Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

ALS

Az amiotrófiás laterálszklerózis [ALS] egy lassú lefutású betegség, amit az akaratlagosan mozgatható izmokhoz futó idegsejtek (mozgató idegek) fokozatos pusztulása okoz. A betegség a törzstől távoli végtag izmokon indul, majd fokozatosan terjed a központ felé. Az izmok ereje csökken, majd az izmok sorvadni kezdenek (atrófia) és végül bénulás alakul ki. Ennek következménye egyrészt a mozgási-, a vizelet- és a széklettartási képesség elvesztése, másrészt az  egyre fokozódó izommerevség (spaszticitás), kontraktúrák (az inak megrövidülése) és ezek miatt fellépő fájdalom. Az életminőséget az izomgyengeség előrehaladása határozza meg, végül a légzőizmok bénulása vezet halálhoz. 

 

Funkcionális stimuláció (FES) az ALS otthoni kezelésében

A legtöbb magyar nyelvű orvosi tájékoztató oldal meg sem említi a funcionális stimulációt (FES), mint a tünetek csökkentésének, a rosszabbodás lassításának módszerét. Említik ugyan a fizikoterápiát, mint lehetőséget, de egyetlen mondatnál többre egyik sem vállalkozik. Pedig sikeresen alkalmazható lenne…ha az orvosok és betegek is értesülnének róla.

A funkcionális stimuláció (FES) egy elektroterápiás módszer. Valójában izomstimuláció, melynek célja egy adott funkció, képesség visszaállítása. Az ALS esetén inkább a minél hosszabb ideig való megtartása.

A stimuláció azonban bonyolultabb dolog, mint egy tabletta bevétele. Nincs általános érvényű protokoll, nem ugyanaz a kezelés kell minden betegnek, hiszen a tünetek sorrendje, intenzitása, az izomgyengeség alakulása betegenként eltérhet. A kezelési tervet a tüneteid figyelembe vételével kell elkészíteni.

Az azonban teljes mértékben igazolt, hogy az izomstimuláció segít az ALS beteg életminőségének javításában, késlelteti az izomgyengeség terjedését, oldja a merevséget, csökkenti a fájdalmat, támogatja a vizelet és széklettartási képesség megtartását.