Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz vagyis a krónikus, sokízületi gyulladás a reumatológiai betegségek egyik legsúlyosabb formája, mely ráadásul igen nagy fájdalmakkal jár. Magyarországon mintegy 80-100 ezer embert érint. Bár a betegség ritkán akár vissza is fejlődhet, a páciensek nagyobb hányadának állapota sajnos az idő előrehaladtával folyamatosan súlyosbodik. A reumatoid artritisz még a legegyszerűbb mindennapi tevékenységet is akadályozza.

 

Mi okozza a reumatoid artritiszt?

A reumatoid artritisz tartósan fennálló, egyszerre ízületet érintő gyulladás. Háromszor gyakoribb a nők esetében, mint a férfiaknál.

Pontos oka nem ismert. Örökletes és külső tényezők is közrejátszhatnak kialakulásában. Több tényező együttes megléte esetén nagyobb az esély a reumatoid artritisz létrejöttére. Ha veleszületett hajlamhoz környezeti és életmódbeli tényezők társulnak (pl. dohányzás, fogamzásgátló szedés, stressz, fertőzések), az egyenes út lehet ehhez az autoimmun betegséghez.

Reumatoid artritisz esetén a fehérvérsejtek kóros működése figyelhető meg. A saját ízület egyes részeit, az ízületet borító sejtréteget idegennek „gondolják” és védekezésként elindítanak egy védelmi folyamatot. A szervezet a saját sejtjeit, szöveteit támadja meg (autoimmun folyamat), mely gyulladást eredményez és lassan elroncsolja az ízületet.

A gyulladás alatt az ízületi tokot borító belső hártya vérbővé válik, az ízületek megduzzadnak, kiporosodnak és fájdalmassá válnak. A gyulladásos enzimek pedig fokozatosan teszik tönkre az ízületi porcot és a csontokat is.

a reumatoid artritis által okozott elváltozás

A reumatoid artritisz megjelenése

A gyulladásos folyamat indulhat lassan, fokozatosan, reggeli kézmerevséggel és a kéz ízületeinek fájdalmas duzzanatával (szimmetrikusan, mindkét oldalon), rossz közérzettel és fogyással. Azonban kezdődhet azonnal heves fájdalommal, lázzal, a kéz és láb kisízületei mellett a csukló-, térd, váll- és bokaízületek duzzanataival, akár járásképtelenséget okozó gyulladásokkal is.

Fontos, hogy amint ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. Bár az orvostudomány mai állása szerint a reumatoid artritis nem gyógyítható, de korai diagnózis és időben megkezdett kezelés esetén a betegséget kordában lehet tartani, ami által az életminőség is megtartható.

 

Életmódbeli javaslatok

A reumatoid artritiszt – ahogy fentebb már említettük – gyógyítani sajnos nem lehet, de több módszer is létezik arra, hogy megfelelő módon karban tartsuk; sőt olyan eszközök is rendelkezésre állnak a páciensek számára, amelyekkel saját maguk enyhíthetik a betegséggel járó fájdalmakat.

Az orvos által előírt gyógyszeres kezelések mellett fontos

  • a rendszeres testmozgás, hogy átmozgassuk az ízületeinket;
  • az ideális testsúly megtartása, hiszen a súlyfelesleg többletterhet jelent az ízületeknek;
  • ha a gyulladás nyugalmi szakban van, az ízületeken alkalmazott melegterápia és meleg iszappakolások, paraffinkezelés igen hasznosak, ugyanis a meleg csökkentheti a fájdalmat és ellazítja az ízületi szalagokat és izmokat;
  • akut fellángolás esetén a gyulladt ízületek hűtése enyhíti a fájdalmat és az izomgörcsöket

 

A reumatoid artritisz otthoni kezelésének lehetőségei

A reumatoid artritisz szinte állandó fájdalmat okoz. A szenvedő beteg azonban bátran támaszkodhat a korszerű orvostechnika adta lehetőségekre. Az otthoni fizikoterápiás eszközök segítik az életminőség javítását.

  • TENS készülékek, továbbá a Mikroáramú készülékek enyhe elektromos impulzusok alkalmazásával érik el a fájdalommentességet, mely akár órákig tart;
  • a paraffin kezelés nagyon hatékony a reumás kisízületi fájdalmak csökkentésére;
  • az ultrahang terápiás készülékek gyulladáscsökkentő hatás révén biztosítják a fájdalom enyhítését, további előnyük az ízület átmelegítése, az ízületi szalagok lazítása. 10-15 kezelés után néhány hónapnyi szünetet kell tartani a kezelésekben.
  • a lágylézer terápiás készülékek erőteljes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Segíti az ízület regenerációját. A lágylézer az egyik legelsőnek választandó a reumatoid artritisz kezelésére.

 

A termékcsoportban összegyűjtöttük a reumatoid artritisz otthoni kezelésre alkalmazható készülékeket, eszközöket.