Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

tVNS - vagus stimulátor

Mi az a vagus ideg?

A vagus ideg, más néven tizedik koponyaideg vagy vagus ideg, a perifériás idegrendszer fontos része. 

Az úgynevezett paraszimpatikus idegrendszerhez tartozik, amely a pihenés, a relaxáció és a regeneráció szabályozásáért felelős. A nervus vagus a leghosszabb ideg a testben, és az agytól a hasüregben lévő szervekig terjed.

A vagusideg fő feladata, hogy kapcsolatot biztosítson az agy és a test különböző szervei között, beleértve a szívet, a tüdőt, a gyomor-bél traktust és a belső szerveket. A vagusideg döntő szerepet játszik a szívritmus, a légzés, az emésztés és az anyagcsere szabályozásában.

A paraszimpatikus idegrendszer részeként a vagusideg a szimpatikus idegrendszer ellenpólusaként működik, amely a szervezet aktiválásáért és a fizikai vagy érzelmi stresszre való felkészítéséért felelős. A vagusideg nyugtató hatással van a szervezetre, és elősegíti a relaxációt, a regenerálódást és az egyensúly fenntartását a vegetatív idegrendszerben.

Ezenkívül a vagusideg fontos szerepet játszik az immunrendszer, a gyulladásos reakciók és a hangulat szabályozásában. A vagusideg stimulálásával bizonyos terápiás hatások érhetők el, beleértve a gyulladás csökkentését, a hangulat javítását és az általános jó közérzetet.

Mi a tVNS?

A transzkután elektromos vagusideg-stimuláció (tVNS) a vagusideg stimulálása a bőrön keresztül.

A tragusra, a külső fül elülső részére továbbított elektromos impulzusokkal történik. Ez az ingerlés képes modulálni a vagusideg működését, és különböző pozitív hatásokat gyakorolhat a szervezetre, például szabályozza a szívritmust, csökkenti a gyulladást és javítja az általános egészségi állapotot.

Mi az a neuromoduláció?

A neuromoduláció olyan technológia, amely közvetlenül az idegekre hat. Ez az idegi aktivitás megváltoztatása - vagy modulálása - elektromos vagy gyógyszerek közvetlen célterületre juttatásával.

A neuromodulációs eszközök és kezelések megváltoztathatják az életet. A test minden területét érintik, és szinte minden betegséget vagy tünetet kezelnek a fejfájástól a remegésen át a gerincvelő-károsodáson át a vizeletinkontinenciáig. Ilyen széles terápiás hatókörrel és a biotechnológia jelentős folyamatos fejlődésével nem meglepő, hogy a neuromoduláció a következő évtized egyik legbiztatóbb módszerének ígérkezik.

Neuromodulációra leggyakrabban a krónikus fájdalomcsillapítással összefüggésben gondolnak, ami ma a leggyakoribb indikáció. 

A neuromodulációnak azonban számos alkalmazási területe létezik, mint például a Parkinson-kór kezelésére szolgáló mély agyi stimuláció (DBS), a kismedencei rendellenességek és inkontinencia kezelésére szolgáló szakrális idegstimuláció, valamint az ischaemiás rendellenességek (angina, perifériás érbetegség) kezelésére szolgáló gerincvelő-stimuláció.

Ezenkívül a neuromodulációs eszközök olyan válaszreakciókat is kiválthatnak, amelyek korábban nem voltak, mint például a süket beteg hallását helyreállító cochleáris implantátum esetében.

A legújabb alkalmazás a traguson keresztül végzett vagus stimuláció (tVNS), amely a pitvarfibrilláció, depresszió, szorongás, post-covid, hosszú-covid, reumatoid artritis és krónikus fáradtság kórképekben már igazoltan kedvező hatású.

Egyre több rendellenesség kezelhető neuromodulációval.