Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Mikroáramú (MENS) készülékek

Az artritisz, artrózis, reuma, gerincbetegségek és sok más mozgásszervi betegség szinte állandó fájdalommal jár. A betegek többnyire a szűnni nem akaró fájdalom miatt térnek vissza újra és újra a rendelőkbe. Az orvosok többsége pedig máris írja a receptet fájdalomcsillapító gyógyszerre. Pedig lenne más választás is. 

A mozgásszervi betegségek általában éveken, sőt évtizedeken át is fennállnak, így a gyógyszerek a legtöbb esetben nem nélkülözhetők. A tartós szedésük viszont szinte mindenkinél gyógyszer mellékhatásokat okoz.

Az ilyen tartós betegségek esetén a gyógyszerek alternatívája a TENS kezelés volt, amelynek két gyenge pontja is volt. Az egyik, hogy néhány kezelés után a TENS hatása csökkent (hozzászokás alakult ki és kezelési szünetet kellett tartani). A másik, hogy semmilyen gyógyhatása sincs magára a betegségre.

A közelmúltban egy új módszer tűnt fel, a mikroáramú kezelés, melynek két formáját lehet megkülönböztetni attól függően, hogy fájdalomcsillapításra vagy gyógyításra alkalmazzák.

  1. MENS, azaz mikroáramú idegstimuláció, amely a TENS-nél lényegesen erősebb fájdalomcsillapító hatású és
  2. MCR (microcurrent, azaz mikroáram), említik még MCT, azaz mikroáramú terápiaként is. Célja a sérült szövetek helyreállítása, a gyógyulási folyamat segítése. Nemcsak fájdalmat csillapítja, hanem az azt kiváltó okot is megszünteti.

Mitől mikroáram?

A mikroáram az alkalmazott áram erősségében különbözik valamennyi más elektroterápiás módtól.

Minden más elektromos kezelési mód (pl. TENS, EMS, Iontoforézis, Kotz, Interferenciális, stb.) során milliamper (azaz ezred Amper) az áramerősséget alkalmaznak. A mikroáram ezetén ennél lényegesen kisebbet! Az amper milliomod részét! Ez már a sejtek elektromos potenciáljával azonos nagyságú és ezért sejtszintű hatásokra képes.

Például a TENS kezelés során a 10-20 milliamper (mA) nagyságú áramot bizsergő, csipkedő, égető érzésként éled meg. A gyengébb minőségű készülékekkel igen kellemetlen a kezelés. A párezres TENS készülékek égetnek és csípnek, de érdemi kezelés mégsem történik.

A mikroáramú kezeléshez használt mikroamper (μA) erősségű áramot ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető, így azok is kezelhetnek vele, akik a TENS árammal járó égető érzést nem bírják elviselni.

Azt gondolhatnád, hogy ha nem érzem, akkor nem is hat. Pedig igen. Lássuk, mitől hatékony!

Mikroáram és TENS. Mi a különbség?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban....

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Hátránya (különösen az olcsóbb készülékek esetén) a hozzászokás. 4-5 kezelés után a hatékonyság csökken, végül megszűnik. Ilyenkor 2-3 hét szünetet kell beiktatni, ezután ismét hatékony néhány kezelés erejéig. Fontos tudni, hogy a TENS-nek nincs érdemi gyógyító hatása, azaz nem kezeli a fájdalom forrását, így kezelés után a fájdalom hamarosan visszatér (2-6 óra után). A TENS kezelésnek nincs gyógyító hatása, azaz maga a betegség nem javul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS. A kezelés hatása idővel sem csökken, azaz nincs hozzászokás, így tartós betegségben is alkalmazható. A tanulmányok szerint lényegesen hatékonyabb, mint a TENS. Míg a TENS csak a betegek 60-70%-ának csökkenti a panaszait, addig a MENS 95%-ban megszüntette a fájdalmat.

A mikroáram (MCT formája) legfőbb előnye azonban az, hogy magára a fájdalmat kiváltó betegségre is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Ezzel nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem tartósan javítja, megszünteti magát a betegséget is.

Emiatt a mikroáramú kezelések a fejlett országokban (pl. USA, Kanada, Japán, Anglia, stb. már háttérbe szorítják a TENS-t). A mikroáram a leggyakrabban alkalmazott otthoni fájdalomcsillapító módszerré válik.

Hogyan hat a mikroáram?

Ehhez egy pici részt meg kell világítani és érteni a test sejtjeinek működéséből.

Azt nyilván tudod, hogy minden sejtet egy "burok" vesz körül, amit sejtmembránnak hívnak. Ez egyrészt határolja a sejtet, másrészt ezen keresztül jutnak be a tápanyagok és ki a működés során termelt salakanyagok, bomlástermékek. Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. A kettő közötti különbség -30 és -50 mikroVolt közötti. Ezt hívják nyugalmi membránpotenciálnak.

Amikor egy sejt megbetegszik, akkor ez a sejtmembrán két oldalán az elektromos töltések eloszlása megváltozik, a töltésegyensúly megbomlik. A sérült terület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA - 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

 

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Amikor ez az állapot bekövetkezik, azaz a sejt "megbetegszik", akkor leáll a működése. A beteg sejtfalon nem jutnak át az energiatermeléshez és a fehérjeszintézishez szükséges anyagok. Pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek például a regenerációs folyamatokhoz, azaz ahhoz, hogy a sejt kijavítsa a hibát, meggyógyítsa önmagát.

A mikroáramú (MCR) kezelés során 200-800 mikroAmper közötti áramerősséget alkalmaznak, ami nemiképp magasabb, mint a sejt membránpotenciálja. Ez az áram helyreállítja a töltésegyensúlyt, azaz megszünteti a sérülési áramot, visszaáll a sejt egészséges állapota, újra beindulhat az membránon keresztüli anyagszállítás. A mitokondriumokban beindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

A tanulmányok során igazolták, hogy 500 mikroamper hatására a sejt energiatermelése (ATP, adenozin-trifoszfát) 500%-kal nőtt. 100-500 mikroamper az aminosav transzport 30-40%-os emelkedését váltotta ki. Ezek alapvető fontosságúak a jó sejtműködéshez és a regenerációs folyamatokhoz.

A mikroáramú kezelés előnyei

  • biztonságos és kényelmes kezelés - az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy nem érezhetők, így semmilyen kellemetlenséget sem okoz
  • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
  • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
  • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
  • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát, serkenti a hegek és fekélyek gyógyulását (ezért kiterjedten alkalmazzák a szépségápolásban!).
  • nincs hozzászokás.
  • nincs mellékhatás.

A mikroáramú kezelés alkalmazása

A mikroáram alkalmazható csak fájdalomcsillapításra, ekkor MENS-nek, azaz mikroáramú idegstimulációnak nevezzük. Már 10-20 percnyi MENS enyhíti a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, azaz lényegesen nagyobb arányban segít, mint a TENS. Wallace által végzett kutatás során a  krónikus fájdalmak az első kezelésre a kezelést kapók 55%-a esetén csökkentek, a második után 61, a harmadikat követően pedig 77%-os volt az arány. Kevesebb, mint 10 kezelés után a fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál (átlagosan négy kezelés után)!  A mikroáramú kezelést a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.

A MENS néhány kezeléssel csökkenti a fájdalmat, de ha tartósan alkalmazod, akkor a gyógyulás segítésén keresztül megszünteti a problémát is.

A betegséget nem maga a mikroáram gyógyítja meg, hanem az a sejtszintű változás, amit létrehoz. Mikroáram nélkül ez  nem jöhetne létre!

Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Egy évek óta tartó krónikus gyulladást nem lehet 1-2 nap alatt visszacsinálni. De kitartó kezeléssel néhány hét alatt teljes sikert lehet elérni.

A módszer elterjedését hátráltatja, hogy mikroáramú kezelést csak kevés készülék biztosítja és az áruk még magasabb egy TENS készülékének. De megéri!