Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Idegstimulátor

Az idegstimulátor készülékkel idegstimulációs kezelés végezheto, mely a fájdalomcsillapítás régi módszere, már évtizedek óta alkalmazzák a fizikoterápiában.

Legfontosabb jellemzoje a gyógyszer- és mellékhatásmentesség. A 15-40 perces kezelés akár órákra megszünteti a fájdalmat.

Mi az idegstimulátor?

Az idegstimulátor enyhe elektromos áram precíz adagolásával vált ki fájdalommentességet. A borre ragasztott elektródákon keresztül adja le az impulzusokat, melyek az idegvégzodésekre hatva csökkentik vagy megszüntetik a fájdalmat. 

Az idegstimulátor által leadott elektromos impulzusok bizsergo, csipkedo érzést keltenek, mely az áramerosség növelésével erosödik.

Az idegstimulációs impulzusok a frekvenciájuk függvényében

 • megállítják a fájdalomjelek továbbítását a fájdalom helyétol az agy irányába szállító idegpályákon.
 • fokozzák az endorfinok termelését is, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító anyagai.

Idegstimuláció módszerei

Kétféle, otthon is alkalmazható idegstimulációs módszer van.

 • borön keresztüli elektromos idegstimuláció (TENS)
 • mikroáramú elektromos idegstimuláció (MENS

Milyen fájdalmakra hatásos az idegstimulátor?

Idegstimuláció számos fájdalomtípus esetén alkalmazható, így például:

 • ízületi gyulladás (artritisz)
 • ízület kopás (artrózis)
 • nyak-hát és derékfájdalmak, beleértve gerincsérv, lumbágó, isiász tüneteit
 • izomsérülés (húzódás, zúzódás, rándulás, stb.)
 • ízületi szalagok (szakadás, túlnyújtás, stb)
 • ín gyulladás (Achilles, Alagút szindróma)
 • sarkantyú
 • diabeteszes neuropátiás fájdalmak
 • mutét utáni fájdalmak
 • fibromialgiás fájdalmak
 • menstruációs panaszok
 • endometriózis okozta kismedencei fájdalom

A készülék alkalmazható önmagában vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerek melletti kiegészíto terápiaként is – ilyenkor a hatások összeadódnak, azaz például kevesebb gyógyszerre lehet szükség.

A különbözo idegstimulációs programok és hatásuk

Az idegstimulátor készülékek általában elore beprogramozott kezeléseket kínálnak. Ezek elnevezése általánosan elterjedt, a gyártók többsége ilyen programneveket alkalmaz. 

Általános vagy más néven Hagyományos (tradícionális) TENS

A hagyományos TENS programok magas frekvenciákat biztosítanak. A kezelés a test bármely pontján alkalmazható. A hagyományos TENS kezelés hatására bezárulnak az idegpályák fájdalomtovábbító kapui és a fájdalominger nem jut el az agyba. 

A tradícionális TENS rövid kezelési ido (15-30 perc) után kiváltja a fájdalommentességet, azonban a hatás csak rövid ideig marad meg, legfeljebb 2-3 óráig. 

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony frekvencia, azaz meg kell keresni az Ön számára leghatékonyabbat! Azaz a kezelések során a frekvenciát érdemes változtatni - ilyenre azonban csak a komolyabb készülékekben van mód.

Endorfin TENS 

Az Endorfin programok egy adott, alacsony frekvenciára vannak beállítva. A test bármely pontján alkalmazhatók.

Az Endorfin TENS programok hosszabb kezelési idot (20-40 perc) igényelnek, azonban a fájdalommentesség hosszú ideig, 4-6 óráig, de akár tovább is tart.  

Fontos tudni, hogy nincs "mágikus", mindenki számára egyformán hatékony Endorfin TENS frekvencia, azaz keresni kell a leghatékonyabbat! Változtassa a kezelési frekvenciát minden kezelésnél, hogy megtalálja a leghatásosabbat. Ezt csak a komolyabb készülékek biztosítják.

Az általános (hagyományos) és Endorfin TENS kezelések ritmusosan ismétlődő impulzusaihoz idegrendszer képes "hozzászokni", így az első napokban hatékony kezelés ereje 4-5 nap múltán csökkeni kezd, majd elmarad. Az olyan TENS készülékek, melyek csak hagyományos és endorfin (állandó frekvenciájó) kezeléseket biztosítanak csak olyan fájdalmakra alkalmazandók, amelyek rövid ideig tartanak: elfeküdt nyak, izomhúzódás, zúzódás, rándulás, vérömleny, stb.

A modernebb kezelési módokhoz (modulált TENS) nincs hozzászokás és nem csökken a hatás sem, így artrózis, artritisz, reuma, stb esetén ilyen készüléket válassz. Ezek azonban csak a minőségi készülékekben elérhetok.  

Burst TENS 

Mivel szervezetünk alkalmazkodik és figyelmen kívül hagyja az ismétlodó, monoton impulzusokat, ezért a Burst TENS program néhány másodpercig magas frekvenciát ad le, majd alacsonyra vált vagy rövid szünetet iktat közbe. Variálja a kezelést. Ennek következménye, hogy a fájdalomcsillapító hatás fennmarad, nincs hozzászokás.

A Burst TENS programok 15-40 perc kezelési ido után megjeleno és tartósan fennmaradó fájdalommentességet biztosítanak.   

A Burst TENS kezelést -a magas-alacsony értékek között "ugráló" frekvencia miatt- a páciensek kellemetlenebbnek érzik, mint a hagyományos és endorfin programokat, azonban a hatást erosebbnek.

Modulált TENS 

A fejlesztok a Burst TENS-sel kapcsolatos kellemetlen kezelési élmény csökkentése érdekében hozták létre ezt a módot. A kezelo impulzusok folyamatosan, de csak kismértékben változnak. Módosulhat az impulzus frekvenciája, idotartama és amplitudója - az idegrendszer képtelen "mintát venni" és kiszurni ezt az impulzus sorozatot, így a hatás szinte garantált. 

A finom változtatások miatt nincs kellemetlen érzés a kezelés során, és 20-40 perces stimuláció tartós fájdalommentességet eredményez. 

Mikroáramú idegstimuláció (MENS) 

Csak a legújabb és legmodernebb készülékek biztosítanak ilyen kezelést.

A mikroáramú kezelés lényegesen alacsonyabb intenzitású impulzusokat alkalmaz, mint a hagyományos, endorfin, burst és modulált TENS-ek. Az áramerosség egy nagyságrenddel kisebb. Ez már olyan enyhe, hogy a kezelés nem is érezheto, így azok számára is kiváló, akik a hagyományos tens kezelés "csalánozó", hangyamászásszeru érzését nem tudják elviselni. 

A mikroáram elonye a sejtszintu hatás. Helyreállítja a sejtmembránok felborult töltésegyensúlyát és ezért gyógyító hatása van! (A többi TENS mód csak a fájdalmat csökkenti, de nincs hatással magára a betegségre)

Az idegstimulátor készülék használata a legtöbb esetben teljesen veszélytelen és mellékhatásoktól mentes. Mielott alkalmazni kezdi a készüléket, nézze meg, hogy nincs-e az ön számára kizáró ok! Szükség esetén kérje ki fizikoterápiás szakember segítégét, véleményét.

Ne alkalmazzon idegstimulátort a következo esetekben

 • a nyaki veroér feletti stimulációra (carotis sinus)
 • pacemaker megléte esetén
 • daganatos betegség esetén kérdezze meg onkológusát - általában nem ajánlott közvetlenül a daganatszövetek stimulálása
 • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció)
 • ha nem tudja, mi okozza a fájdalmat, eloször annak okát kell kideríteni. Forduljon orvoshoz!
 • friss borseb és borgyógyászati betegségek, borgyulladás területén
 • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetu fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekrol.
 • friss mutéti heg környezetében
 • terhesség esetén tilos az idegstimulátor használata - a méh közelében leadott impulzusok megzavarhatják a magzat szívmuködését
 • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemgolyón és a szem közelében történo használata
 • kapilláris törékenységben szenvedo betegek esetén használja a készüléket különös körültekintéssel, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.

A korábbi gyakorlat szerint nem javasolták a kezelést fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesíto eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) közelében. A mai -vizsgálatokon alapuló- állaspont szerint, ha az implantátum már beépült, azaz régebben került be, mint 90 nap, akkor biztosan semmilyen káros következménye nem lehet a kezelésnek. Fontos továbbá a protézis-kezelendo terület távolsága is: egy térdprotézis esetén a csukló vagy hát-nyak-derék idegstimulációs kezelése még a fenti idon belül is biztosan veszélytelen.