Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Derékfájás

A derékfájdalom (vagy ahogy szintén nevezik, a lumbágó) igen gyakori panasz. Az ülő-álló munkát folytatók között egyre gyakoribb. Olyan erős lehet, hogy megakadályozhat bármely mozgást.

Mi a derékfájás és mi az oka?

A függőleges testhelyzetben gerincünkre nehezedik súlyunk. A legnagyobb teher az ágyéki-keresztcsonti gerincszakaszra kerül. Ez okolható azért, hogy ennek a gerincszakasznak a betegségei a leggyakoribbak.

Napjainkban az ülőmunka túlsúlya és a rendszeres testedzés hiánya miatt a gerincet tartó izomzat is elgyengül. A gyenge izmok nem tartják meg a csigolyákat, így a csigolyaközi rést kitöltő porckorongokra és a gerincvelőből a csigolyák közötti résen kilépő idegekre egyre növekvő nyomás nehezedik. Egy hirtelen mozdulatra az idegszál “becsípődik”, erős deréktáji fájdalom keletkezik, mely mozdulni sem enged – ez a derékfájás leggyakoribb oka.

A fájdalom előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával általában nő, de már a „harmadik X-et taposó” korosztályban is akadnak olyanok, akik a derékfájás okozta kínzó fájdalmakkal küzdenek.

A derékfájás kezelés stratégiája

A derékfájás hatékonyan kezelhető elektroterápiával, de ultrahang kezeléssel kombinálva erősíthető a hatása
 
Fájdalomcsillapítás
A fájdalom csillapítása TENS vagy MENS (mikroáramú) stimulációval. A fájdalom megszüntetése nélkül bármely kezelés, masszázs, gyógytorna igen kellemetlen, sőt a panaszok erősödését okozhatja. A fájdalomcsillapító hatás fokozása érdekében alkalmazható ultrahang kezelés is. A nyomás alá került ideggyökök környékének kezelése csökkenti az ödémát és ezzel a fájdalmat.
 
Izommerevség oldása
A fájdalom területén kialakuló izommerevség oldása. A fájdalomra az izmok reflexes összhúzódással válaszolnak, melyek erősíthetik a panaszokat.
 
Gerinctartó izmok megerősítése
Ha a fájdalom és az izommerevség csökkentésre került akkor el kell kezdeni a tartós tünetmenetesség eléréséhez szükséges izomerősítést. Ez kezdetben izomstimulációval végezhető, majd fokozatosan át lehet térni a gerincerősítő gyógytornára vagy jógára. A gerincet tartó izmok megerősítése nélkül a panaszok ismét és ismét kiújulhatnak.

A termékcsoportban összegyűjtöttük a derékfájás kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.

 

Szakértőnk, Dr. Zátrok Zsolt összeállított egy ingyenes tájékoztatót a nyiroködémáról és a kezelésének valamennyi lehetőségéről.