Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Izomtömeg csökkenés

Az izomtömeg csökkenése, más néven izomsorvadás vagy izomatrofia, az izomszövetek tömegének (és egyben erejének) csökkenését jelenti. Ez a folyamat különböző okokból következhet be, és számos következménye lehet.

Az izomtömeg csökkenésének okai:

 1. Mozgáshiány: Hosszan tartó inaktivitás vagy immobilizáció (például sérülés, betegség vagy ágyhoz kötöttség miatt).
 2. Öregedés: Az életkor előrehaladtával természetes módon csökken az izomtömeg és az izomerő.
 3. Alultápláltság: Elégtelen fehérjebevitel vagy tápanyaghiány.
 4. Krónikus betegségek: Olyan állapotok, mint a rák, a szívbetegségek, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), és a vesebetegségek.
 5. Neuromuszkuláris betegségek: Olyan betegségek, amelyek az idegek és az izmok közötti kommunikációt érintik, például az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) vagy a polio.
 6. Hormonális változások: Például alacsony tesztoszteronszint vagy pajzsmirigy problémák.

Az izomtömeg csökkenésének következményei:

 1. Csökken az izomerő, ami megnehezíti a mindennapi tevékenységeket.
 2. Csökkent állóképesség, gyorsabban elfárad az érintett.
 3. Rossz egyensúly és koordináció, amely növeli az esések és sérülések kockázatát.
 4. Az izomszövet metabolikusan aktív. Ha az izomtömeg csökken, akkor az anyagcsere is lassul.
 5. A mozgási képesség csökkenése rontja az életminőséget. 

Az izomtömeg növelésének módszerei:

 1. Leghatékonyabb izomtömeg növelő a súlyzós edzés. De saját testsúlyos gyakorlatok (például fekvőtámasz, guggolás) is hatékony módszer.
  Bár az aerob edzés (pl. futás, kerékpározás) elsősorban a szív- és érrendszerre van hatással,de segíthet az általános fittség fenntartásában és az izomregenerációban.
 2. Az edzés hatása nem az edzés alatt, hanem az ezt követő pihenés alatt "épül be". Azaz az izmoknak időre van szükségük a regenerációhoz és növekedéshez, így fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
 3. Önmagában táplálkozással nem lehet izomtömeget növelni, de az izomnövekedéshez megfelelő táplálkozásra van szükség. Fontos az elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása (az aminosavak az izmok építőkövei). Vitaminok és ásványi anyagok fontosak az izomfunkciók szempontjából.

Az izomtömeg növeléséhez fontos a következetes edzésprogram és a megfelelő étrend betartása: Ehhez segítséget a szakemberek, például személyi edző, medical fittnes tréner, mozgásterapeuta és táplálkozási tanácsadó adhatnak.

Mit lehet tenni, ha hagyományos mozgás nem lehetséges?

Fizikoterápiás módszerek segíthetnek az izomtömeg visszanyerésében és az izomerő fenntartásában. Ezek a módszerek különösen hasznosak lehetnek tartós mozgáshiányt okozó sérülés, betegség vagy mozgáskorlátozottság esetén.

Elektromos izomstimuláció (EMS)

Az EMS alacsony frekvenciájú elektromos impulzusokkal stimulálja az izmokat, ezáltal összehúzódásra késztetve őket.
Hatékonyabbá teszi a hagyományos edzést, azaz bárki használhatja. 
Ez az egyetlen hatékony izomtömeg növelő módszer azok számára, akik nem képesek önállóan mozogni.

Passzív mozgásterápia

A terapeuta által végzett passzív mozgatás nagyon alacsony hatékonyságú az izomtömeg növelése szempontjából, de lassíthatja az izmok további sorvadását. A passzív mozgatás előnye, hogy javítja a vérkeringést.

Robotizált rehabilitációs eszközök

A gép által végzett passzív mozgatás alacsony hatékonyságú az izomtömeg növelése szempontjából, de lassíthatja az izmok további sorvadását. A passzív mozgatás előnye a vérkeringés javítása és az ízületi mozgások javulása. Hátrányuk, hogy drágák és emiatt leginkább csak intézetben érhetők el.

Masszázs 

A masszázs nem erősíti az izmot, nem növeli az izomtömeget, azonban javítja a vérkeringést, csökkenti az izomfeszülést és hozzájérulhat az izomállapot megtartásához. 

Víz alatti terápia (hidroterápia)

A vízbe merített test "veszít a súlyából", azaz a medencében végzett mozgatás során kisebb teher hárul az ízületekre, ez segíti az izmok biztonságos mozgatását és erősítését. A víz ellenállásával szembeni mozgatás is fontos lépés lehet az izomerő növelésében.

Rehabilitációs eszközök használata

Az izomtömeg és főképp az ízületi mozgékonyság visszanyerésében rugalmas gumiszalag, egyensúly párna, gumilabda is hasznos kiegészítő.