Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Neurostimulációs elektróda

A neurostimulációs elektróda (ismertebb nevei TENS elektróda vagy TENS "tappancs") az otthoni elektrostimuláció kezelések (TENS - idegstimuláció, fájdalomcsillapítás;  EMS - izomstimuláció; Mikroáramú - fájdalomcsillapító, gyógyulást serkentő kezelés) alapvetően fontos kelléke. A bőrre ragasztott elektródán keresztül jut az impulzus a készülékből a testedbe. Enélkül nincs kezelés és nincs hatás sem.

Ebben a filmben Dr. Zátrok Zsolt összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítenek a választásban. 

A neurostimulációs elektróda egy fogyóanyag, mely néhány kezelés alatt elhasználódik és cserére szorul! (olyan, mint az autóban a benzin - minél többet használod az autót, annál gyorsabban kell újratölteni a tankot). 

A neurostimulációs elektróda ezen felül higiéniai anyag, azaz felbontott csomag nem visszacserélhető (ahogy a felbontott papírzsebkendőt sem lehet visszaküldeni).

Szabványnak megfelelés

Cégünk az Európai Uniós Egészségügyi Szabványnak megfelelő elektródákat és készülékeket forgalmaz! A webáruházban megjelenített elektroterápiás készülékek és az öntapadó elektródák kompatibilisek egymással.

FIGYELEM! 

Egyes egészségügyi wellness gyártók (pl. Omron, Beurer, Vivamax, Bluidea, Kentro, Aldi) készülékein a csatlakozók legtöbbször nem szabványosak. Ezekhez a nálunk kapható szabványos elektróda általában nem "passzol".

Ez egy marketing fogás ezen gyártók részéről. Olcsón adják a készüléket, de nem kapható hozzá pótelektróda vagy ha igen, akkor az ára 8-9 ezer forint. Ha rendszeresen használnod kell a készüléket akkor sokszorosan drágábbá válik. 

A nagyobb, orvosi minőséget gyártók általában szabványos PIN vagy SNAP csatlakozósak, így ezekhez bármely szabványos PIN vagy SNAP elektródát csatlakoztatni tudod. 

Készülék vásárlás előtt győződj meg arról, hogy kapható-e póteleketróda, illetve a készülék megfelel-e egészségügyi felhasználásra?

A neurostimulációs elektróda fő jellemzői

 • csatlakozó típusa (tű, patent, csipesz, egyéb)
 • méret és forma (négyzetes, téglalap, kerek, ovális, egyéb)
 • rétegek (fedés, gél, vezetőréteg, ragasztó)
 • felhasználás (egyszer- vagy többször felragasztható)
 • vezetési minősége.

A csatlakozó típusa

Az elektroterápiás készülék gyártók kábelei általában

 • tű (PIN) vagy
 • patent (SNAP) vagy
 • egyéb, nem szabványos csatlakozóval készülnek.

Méret és forma

A legváltozatosabb méreteket és formákat találhatod a piacon. A leggyakoribb formák és méretek

 • négyzet (4x4 vagy 5x5cm)
 • téglalap (5x9 vagy 5x10cm)
 • kör (2.3, 3, 5 cm átmérők)
 • ovális (3x5, 7.5x13 cm)
 • pillangó és egyéb formák.

A méretválasztáshoz vedd figyelembe a kezelendő területet!

Nyilvánvaló, hogy az arcodra nem fér el a 7.5x13 cm-es ovális elektródapár, hanem 2.5 - 3cm átmérőjű, kerek elektródák a megfelelők.

A vádlidra ezzel szemben a nagyobb felületű 7.5x13cm-es, ovális elektróda a jó.

Általános fájdalomcsillapító (TENS vagy MENS) kezeléshez a 4-5cm-es, négyzetes alakú elektróda a megfelelő. Ugyanezeket javaslom a nyak, vállak, karok izomstimulációjához, illetve a motoros pontra is (nagyobb izom: comb, has, mell, hát kezeléséhez.

Az 5x9, 5x10cm-es elektródákat izomstimulációkor, a motorosponttól távolabbi elektródaként javaslom.

Vedd figyelembe, hogy stimulációhoz általában 2mA/cm2 áramot javasolt alkalmazni. Azaz egy 5x5-ös elektróda 25cm2, tehát a javasolt maximális áramerősség 50mA. Minél kisebb az elektróda, annál kisebb területre koncentrálódik az áram. A magasabb áramerősség kellemetlenebb érzést kelt.

Rétegek, anyagok

A neurostimulációs elektróda anyagai és vastagsága meghatározzák az elektróda rugalmasságát. Minél vastagabb és merevebb egy elektróda, annál kevésbé veszi fel a test körvonalait.

Az olcsó elektródák általában három rétegből állnak: ragasztó, gél és fedő rétegekből. Az áramot a gél rétegbe vezetik és ebben oszlik el. A jobb minőségű elektródák (típusok: PALS, Ultrastim, ValueTrode) két gélréteget, ragasztót, vezetőréteget és fedő réteget tartalmaznak. A kettős gél réteg egyenletesebb árameloszlást biztosítanak, ami csökkenti a kezeléssel járó kellemetlen csipkedő érzést. A fedőréteg általában textil, habszivacs, papír vagy speciális anyag.

A vastagabb és merevebb elektródák a nagyobb izmokon, combon, háton, hason, faron simulnak a bőrre megfelelően. Azonban nem megfelelők egy vékony csukló, nyak, stb. kezelésére, mert nem fekszik fel az erős hajlatokra.

Az olcsó (általában kínai) elektródák merevek, szélük a hajlatban felpöndörödik, eláll. Ezért az áram leadása kis területre koncentrálódik. Ez pedig kellemetlen kezelési élményt jelent. A PALS elektródák képviselik a legmagasabb szintet. Ezek rozsdamentes acélhálót tartalmaznak, rendkívül vékonyak és hajlékonyak. A teljes felületet lefedő háló pedig tökéletes árameloszlást biztosít a teljes felületen. Az UltraStim elektródákban ezüstszál-háló a vezetőréteg. Szintén kiváló áramelosztást tesz lehetővé, de némiképp merevebb. Az általános célra való ValueTrode elektródákban nincs külön vezetőszál. Az áramot a kettős gél rétegbe vezetik, ami jó eloszlást biztosít, de az elektróda merevebb.

Hogyan válassz elektródát?

Az elektromos impulzus akkor váltja ki a kívánt választ a szervezetedben, ha az intenzitása (áramerőssége) megfelelő. Minél magasabb azonban az intenzitás, annál kellemetlenebb lehet a kezeléssel járó érzés. Egy bizonyos áramerősség felett a fájdalom megakadályozza a kezelés folytatását.

Ha gyenge minőségű az elektróda, akkor rossz a vezetőképessége. A készüléken magas áramerősséget kell beállítani a hatás érdekében, ez azonban fokozza a fájdalmat. Ha viszont az impulzus nem elég erős, akkor elmarad a hatás is.

A jobb vezetési képességű elektróda kisebb áramerősség mellett is megfelelő impulzust juttat a testedbe. Ez hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Kínai elektródát akkor vegyél, ha fakírnak szeretnéd képezni magad. A rossz minőségű elektróda garantálja a kellemetlen és egyben hatástalan kezelést.

Általánosságban igaz: ha anyagilag megengedheted, akkor válaszd a legjobb minőséget és ez a PALS elektróda. Ha az ár nem mindegy, akkor az alábbiak szerint járj el.

Fájdalomcsillapító (TENS és Mikroáramú) kezelésekhez

Általában elegendő a ValueTrode elektródák alkalmazása. TENS és Mikroáramú kezelésekhez 40-50mm átmérőjűek valók. Ezeket ragaszd fel a fájdalom köré és így végezd a stimulációt.

Bell féle arcbénuláshoz és arcon történő szépészeti kezelésekhez

Az arc, nyak kezelésére kis átmérőjű (25-30 mm) elektróda szükséges, itt ugyanis az izmok aprók és a helyhiány miatt sem lehet a nagyobb elektródákat úgy elhelyezni, hogy közöttük maradjon néhány cm távolság.

A 32mm-es ValueTrode Round vagy a 25mm-es PALS Round elektródákat javaslom az arcra.

Denervált (bénult izom) kezelésekhez

A sérült ideg érzékeny. Minél jobb minőségű elektródát használsz, annál kíméletesebb vagy az ideggel. Érdemes tehát PALS vagy UltraStim elektródákat alkalmaznod.

A kezelendő izomtól függően használhatsz 25-32mm-es kerek elektródákat (pl. arcideg bénulás) vagy 5x5 és 5x9cm-eseket (peroneus bénulás), stb.

Izomstimulációs kezelésekhez

Izomstimuláció esetén két irányzat van arra vonatkozóan, hogy milyen méretű elektródát érdemes használni. Egyesek minél nagyobb felületű elektródákat, míg mások különböző méretű elektródák használatát javasolják.

A nagyobb méretet támogatók érvelése szerint minél nagyobb az elektróda, annál könnyebb terjeszteni az áramot az izmokban, annál magasabb a komfort fokozat, annál magasabb áram intenzitás érhető el és annál erősebb az izomösszehúzódás.

A különböző méreteket támogatók véleménye az, hogy a kisebb elektródát az izomhasra (leginkább kiemelkedő rész) kell helyezni. A kisebb elektródával nagyobb áramerősség koncentrálódik a motoros ideglemezre (mozgató ideg), ami közvetlenül az izom középpontjában található. Emellett úgy tartják, hogy így az izom sokkal mélyebb részeit is képes elérni, mielőtt a közelében elhelyezkedő másik elektródát elérné.

Mindkét variáció kipróbálását javaslom és a tapasztaltak alapján dönts arról, melyiket érzed hatékonyabbanak.

 PALSUltraStimValueTrodeOlcsó-névtelen
Felragasztások száma15-2020-2515-205-10
Gél rétegekkettőskettőskettősegyszeres
Vezetőszálrozsdamentes acélhálóezüstszál-hálónincsnincs
TENS kezeléshezKiválóKiválóKiválóMegfelelő
MENS kezeléshezKiválóKiválóMegfelelőGyenge
IzomstimulációhozKiválóKiválóMegfelelőMegfelelő
Denervált kezeléshezKiválóKiválóMegfelelőNem megfelelő
Arcideg bénuláshozKiválóKiválóMegfelelőNem megfelelő
AlaktartásHajlékonyMerevebbMerevMerev

Készítettem egy videót az öntapadó TENS elektródákról. Nézd meg a filmet és iratkozz fel Youtube csatornámra! Ne feledd el bejelölni a kis harang ikont sem, hogy értesülj a következő részről! 

Az öntapadó neurostimulációs elektróda (tappancs) élettartamát gondos használattal növelheted

A készülékedhez kapott elektródák -a minőségtől függően- néhány kezeléstől akár 20-30 kezelésig is ismételten alkalmazhatók. Mindenképpen eljön az a pillanat, amikor már nem ragadnak, kiszáradnak és már nem adják át megfelelően az impulzust. Ekkor új elektródát kell venned, ami -ha gyakran használod a készüléket- ismétlődő kiadást jelent.

TENS kezelés öntapadó tens elektróda tappancs használatával

 • Az elektródák egy műanyag lapra ragasztva kerülnek szállításra.
 • Óvatosan válaszd le őket a lapról. Ne tapogasd a ragasztót, mert ez csökkenti a tapadását.
 • Ügyelj arra, hogy a ragasztós felület ne kerüljön földre, ne ragaszd ruhára, mert a szennyeződések gyorsan rontják a tapadást.
 • Mielőtt az elektródát a bőrödre ragasztod, mosd meg a kezelendő bőrterületet langyos, szappanos vízzel (zsírtalanítás) és töröld szárazra. Csak teljesen száraz bőrre ragassz elektródát.
 • Használat után egy mozdulattal húzd le a bőrödről és azonnal ragaszd vissza a műanyag lapra tároláshoz. Ne a kábelnél fogva húzd, mert a kábel kiszakadhat!
 • Tartsd az elektródát a hűtőben! Nem fagyasztóban, hanem sima hűtőszekrényben. Ez növeli az élettartamot.
 • Ha az elektróda felületét már száraznak látod, egy csepp vizet cseppents az elektródára, így még nyersz néhány plusz használatot.
 • Egy idő után az elektróda egyáltalán nem ragad. Ekkor kontakt zselé és ragtapasz segítségével még hosszabíthatod az élettartamát.
 • Ezt nem érdemes sokáig csinálni, mert száraz elektróda nem viszi át az impulzust és a kezelés hatása csökken vagy elmarad.
 • Egyszer eljön az idő, amikor kénytelen leszel kicserélni az öntapadó elektródát egy újra.

Ha a fentieket figyelembe veszed és alkalmazod, akkor maximalizálhatod az elektródák élettartamát és a kezelés hatékonyságát is, miközben a költségeid is optimalizálhatod.

Kiváltható-e az öntapadó elektróda?

Ha el akarod kerülni az ismételt költséget, akkor alkalmazhatsz "végleges" elektródákat is. Ezek általában gumi-karbon-szilikon anyagokból állnak, azaz szinte elnyűhetetlenek és évekig használni tudod őket. Ezek nem ragadnak és nem gélezettek. Szükséges hozzájuk egy tépőzáras gumiszalag vagy külön ragasztószalag (pl. leukoplaszt), amivel a helyükre rögzítheted. Ezek "szárazon" nem használhatók, kontakt gélt kell alkalmaznod, hogy az impulzust átvigyék a bőrödre (gél nélkül a kezelés égetni, csípni fog).