Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Elektroterápiás készülékek

Az elektroterápia egy gyűjtőfogalom. Ide tartozik minden kezelési mód, amely elektromos árammal történik. A legismertebbek a TENS, az EMS, a MENS, az iontoforézis vagy az interferenciális áram. Bár valamennyi elektromos impulzust alkalmaz, de ezek működése és a hatása is különbözik. Pont úgy, ahogy másra való a kanál, a kés vagy a villa, pedig mindegyik evőeszköz. Vannak egyszerűbb és olcsóbb készülékek, amik csak egy áramformát, azaz egy kezeléstípust biztosítanak. Például csak TENS, csak izomstimuláció (EMS), csak iontoforézis.

Ma már az elektroterápiás készülékek többsége multi (azaz több) funkciós. Többféle elektroterápiás kezeléstípust biztosít. Minél többféle kezelést tartalmaz egy készülék, általában annál drágább, de egyben többféle problémára biztosít kezelést.

Nem feltétlenül a drágább készülék a jobb számodra, mert sok olyan kezelőprogram lehet bennük, amire az adott esetben nincs szükséged. A drága készülékekben vannak olyan kezelési módok, amiket a több beteget is kezelő fizikoterapeuta tud kihasználni. Pl. denervált izom kezelő programot biztosító Genesy 600 vagy 1500-ra csak akkor lehet szükséged, ha perifériás izombénulást akarsz kezelni.

Ha csak fájdalmat akarsz csillapítani vagy az izmod erősítenéd, akkor felesleges a legtöbbet tudó készüléket vásárolnod, mert nem ezen múlik a hatás!

Mielőtt készüléket vásárolsz, nézd meg, hogy melyik kezeléstípusokra, funkciókra van szükséged és ez alapján dönts!

Az elektrostimulátor készülékeket már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák a fizikoterápiában. Nézd meg Dr. Zátrok Zsolt filmját az otthoni körülmények között is alkalmazható elektroterápiás módokról. 

Elektroterápia típusai

Főbb elektrostimulációs eljárások

 • TENS - Transzkután Elektromos Idegstimuláció: gyógyszer- és mellékhatásmentes eljárás a fizikai fájdalmak enyhítésére.
 • EMS vagy NEMS - elektromos izomstimuláció a sport- és mozgásszervi rehabilitációs kezelések terén használható.
 • Devervált vagy szelektív ingeráram - a mozgatóidegét elveszített, bénult izmok kezelésére való módszer.
 • FES - funkcionális elektrostimuláció bizonyos elváltozások speciális kezelésére.
 • TES - Treshold Electric Stimulation, azaz Köszöbértékes stimuláció
 • Iontoforézist (ionvándorlást) hatóanyagok mély szövetekbe juttatására alkalmazzák.
 • Csapvíz iontoforézis - a kóros tenyér-, talp- és hónalj izzadás kezelését biztosító eljárás
 • Mikroáram (MENS) - nagyon alacsony áramerősséget alkalmazó fájdalomcsillapító és gyógyhatású kezelés.
 • Kotz (Russian) - az izmok kezelésére alkalmazott, középfrekvenciás intézeti kezelés
 • Interferenciális áram - sokoldalú, fájdalomcsillapító, ödémacsökkentő és gyógyhatású kezelés, mely intézeti alkalmazásra való

Nézzük részletesebben.

TENS (idegstimuláció)

Fájdalomcsillapító hatású módszer, a kezelés impulzusai "elnyomják a fájdalomingert", így egy ideig megszüntetik a panaszokat. Ennek a kezeléstípusnak nincs (vagy minimális) gyógyító hatása, nem hat az izmokra, "csak" a fájdalmakat mérsékli egy időre. A gyógyszerekkel szemben előnye, hogy nem mérgezed magad és nincsenek mellékhatások sem.

A TENS fájdalomcsökkenő hatása már a kezelés során érzékelhető, és néhány órán át marad fenn.

EMS (izomstimuláció)

Az izmok kezelésére szolgáló módszer (kivételt képez az úgynevezett perifériás bénulással érintett izom, mert arra szelektív ingeráram kezelés szükséges, lásd lejjebb).

Az EMS a kezelőprogram beállításai függvényében hat. Más stimuláció szükséges az izmok ellazítására, az izomerő javítására, műtét utáni felépülés (izomerő visszanyerés) gyorsítására. Az izmok összehúzódása révén akár 300%-kal növeli a vérkeringést, így keringésjavító, továbbá gyógyulást serkentő is. Közvetetten enyhíti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat - izomeredetű fájdalomre akár erősebb, mint a TENS.

Minden olyan állapotban kiváló, ahol az izmok erejét, tömegét, tartását, funkcióját kell visszaállítani. Így többek között inkontinencia, izomsorvadás, gerincsérv, lumbágó, isiász, visszeres panaszok, érszűkület, izomfájdalmak, nyak-, hát-, derék-, térd és egyéb izomfájdalmakban. Segíti az izommerevség oldását centrális bánulás, Parkinson-kór, ALS, sclerosis multiplex, stb esetén. Gyorsítja a mozgás-újratanulást sztroke okozta bénulást követően.

Az izmok erősítése időt igényel. Ha egyetlen stimulációtól megerősödnél, akkor a sportolók csak ezt használnák: ma este stimulálok egyet, mert holnap lesz az olimpia...Nem ilyen egyszerű. Az izmok a rendszeres összehúzódások hatására erősödnek. Az izomstimulációt tehát naponta 1x vagy 2x kell alkalmazni. A javulás 2-3 hét után érezhető és legalább 2-3 hónapig kell kitartóan kezelni. Vannak állapotok (bénulások), ahol akár éveken át is szükség lehet az alkalmazására.

Vannak olyan kezeléstípusok, amelyeknek „külön nevük van”, de valójában az izomstimuláció egy bizonyos alkalmazási módját, formáját jelentik.

 • Köszöbérték stimuláció (TES). Nagyon alacsony áramerősséggel, ám több órán át végzett izomstimuláció, mely nem vált ki látható, érezhető izomösszehúzódást, mégis kedvező hatásai vannak az izmok általános állapotára. 
 • Funkcionális stimuláció (FES). Olyan izomstimulációt értenek alatta, melynek célja egy elveszett képesség visszaszerzését célozza. Például a vizelet vagy széklettartási képesség (inkontinencia) elleni kezelés a funkcionális stimuláció egyik legismertebb formája. De ide sorolható egy csonttörés miatti gipszelés eltűvolítása után visszamaradó izommerevség megszüntetése vagy súlyos betegség miatt meggyengült izom erejének visszaállítása is. 

Szelektív ingeráram (denervált izom stimulációja)

A sérült mozgatóidegű -úgynevezett denervált, vagyis ideget elvesztett- izmok kezelését biztosító módszer. Ilyen állapot az úgynevezett perifériás bénulás, melyhez az idegszál baleseti vagy műtét közbeni sérülése, de gerincsérv, gerinctörés, csigolya szűkület, stb. is vezethet. Az arcideg bénulása bár többnyire egy megfázás után keletkezik, de ilyen állapotot idéz elő. A denervált izom nem reagál a normál EMS-re! Ezért különleges beállítású impulzusra van szükség. Ráadásul az idegsérülés gyógyulási ideje nagyon lassú, még szerencsés esetben is mindenképpen több hónap, de valószínűbb a több év! Ha ezalatt az izom nem kap elektroterápiás kezelést, akkor tönkremegy. Hiába regenerálódik az ideg, már nem talál működő izmot. Ezért kell perifériás bénulás esetén folyamatosan (naponta akár 2-3x) használni a stimulátort.

A denervált izmok erősítése nagyon hosszú időt igényel. Az első kedvező jelek többnyire csak néhány hónap után érzékelhetők, többnyire éven túl szükség lehet az alkalmazására.

Szelektív ingeráram kezelést biztosító készülékre csak abban az esetben van szükséged, ha denervált vagyis idegét elvesztett, perifériás bénulásban szenvedő izmokat akarsz kezelni.

Mikroáram (MENS)

A mikroáram egyrészt hatékonyabb fájdalomcsillapító hatású, mint a TENS. Másrészt gyógyító, regenerációt serkentő hatású. Minden gyulladás, izom és szalag sérülés esetén alkalmazandó. Artrózis, artritisz, csuklóalagút szindróma, tenisz és golfkönyök, befagyott váll, rotátor köpeny gyulladás, nyak-hát-derék fájdalom, lumbágó, isiász, ülőideg gyulladás, piriformis-szindróma, csípőfájdalom, térdfájdalom, Achilles-ín és talpi fascia (bőnye) gyulladások, sarkantyú fájdalmak kezelésére kiváló.

A gyulladást gyógyító folyamatokat serkenti, azaz hatása lassan, hetek alatt alakul ki. De a fenti állapotokra jellemző, hogy évek óta tartó panaszokat okoznak, így a néhány hetes, kitartó mikroáramú kezelés kifejezetten rövid tartamú a betegség fennállásához képest.

A mikroáram a test öngyógyító folyamatait serkenti, így egyetlen kezeléstől minimális eredmény várható. Minimálisan 40-50 kezelést kell végezni. Naponta legalább 1 kezelés végzendő, a többnapos kihagyás esetén újra kell kezdeni az egész kúrát.

Iontoforézis

Az iontoforézis kezelés során egyenáramot alkalmaznak, és a töltések áramlása a kezelés helyére juttatja be a hatóanyagot (elkerülve az emésztőrendszert). Így a gyógyszer azonnal oda jut, ahol kell és elkerülhető a tablettánál szokásos "veszteség" (a szájon át bevett szer emésztődik, a belekben felszívódik, a véráramba kerül és csak egy töredéke jut el oda, ahol hatnia kellene, mondjuk a sérült bokádhoz).

Az iontoforézis során azt használják ki, hogy az elektromos töltések a pozitív-negatív pólus között elmozdulnak. A kezelés során az ízületed két oldalára felhelyezett elektróda között fog haladni az áram, keresztülhalad az ízületen és közben "magával viszi" a gyógyszert az ízület belsejébe.

A kezelés kúraszerűen végzendő. Minimálisan 10 kezelés kell a hatás megjelenéséig.

Csapvíz iontoforézis: Az iontoforézis egy speciális formája, amely a tenyér, talp és hónapj tájat érintő kóros izzadás igen hatékony kezelési módja. 

Kotz (russian) és Interferenciális

Ezek nem az otthoni felhasználó, hanem fizikoterapeuta számára fontos áramformák. Otthonra (általában) nem szükséges olyan készülék, ami rendelkezik ilyenekkel.