impulzust igényelnek. Ezt a több évtizedes orvosi alkalmazás során állapították meg. A készülékeken ezért a testtájnak és a kezelési célnak megfelelően kell programot választani. 

Az olcsó készülékek általában egyféle TENS programot biztosítanak, melyet testtájanként lehet választani (pl. karok, has, combok, lábszárak, far, hát, nyak). Ha egy készülék 9 programot kínál, az nem jelent mást, mint egyetlen fájdalomkezelő programot, kilenc különböző - a kezelendő testtáj szerinti- beállítással.

A készülékek többsége állandó magas frekvenciájú (azaz tradícionális) vagy állandó alacsony frekvenciájú (azaz endorfin) TENS programokat kínál. Ezek bármely fájdalomtípusra és bármely testtájon alkalmazhatók. 

Az állandó frekvencia miatt azonban az emberek többségében hozzászokás alakul ki - az első kezeléseknél még jó hatás néhány nap után csökken, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket. Itt azonban nem a TENS módszer a hatástalan, hanem nem megfelelő volt a készülék választás!   

Fontos tudnod, hogy nincs egyetlen `mágikus frekvencia`, mely minden fájdalomra, minden testtájra és minden emberre egyaránt hat! Minden ember más, ezért a számodra hatásos fájdalomcsillapítást biztosító frekvencia eltérhet attól, amit a gépen beállítottak vagy ami a párodnak, barátodnak, szomszédodnak hatásos! Érdemes olyan készüléket választanod, amely lehetővé teszi a legfontosabb jellemzők (legalább a frekvencia) egyéni módosítását. Így megtalálhatod a számodra leghatékonyabb értéket.    

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. Ezek hatása nem szűnik meg, így olyan fájdalmak esetén is alkalmazhatók, melyek hosszú ideig állnak fenn.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a `modulált TENS` kifejezést, akkor csak néhány napig tartó hatást várhatsz. Az ilyen eszköz nem jó pl. artrózis, artritisz, reuma, stb okozta fájdalmakra. A régi típusú TENS-ek ettől még segítenek olyan fájdalmak esetén, ahol csak néhány kezelés szükséges: pl. elfeküdt nyak, bokarándulás, izomzúzódás, fogfájás, stb. Itt a fájdalmat kiváltó ok 2-3 nap alatt megszűnik és ezalatt nem alakul ki hozzászokás. 

Ha azonban krónikus, ismétlődő fájdalmakat akarsz csillapítani, akkor csak modulált TENS-t biztosító készüléket vásárolj, mert ettől várhatsz tartós hatást. 

 

Szeretnél többet tudni a fájdalomcsillapítás módjairól?

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy részletes tájékoztató anyagot a fájdalomcsillapítás otthoni módszereivel kapcsolatban.

Ebből alaposan megismerheted a fájdalom kialakulási módját, formáit és csillapításának lehetséges módjait. Tájékozódhatsz többféle fájdalomcsökkentő módszerről, beleértve azt, hogy mikor melyiket érdemes alkalmaznod.

Külön fejezet foglalkozik az idegstimulációs (TENS és mikroáramú) készülékekkel, a helyes beállításukkal, hogy kockázatmentesen végezhess otthoni kezelést.

A tájékoztató ingyenes. Add meg adataid és pillanatokon belül megkapod.