Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Talpi bőnye gyulladás

A talpi bőnye gyulladás (vagy orvosi nevén fasciitis plantáris) a talp- és sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. A talpad bőre alatt egy vastag, kötőszövetes lemez (régiesen bőnye) húzódik az ujjaktól a sarokcsontig. Ennek a gyulladása főleg ott fordul elő, ahol a csonttal találkozik, azaz a sarokcsontnál vagy elül az ujjak tövénél. A reggeli első lépések során jelentkező szúró fájdalom az első tünet. Néhány lépés után "bejáródik", idővel azonban egyre hosszabban tartóan fáj. Nagyon nehéz "megszabadulni" tőle. Otthon is kezelhető, de készülj arra, hogy hetekig, de méginkább hónapokig tartó, rendszeres kezelés szükséges a teljes megszüntetéséhez.

Mi a talpi bőnye?

A talpi bőnye (fascia plantaris) egy erős kötőszövetes lemez, amely a saroktól a lábközépcsontok fejecséig (lábujjak tövéig) húzódik. Fontos szerepe van a talpboltozatok megtartásában. A talpi fascia egyik fő feladata a lépés által keltett "becsapódási rezgés" csillapítása. Ebben a rugalmassága a legfontosabb.

A talpi bőnye (fascia plantaris) egy kötőszövet lemez, ami a talpadon található. A sarokcsonttól a lábujjakig fut.


Tünetek

A talpi bőnye gyulladás tünete a talp egyes területeinek nagyfokú érzékenysége, fájdalma. Leginkább a sarokcsonti tapadás területén vagy az ujjak (vagy csak egyik) tövében legerősebb. A gyulladás a fascia megvastagodását és merevebbé válását okozza. Ez csökkenti a funkcióját és ezzel fenntartja a gyulladást, ami így krónikussá válhat. Akár hónapokig, sőt még ennél is hosszabb ideig kínozza az "áldozatát".

Túlterhelés problémája

A talpi bőnye gyulladás egy következmény. Jelzi, hogy túl nagy terhelés jut a bőnyére és emiatt keletkezik a gyulladás.

Nyilvánvaló,  hogy a sportolók sokat futnak, ugranak és így különösen gyakori közöttük a probléma.

Azonban nemcsak sportolóknál fordulhat elő. Bárkinél kialakulhat, ha a talpi szalag megnövekedett igénybevételnek van kitéve. Az egész nap "talpaló" fizikai munkások, tanárok, pincérek között is gyakori. Munkaidejük nagy részében gyalogolnak vagy kemény felületen állnak.

Túlsúly önmagában is nagy kockázat. Fokozódik a talpboltozatra és ezzel a fasciára eső teher, ezért az elhízás fokozott kockázatot jelent. A nem megfelelő kialakítású cipő is okozhatja, például egész nyáron viselt vékony papucs vagy a mezítlábas járás következménye is lehet.

Az ismétlődő erőbehatás (futás, elrugaszkodás, talajfogás, stb.) vagy egyenetlen terhelés hatására egészséges esetben is mikrosérülések alakulnak ki a kötőszövetben. Folyamatos terhelés mellett, különösen ha a nyújtást, regenerációt hanyagolod könnyen krónikussá válik.

Törekedj a teljes gyógyulásra!

Kezelése során nem a fájdalmas helyre kell koncentrálni, hanem a talpi bőnye túlterhelését kiváltó okra.

Le kell cserélni a rosszul támasztó cipőt. Csökkenteni kell a túlsúlyt és a túlterhelést. Lazítani kell a vádli izmok feszülését.

Az elhanyagolt és tartós gyulladás hatására sok mikrosérülés, apró szakadás keletkezhet a fasciában. Gyógyulása hegszövet képződésével jár, aminek kisebb a rugalmassága, így az eredeti funkció sem állítható vissza teljesen. Minél több a hegszövet, annál nagyobb lehet a funkcióvesztés.

Ha a gyógyulás részleges, akkor a fájdalom miatt nem tudod a testsúlyod ráterhelni a lábadra. Sántikálsz és ezzel a lábad további ízületeit is rosszul kezded terhelni. Idővel a bokád, térded, csípőd, gerinced is fájni fog!

Konzervatív kezelése

A talpi bőnye gyulladás általában néhány hét vagy hónap alatt többnyire megszüntethető. Ha a fájdalmat tapasztalod, minél korábban kezdd el a konzervatív kezelést! Itt van néhány módszer, amivel magad segítheted a gyógyulást

Váltakozó hideg-meleg terápia

Tegyél 10-15 percre jéggel teli zacskót a fájdalmas területre. Ne közvetlenül a bőrre, mert az akár fagyást okozhat. Itt olvashatsz a hűtés kedvező hatásairól.

A hűtés csökkenti a gyulladást és amikor a jeget leveszed, akkor a test felmelegíti a lehűtött területet, ami a keringés gyorsulásához vezet. Ez pedig kedvez a gyulladáscsökkentő folyamatoknak.

10-15 perc hűtés után hagyd felmelegedni az izmokat (1 óra szüntet). Ismételd meg 3-4 alkalommal.A túlhűtés nem jó, azaz ne használd ezt a módot 2-3 napnál hosszabban és egyszerre nem kell 15 percnél hosszabban hűtened.

Másik módszer, ha egy félliteres ásványvizes palackot megtöltesz vízzel és megfagyasztod. Ülj le egy székre, a jégtömbbé fagyott flakont tedd magad elé a padlóra és lépj rá a fájós talpaddal. Görgesd előre hátra. Masszírozza a talpad, miközben alaposan hűti is. Ne terheld rá a teljes testsúlyod, mert nem fájdalmat kell okozni, hanem a fasciát nyújtani, lazítani, hűteni. 2, maximum 5 percig csináld ezt a gyakorlatot.

Csökkentsd a terhelést

Szüneteltesd a futó, ugró mozdulatokat tartalmazó edzéseket (de úszni vagy akár kerékpározni szabad). Ha mégis edzel, akkor fordíts nagy gondot az edzés utáni lazításnak. Különösn alapossággal lazítsd a vádli izmaid. Használj hengert is.

Cseréld le a széttaposott munkacipőd olyanra, ami alacsony sarkú, jól támasztja a láb-boltívet és csillapítja a rezgéseket. Tegyél a cipődbe a sarkad alá való szilikon betétet, ez "párnázza" a fájó pontot. Ne vegyél fel magas sarkú cipőt. Ne járkálj mezítláb, különösen kemény felületeken még a lakásban sem.

Az elhasználódott, széttaposott sportcipőt cseréld le. A futócipők körülbelül 600–800 km használat után cserélendők.

A túlsúly miatti túlterhelés önmagában is kiválthatja a talpi bőnye gyulladását. Tartsd fenn vagy állítsd vissza az egészséges testsúlyod.

Nyújtsd és masszírozd a vádlid!!!!

NAGYON FONTOS! A talpi bőnye gyulladást nagyon sok esetben az okozza, hogy a vádli izmok (az egész napos állás vagy sok sportterhelés hatására) merevek. Az Achilles-ín tapadásán keresztül a merev vádli "felhúzza", előre billenti a sarokcsontot és nyugalmi állapotban is feszül a talpi bőnye. Amikor ráállsz, akkor a feszülés addig fokozódik, hogy a bőnye rostja elszakadnak, és tartós gyulladás alakul ki.

A merev vádli izmok ellazításának hatására helyrebillen a sarokcsont, megszűnik a talpi bőnye feszülése és ezzel a gyulladást kiváltó ok is. Így  "már csak" a gyulladás megszűnését kell segítened.

A vádli izmok ellazítását masszázs, hengerezés, izomstimuláció segíti. A leghatékonyabbnak az izomstimulációt tartom.

A talpi fascia masszírozása is segíthet. Törökülésben fogd két tenyeredbe a fájós lábad és a hüvelykujjaiddal masszírozd át a fájó területet. Nem kell erős nyomás, a talpi fascia masszírozásának célja a vérkeringés serkentése. Ennek lesz ugyanis gyógyító hatása. A masszírozásból is elég naponta 2-3x 5 perc.

A Fit Strech eszközt például kifejezetten a lábizmok lazítására és a boka mozgásainak javítására találták ki. Már néhány napos gyakorlatozás csökkentheti a feszülést.

Egy másik eszköz a vádli izmok lazítására a habhenger. Az izomfájdalmak enyhítésére, izommerevség és izomcsomók oldására, nyújtásra, bemelegítésre, illetve izomregeneráció javítására lehet alkalmazni.

A habhenger legnagyobb haszna, hogy a gyógytorna és a masszázs számos előnyét biztosítja. Eközben a habhenger olcsóbb, mint egyetlen torna vagy masszázs, viszont évekig használható. Természetesen nem helyettesíti sem a tornát sem a masszázst. De annak, aki kevés kezelést tud kifizetni, nagyon megéri a habhengert választani és használni.

A hengerezés során az izmok megnyúlnak és fellazulnak. A habhenger kipréseli a vért az izmokból, miközben a helyére friss vér áramlik, amely létfontosságú tápanyagokat, például oxigént és glikogént hoz az izmokhoz, fasciákhoz, inakhoz. A habhenger “nyomását”, a masszázs erősségét szabályozhatod. Minél inkább ráhelyezed a testsúlyod, annál kisebb a nyomás is.

A jobb vérellátású és lazább izmok mozgáskor kevésbé fájnak. A fokozott vérkeringés kimossa a felhalmozódott salakanyagokat. Az izmok gyorsabban jutnak a szükséges tápanyagokhoz, ami jobb regenerálódást eredményez.

Gyógyszermentes kezelési módok

A gyulladás egy élettani reakció, melynek célja a gyógyulás. Ha azonban elhúzódóan, sokáig áll fenn, már korlátozza a sejtműködést, leáll az energiatermelés, nem keletkezik elég fehérje, stb a regenerációhoz.

Talpi bőnye gyulladás esetén első lépésként a gyulladás tüneteit kell csökkenteni.

Ez nem könnyű, hiszen a lábad folyamatosan, minden lépésnél terheled, így a gyógyulási folyamat ellen dolgozol.

További probléma, hogy a szalagok és inak vérellátása rosszabb, mint a többi szöveté.

Azok a fizioterápiás módszerek, amelyek fokozzák a talp vérkeringését, gyorsítják a gyógyulást.
Vérkeringés serkentése mindenek előtt

A gyulladás gyógyulásának alapja a jó vérkeringés - ez fogja elszállítani a bomlástermékeket és odahozni a gyógyító anyagokat. Minél több módszert kombinálsz, annál jobban támogatják egymás hatását, és gyorsítják a gyógyulást.

Kezeld terápiás ultrahanggal

Alkalmazz 1Mhz-es frekvenciájú terápiás ultrahang készüléket. Az ultrahang kiváló gyulladáscsökkentő hatású. Felmelegíti a kezelt szöveteket, ellazítja a merev szalagot. Gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyulladás megszűnését.

Az M-Sonic 950 vagy a Sonostim 1032 terápiás ultrahangok például megfelelők erre a célra. Naponta egy kezelés elég. Alkalmazz alacsony intenzitást (mert a talpi bőnye a felülethez közel található). 5-8 percig kezelj a fájdalmas terület felett. A kezeléshez mindig használj ultrahang gélt és folyamatosan, lassan mozgasd a kezelőfejet! A fájdalom megszűnése esetén is kezelj, a teljes gyógyulásig.

Használj izomstimulátort!

Az elektromos izomstimulátor készülékkel közvetetten, a vérkeringés javításán keresztül serkentheted a gyógyulásod. 

Az érintett oldali vádli-izmokat kezeld kapillarizáció, bemelegítés vagy izommerevség oldás programokkal. Igazolt, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal is megnöveli a kezelt izom vérkeringését. Azaz a lábszár keringésének javulása kedvező hatású lesz a közeli területre, így a talpi fasciára is. A kezelést naponta minimum egyszer, de akár többször is alkalmazhatod.

Alkalmazz mikroáramot!

A mikroáram ma még kevésbé elterjedt elektroterápiás módszer. Pedig ez az egyik leghatékonyabb fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő módszer, melyet otthon is alkalmazhatsz. A mikroáram hatásáról itt olvashatsz. 

Naponta 2-3-szor kezeld a fájdalmas területet elektródákkal körberakva, egyenként 20 percig.

A Globus sport izomstimulátorok (Runner Pro, Cycling Pro, Triathlon Pro) vagy a Genesy 300 Pro egyaránt biztosítja a szükséges programokat.

Alkalmazz lágylézert!

A mikroáramhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatású a lágylézer kezelés. Még az elektromos kezelésnél is egyszerűbben alkalmazható.

A fájdalmas pontra kell tartanod a készüléket és ott tartanod, amíg a lézersugárral a terápiás energiamennyiséget beadod. A kezelésre szükséges időt a használati útmutatókban jelzik, de általában 5-10 percet vesz igénybe az Achilles kezelése. A nagyobb teljesítményű lágylézer rövidebb idő alatt adja be a szükséges energiát.

A Personal Laser L400 vagy az Energy-Laser L500 Pro például alkalmas erre. Lágylézer készülékeket itt találsz.

 

Ha ezek a praktikák nem segítenek, akkor még klinikai fizikoterápiás kezelés (lökéshullám kezelés, besugarazás) jön szóba.